woensdag 4 november 2015

Kangoeroe vandaag,




want dat hadden ze bij Lidl


Biefstuk, € 20,- kilo

"Bruinen, en 12 minuten laten stoven"


In het Australian Heritage Cookbook, de bijbel, 330 pagina's en formaat serveerblad, staat geen kangoeroe. Logisch, want het gaat over het klassieke koken van de immigranten

Boek uit 1988, maar niks verouderd...


In de serie Wereldkeukens aflevering Australië, van Albert Heijn (2004), staat het natuurlijk ook niet, want kangoeroe verkopen ze niet

Vandaag hadden ze stuisvogel en dat is al heel wat (serveren met licht zure saus, bv van Gewurztraminer, zeg ik altijd)

Het is trouwens een verder best wel aardig Kijk eens wat een hoeveelheid eetculturen hier-boekje



Dank PJ!


The Australian Cookbook (2002) is weer een heel ander boek, met heel veel ingrediënten waarvan je denkt Ja Jezus hoe moet ik daar aan komen??

Rode palmkool, blauwe zwemkrabben, geroosterd acaciazaad (uit de asem?), "krokodillenvlees uit de staart"...

Maar daar moet dus kangoeroe in staan, en jawel, maar ja, "Een kangoeroestaart, gevild en in stukken"
Dat is stoofvlees (drie uur)...


Aardig is ook dat in dat boek kangoeroe niet onder Wild staat, maar onder Vlees


En zie!

Kangoeroesteak met acaciasaus

Shit, dat moet met die pitten...

Hier worden ze in totaal zes minuten gebakken

Die saus, daar kom ik op terug als ik dat boek behandel





The Food Encyclopedia

US, 2006


De Aboriginals halen er de ingewanden uit, voeten en staart er af en de rest wordt in een put geroosterd

De kolonisten aten eerst kangoeroe, later rund en lamsvlees, maar in de 20e eeuw werd kangoeroe weer populair als zijnde gezond (mager en weinig cholesterol)

Bief, gehakt (ongetwijfeld dan van de staart), gegrild, geroosterd, gerookt

Kangoeroestaart-soep; uren gestoofd met gepekeld varkensvlees

Kan in minder gunstige omstandigheden gefokt worden dan rund (en schaap?)

Veel Australiërs willen hun nationale symbool niet eten




The Oxford Companion to Food


Soortenbeschrijving en waar ze voorkomen, inclusief wallaroo en wallaby

Voorkeursvoedsel van de Aboriginees

Toevoeging aan bereidenswijze hierboven:
Ook de melkklieren verwijderen
Maag niet verwijderen
Dichtmaken met pennen
Haar er af schroeien
In die put zit hete aarde en kolen
Poten en staart gaan erbij

Wordt in stukken gesneden (dijen, heupen, ribben, maag, kop, staart, poten, rug, onderrug)
Warm bloed uit de borstholte en de dijen wordt gedronken

Wallaby in Nieuw Guinea is taai en smaakt als konijn

Voor de kolonisten had kangoeroe als voordeel dat het erg makkelijk te schieten was en erg makkelijk te villen
Het leek op hen bekend vlees, en was smakelijker en eetbaarder dan vlees van andere inheemsde dieren

Recepten als haas en hert
Bekendste gerecht is hetzelfde als Jugged hare

In die staart-stoof (bekend als Kangaroo steamer), met goed klein gesneden staart, gaat ook peper, zout, weinig water, pot heel goed gesloten (stomen!)

Gepekeld en eventueel ook gerookt in salades

Gegrild, gebakken: eet het rood, maar laat goed rusten vóór het serveren



(Willem, van Charlie)


Larousse Gastronomique


"Het vlees van dit Australisch zoogdier is eetbaar."

Thats it...



Recepten van de KIAA (Kangaroo Industry Assiciation of Australia) zie hier (alle links hier in een nieuw venster)

Rendang! Carpaccio met meloen! Met oesterzwammen en jeneverbessensaus! Met bami en sambal! Saté! Wallaby bolognese!!



Veel recepten hier



The Kangaroo Cookbook vind je als je zoekt op 80 australia kangaroo recipes
Bovenste link (PDF)


Zo kan ie wel weer...




Ik vergat nog te kijken in Ingredients, wat toch een Australisch boek is

Alle onderdelen van het dier kunnen worden gegeten.

Bij bakken niet te gaar laten worden (houd het op rood tot medium) want dan wordt het droog

Verder roosteren, roerbakken, stoven (dat laatste dan natuurlijk de staart)