zaterdag 19 december 2015

Kerstdiner (6)




Nagerechten


Zie de eerste aflevering, borrelhapjes, hier (alle links hier in een nieuw venster)
Daar een link naar de volgende enzovoorts

2: koude voorgerechten, 3: warme voorgerechten, 4: hoofdgerechten (dit alles steeds vego, vis en vlees), 5: kaas en kaasgerechten


Vandaag twee fruit, twee ijs, twee gebak


Crema all'arancia
sinaasappelroom

Kleine sauspan, laag vuur, raspsel van twee bio-sinaasappels, sap ervan, vier eetlepels suiker.
Blijf roeren tot de suiker opgelost is.

Van het vuur af en laat 10 minuten koelen.

Pan of schaal, een kop dikke room, kloppen met een garde tot de room "fluffy" is.
Spatel er wat van de sinaasappelsaus door.
Ga zo verder tot alle saus is opgenomen.

Serveer bij cake, ijs, noem maar op




Grapefruit uit de oven

Haal het vruchtvlees uit een halve grapefruit pp, haal de partjes uit elkaar en vang het sap op.
Doe de partjes mooi terug in de schillen.

Kook het sap met suiker naar smaak en wat manzanilla in.

Giet dit vocht over de grapefruit, en strooi er nog wat bruine basterdsuiker over of giet er wat honing over (oranjebloesem!), en strooi er amandelsnippers over.

Warm in de oven.




Vanille-ijs met gember

Een klassieker uit de Indonesisch-koloniale keuken.

Serveer balletjes vanille-ijs met in kwarten gesneden gemberbolletjes en iets gembernat.
Of garneer met bakgember.

Slagroom erbij natuurlijk.

Serveer er dunne schijven meloen bij waarover je iets gember geraspt hebt (vers geraspt!)




Omelette Siberienne

Een ingevette lage vuurvaste schaal bekleden met plakken cake.
De cake licht besprenkelen met likeur.

Spatel vanille-ijs in de schaal, goed aangedrukt, en werk door tot het ijs bol rond of zelfs conisch hoog boven de schaal uitkomt.
Koel goed in de vriezer (maak dus eventueel een-persoons porties)

Klop eiwit stijf met suiker.
Breng een laag eiwit aan op het ijs.
Brand het eiwit bruin met een gastang.

Flambeer met opgewarmde eau de vie.




Appelkraak

Werk 200 gram fijne kristalsuiker en 175 gram rietsuiker door 125 gram boter.
Werk er twee eieren door, een halve theelepel kaneelpoeder en (echte) vanille-suiker.

Werk een afgestreken theelepel bakpoeder door 200 gram bloem.

Werk de twee mengsels voorzichtig door elkaar.

Werk er stukjes van twee niet te grote appels door (goudrenet) en wat vrij fijn gebroken noten.
Wat bruine rum kan er ook door.

Stort op bakpapier en geef het wat vorm.

Bak een half uur op 200 graden.




Chocoladetaartjes

Snijd de korst van sneden witbrood, beboter de sneden, bestrooi met suiker en bak bruin in een hete oven.

Snijd stripjes van de schil van een onbehandelde sinaasappel (alleen het oranje deel natuurlijk), doe ze in kokend water met iets zout en laat vijf minuten koken.
Maak een beetje karamel van suiker met ietsje water en laat daarin de sinaasappel 10 minuten zachtjes meekoken.
Giet ze af en spreid ze uit op een plank of plaat.

Smelt chocolade naar smaak met room au bain Marie.

Besmeer de broodsneden met sinaasappelmarmelade en strooi daar gehakte noten over.
Giet er de chocolade over en decoreer met gehakte noot en met de schilletjes.

Serveer warm of koud.





Zie de volgende aflevering hier