donderdag 17 december 2015

Kerstdiner (5)




Kaas


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Kaastaart uit Asun
Spaanse Pyreneeën
Asun is een beroemd ski-oord van de Spaanse jetset

150 gram verse kaas kloppen met een kop suiker, en er dan één voor een vier eieren door werken.
Daarna een kop room, een kop melk, dan een bekertje yoghurt, en tot slot bloem erdoor werken tot een redelijk dik beslag.
Zout kan er ook door.

Eén uur en drie kwartier bakken op 170 graden.

Serveren met warme vruchtensaus: bosbessenjam of zo, opgewarmd met wat drank en ietsje citroensap, en eventueel gebonden met arrowroot of aardappelmeel.




Kaastaart van vier soorten kaas

Verkruimel 300 gram Mariakoekjes met een deegroller.
Werk het kruim door 150 gram boter en werk daar twee eetlepels gele basterdsuiker door en het sap van een citroen.
Maak van dit mengsel met iets melk een zwaar deeg.

Bekleed een vlaaivorm met dit deeg (eventueel door steeds plakjes te maken van een bolletje deeg etc.).
Breng 250 cc melk bijna aan de kook, met daarin een scheut room, 40 gram rookkaas, 40 gram harde schapenkaas en 40 gram harde geitenkaas, alle kaas geraspt.
Laat, roerend, de kaas smelten op half-hoog vuur.

Klop vier eigelen smeuïg met 100 gram basterdsuiker en werk daar dan 250 gram verse kaas of roomkaas door.
Klop vier eiwitten iets stijf met zout, en ga dan verder met kloppen, steeds wat van 100 gram basterdsuiker toevoegend.

Werk het eigeel-kaasmengsel door de melk en giet in een koude kom.
Werk er voorzichtig spatelend het eiwit door.

Stort dit mengsel op het deeg en bak een dik half uur op 180 graden.
Bestrooi de taart met poedersuiker.




Kaastaartjes met peer

Maak bladerdeeg of koop het en ontdooi het.

Maak een mengsel van blauwschimmelkaas, crème fraice en licht geslagen eiwit (250 gram kaas op een eetlepel crème fraice en anderhalf eiwit).
Breng op smaak met peper en zout, en koel.

Rol het deeg uit tot 3 mm dik en steek er cirkels uit met een diameter van ongeveer 12 cm.
Leg het deeg op een ingevet bakblik en prik het goed in.
Verdeel het mengsel over het deeg tot 2 cm van de rand.
Strooi er gehakte verse rozemarijn over en koel.

Schil peren (een bolle, niet een langwerpige soort) en ontdoe van het klokhuis; snij in schijven van 1 cm dik.

Smelt 50 gr ongezouten boter, doe er een eetlepel gele basterdsuiker bij en karameliseer de peer hierin, met 3 of 4 eetlepels water.
Laat koelen.

Beleg de taartjes met de peerschijven en bestrijk met gesmolten boter.
Bestrooi met komijnzaad, nog wat rozemarijn, peper en wat zout.
Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met losgeklopt ei.

Bak een dik kwartier op 200 graden.




Terrine van kweeperengelei en verse kaas

Maak kweeperengelei of koop in de Spaanse winkel ("Membrillo").

Klop een glas room half stijf en voeg dan drie dessertlepels poedersuiker toe.
Klop nog een paar minuten.
Meng met 175 gram verse kaas en met het sap van een halve citroen.

Vet een cake-vorm in met boter, leg er een laagje kweeperengelei in, dan een laagje van het kaasmengsel etc. tot de vorm vol is.
Eindig met gelei.

Koel goed, stort, snijd in plakken en serveer met muntsaus.

Portioneer, en decoreer met muntblaadjes en met bramen.




Peren met verse kaas

Pureer goed rijpe maar niet overzachte peren.
Meng er citroensap naar smaak door.

Maak er met verse kaas een smeuïg mengsel van en breng dat op smaak met honing, kaneel en rum.

Klop wat eiwit stijf met ietsje zout, spatel het door het mengsel en koel het spul goed vóór het serveren.




Kaas-ijs

250 cc. room met 250 cc. melk bijna aan de kook brengen.

50 gram geraspte rookkaas erin oplossen, en 250 gram Caprice.

Au bain Marie een voor een twee eieren erdoor kloppen (eerst wat van het spul door het ei), daarna 200 gram suiker, en dan regelmatig roerend koud laten worden.
Bedekt in de koeling verder laten koelen.

In een bak in de diepvries zetten en weer regelmatig omroeren.
Of verder in de ijsmachine natuurlijk.

Serveren met warme vruchtensaus (zie het eerste recept).





Het blijft moeilijk, die Onbevlekte Ontvangenis

Maria Onbevlekte Ontvangenis betekent dat haar moeder Anna maagd was (want bevrucht door de Heilige Geest in de vorm van een duif)
Het betekent niet dat Maria Jezus baarde als maagd

Maar toch maar toch

Ook Maria was maagd...



Volgende aflevering, de nagerechten, zie hier