donderdag 5 november 2015

De Volkskeuken



Red bean rice cake


Eerste toegift


Ja want ik lees die krant nou niet meer (ik doe het nou met Yvet), en ik heb nog wat notities liggen...

Eerste aflevering zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Ik moet wel zeggen: sinds ik die krant niet meer lees, en die Smak en zijn consorten niet meer dagelijks tegen kom, sindsdien gaat het stukken beter met de Korokoro op m'n zak



Hiu

"curcuma voor de gele kleur"

Chinees of niet: besmet door het Hollanditus virus

Het gaat er om hoe het er uit ziet; hoe het smaakt dat maakt geen reet uit

(Gelukkig natuurlijk, want daar hebben ze geen fuck verstand van...)



Semmelknödel die koop ik gewoon ongekookt in een pakje
Dat is een van die dingen die je een keer zelf maakt
Je ontdekt dan dat het zó gaat, en niet anders
In dat pakje perfecte kwaliteit en niks chemiek
Waarom dan zelf al dat gekloot met dat oude brood...


Olthuis

"cœur de bœuf [er staat natuurlijk coeur en boeuf] tomaten, stevige geribbelde Franse knoeperds die er inderdaad uitzien als een runderhart", cursivering van mij

Nooit never een runderhart gezien, maar wel Kwaak! Kwaak! Inderdaad!!

Hoezo ziet dit hier er uit als dit hier?

Maar ik zal het ff uitleggen
Dit hier is een klassieke cœur de bœuf, en dat ziet er inderdaad als een runderhart uit.

En later zijn ze er al die plooien in gaan kweken...



Kleyn
nomen est omen

"Stoofschotels gaan van smaakloos naar intens", cursivering van mij

Pardon meneer, maar mijn stoofschotels gaan van lekker naar nog lekkerder
Kijk, je moet wel kunnen koken natuurlijk...

"Hoe meer tijd hoe beter"
"(Ik heb namelijk geen reet verstand van vlees...)"

"Werkvlees dat zit vol met stug bindweefsel", de kletsmajoor...
Werkvlees is gewoon sterker gevezeld

"De saus is erg vloeibaar"
Ja, je ken koken of je ken niet koken...



Tierteg, Luxemburg
Aardappelen en zuurkool
Geen zuurkoolstamp!


Van den Hoed

"Koop het vlees bij een goede slager, niet in de supermarkt. Controleer de lamskoteletten op splintertjes of scherpe stukjes bot."

De klok horen luien...

Supermarkt: gezaadge koteletten, deels dóor het been gezaagd want minder dan één bot dik, en dus splinters
Goede slager: gesneden en tussen de ribben losgehakt, niks splinters

Verkeerd onthouden...



Olthuis

"Een lezeres mailt 'Appelmoes maken, hoe moet dat nou eigenlijk?'"
Ik zou terug mailen "Er op gaan zitten met je bolle reet"

"Je kunt variëren met de hoeveelheid suiker"
Hoezo suiker als je moesappelen gebruikt?

Suiker gebruik je in Apple sauce, die je van "zure appelen" maakt, een soort die je hier nooit ziet.
Dat is een appel die oneetbaar zuur en hard is, totdat ie omslaat; dan is ie voos en wee, dus je gebruikt het vóór die tijd

Hoezo schillen, trouwens?



Dit zijn die tomaatjes waar ik tomatenjam van maakte
Geen idee hoe dat heet
Ik kocht kastanjes en thuis waren die getransformeerd tot tomaatjes
Ik wou bij dezelfde vent weer kastanjes kopen en dan in die zak kijken en zeggen Ja, ik kijk ff, of er niet weer tomaatjes in zitten
Maar hij had geen kastanjes...


Olthuis

"Marjolein, het subtiele noordelijke zusje van oregano en majoraan"

Je hebt Echte marjolein en Wilde marjolein.

Echte marjolien is majoraan
Wilde marjolein is oregano

Tsjongejonge...



Huibers

"Jaarclubweekend met de mannen, dat is bier, brullen en boeuf op de barbecue"

Ja zeker, bij een bepaald soort ketsvolk wel ja

Gaat ie met z'n zatte harses staan koken daar en "het smaakte ook een beetje gek, naar nagellakremover"

Wat hebben die lui, dat ze hun stompzinnigheid steeds maar zo nodig moeten afficheren in de krant?
"Kijk mij eens een domme lul zijn!"...

Jongens, dat wéten we al!!!

(Jonas en de walvis: "Kijk mij eens, hahaha, die kroketten / erwtensoep / griesmeelpudding [vul naar believen in] doen mislukken!")



Turks recept
Salade van groene olijven, wortel en walnoten
Erg lekker


Huibers

Zijn pompoensoep smaakt "onbestemd, weeïg, muf"

Ja, kijk, dat begrijpt dat soort culinaire Jehova-getuigen niet: dat je A moet kunnen koken, en dan pas B er over moet gaan schrijven...

Ik denk dat die lui van de Volkskeuken, dat dat kinderen zijn van lui van een praatgroep van mensen die hun baby ooit op de stenen vloer hebben laten vallen. Zo kennen die mekaar natuurlijk!


Kleyn

Die ging een wijnkelder bekijken en noteert "Trots liet hij alles zien, blij eindelijk eens een specialist op bezoek te hebben" Godsammekrake...

"Zelfs als je twaalf flessen Vosne-Romanée hebt liggen", het kwaakhoofd...

In Azië: "Geen hartig gerecht of er zit zoet in"
Kwaak! Kwaak!!

"Waarom geen mango met rode pepers?"
Bangkok: mango-schijven met sambal-suikermengsel er op bij het bier
(Kwaak! Kwaak!)

Wat een beschamend gelul allemaal...



Varkensschenkel
Prima spul en snel gaar


Huibers

Mosselen met Mascarpone...


Kleyn

Zeeduivel met kapucijnerstamppot...


Van den Hoed

Bramenlikeur met inmaakbrandewijn...


God wat ben ik blij die culinaire Tanz Marietjes m'n huis uit getrapt te hebben...




Plum sauce
Moet van grote groene
Gaat perfect van kleine gele


Dit was de eerste toegift

Maar de tweede komt er aan!


Smak!