vrijdag 8 januari 2016

Diner




Bhaji, champignon-ragoût, stoofperen-ijs


Het etentje was tevens experimenteren met spelt-bloem.

Als beslag, bij de Bhaji hierboven, kan je zien dat het wat minder goed pakt. Misschien eerst door de bloem. Nou had ik wel extra brede uienringen genomen, juist om beter te kunnen testen.

In de gebonden saus voor de ragoût maakte het niks uit, en in beslag en saus geen enkel smaakverschil met tarwebloem.


Bhaji van ui


Bhaji (India, ook wel bahjee) is net zoiets als tempura.
De bekendste: van ui en van champignon.

Twee soorten van ui, hierboven Noord-India, hieronder Zuid.

Beslag van ei, melk, bloem, zout, koenjit.

Uienringen, door het beslag, en frituren op 175°.




Dit is de Zuid-Indiase soort.
Ziet er grappig uit, smaakte prima net als die eerste, maar het kan beter.

Haffeltjes heel dun gesneden ui.
Kort frituren op 190°.

Je moet hiervoor dikker beslag hebben, en dat is toch moeilijker met spelt.
Eigenlijk hoort het er zo uit te ziel als hier (alle links hier in een nieuw venster).

Of je maakt het beignet-achtiger, zoals hier.


Ik vergat te zeggen: serveer met een iets zoetige chutney, bijvoorbeeld (toko) Plum sauce (pruimen en knof).




Champignon-ragoût, Wagyu burger, chips


Hierboven een Wagyu burger van Aldi, en dat is uit-ste-kend vlees.

Je moet het wel behandelen zoals het hoort, dat schrijft Aldi ook. Het vlees is zo goed [zeg ik], dat het valt of staat met de bereiding.

Heel hete bakplaat, kort een kant, kort andere kant en op een andere plek op de plaat, wat langer eerste kant op lagere plaat, ietsje langer tweede.
Moet rood van binnen zijn! (Die plaat is vet maar dat zie je op de foto niet.)

Bakplaat invetten met kalfsniervet! Dat is een must!
Slagerij, bestellen, kleine stukjes, vriezer.

Inwrijven, ruiken, en dan begrijp je dat.


Chips gewoon uit een zak, maar betere zeezout soort, en boterjus
En die boterjus maak je door een gewone hamburger te bakken in flink boter (100% rund, want het soms niet is), en van de boter dan jus maken en de hamburger de volgende dag op je brood.

Dat is net zoiets als runder stoofvlees aanbakken, als je echt goed vlees hebt.
Als eerste wat mindere blokjes aanbakken, en die gaan dan in de soep of zo.



Dit is zoals ik het uitprobeerde voor mezelf, 's middags ervoor
(Links boven bord Kopiko, Indonesische hopjes)


Champignon-ragoût


Kleine champignons, steel er af, kort sauteren in foie-gras vet of anders maar in gewoon ganzenvet
Uit de pan
Halveren als ze wat zijn afgekoeld

Foie-vet, sjalot, knof...
(Spelt)bloem...
Gevogelte-bouillon...
Steinpilz-Hefebrühe (eekhoorntjesbrood-bouillon pasta; gezonde winkel), zwarte peper...
Witte port, room...
Proeven

Champignons erin warmen




Stoofperen-ijs

Dat heb ik al besproken

Zie hier