zaterdag 31 oktober 2015

Markten en markthallen (2)




Echte markten en markthallen


Niet die een enkele dag in de week-shit uit Nederland met de marktmeester die om half vijf uur op zijn horloge begint te kijken
Niet die yuppen-hallen met worstdraaiende ex-bankiers en kranten-culi's met een rotkop en vergeten groenten.
Lamskoppen! Pens! Levende karper!
En als verkoper ken je 'n grote bek krijgen als het niet te vreten was (in Nederland kijken ze altijd erg raar als je zegt dat het niet goed was, zo van Wat een raar figuur om zoiets te zeggen...) (Ober, ik heb een klacht! Het smaakt ergens naar!, dat heb ik ooit gehoord, verdomd)


Eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)


Athene

Varvakios Agora
(foto zie steeds boven)

Zie hier


Garnalen met kaas

Laat, in olijfolie, stukjes ui, knoflook en rode paprika iets bruinen (in Griekenland; hier doen we de paprika er later bij).
Voeg tomatenprak toe, wat witte wijn, wat honing, flink oregano en wat laurier, peper en zout.
Breng aan de kook en laat een klein half uur op laag vuur staan, met een deksel op de pan
Voeg grote gekookte gepelde garnalen toe en wat sinaasappelrasp.
Breng aan de kook en laat twee minuten zachtjes doorkoken.
Roer er gehakte peterselie door, doe in een ovenschaal, bestrooi met geraspte kaas en gratineer in een hete oven.




Kashgar

International Trade Market of Central and West Asia

Zie hier


Gekookte mosselen met koriander

Met zoetwatermosselen daar, maar prima ook met onze mosselen

Spoel de zwarte boontjes (toko) schoon en werk er iets suiker door.
Roerbak in arachide-olie knoflook, gember en de boontjes.
Roerbak dan kort fijngesneden wit van lente-ui mee.
Doe de mosselen in de pan met lichte (kook-)soyasaus, sake (of medium serry) en kippenbouillon.
Breng aan de kook en laat op hoog vuur doorkoken tot de mosselen open zijn (hussel regelmatig om).
Voeg fijngesneden groen van lente-ui toe en gehakt korianderblad.
Roer om en serveer.




Cádiz

Mercado Publico de Abasto

Zie hier


Katvis van de bakplaat

Katvis is een dikke korte inktvissoort.
Maak de katvissen schoon; stroop, snijd het lijf open en haal er alles uit, snijd de ogen en de bek weg maar laat de tentakels aan het lijf.
Was en dep droog.
Grill of bak op hoog vuur kort (strooi eerst wat grofzout op de bakplaat of in de koekenpan); de vis moet enkel door en door warm zijn, niet bruin.
Snijd in hapklare brokken en serveer met citroen en met knoflook-peterelie olie.




Stockholm

Östermalms Saluhall

Zie hier


Zweedse vissoep

Doorregen spekblokjes uitbakken.
Stevige groenten in stukjes meebakken.Water, en verder gaan totdat je een mooie groentenbouillon hebt met flink groenten.
Op smaak brengen met peper en Marmite of Oxo of zo (of je begint met bouillon).
Stukjes witte vis erin gaarkoken.

Lijkt op Waterzooi (België), en op Sopas Mallorquinas (Majorca).
Die beide laatste gerechten worden op een flinke snee boerenbrood geserveerd, ik bedoel: daar schep en giet je het overheen.




Hongkong

Wan Chai Market

Zie hier
Voedsel (en "Voedsel!") vanaf 1.15


Taro balletjes

Taro op de markt in de Suri kraam

Rasp de taro en spreid uit op het werkblad.
Meng, voor 500 gram taro, een eetlepel maizena, een eetlepel rijstmeel (tepoeng beras; niet van kleefrijst, ketan), een theelepel zout en wat peper.
Verdeel dit over de taro en maak er ballen van, bijna zo groot als een golfbal.
Frituur tot goudbruin.
Serveer met thee.
Niet zoet, wel lekker



Goudsbloem op de voorgrond; kleurstof


Kathmandu

Kalimati market

Zie hier


Zoek in het blog op Nepal

Ik noteerde al verschillende recepten hier, nadat ik een Nepalees kookboek vond

Joys of nepalese Cooking


Zie de keuken iha hier

Zie de gerechten iha hier





Guadalajara

Mercado de San Juan de Dios

Officieel Mercado Libertad

Zie hier


Lima-bonen met mais

Kook lima-bonen.
Grill maiskolven en haal ze af.
Grill pepers, liefst poblano en/of ancho.
Grill flinke paddestoelen.
Giet de bonen af en bewaar het kookvocht.
Roer de mais en de bonen door elkaar, kruid met chili-poeder (komijn, oregano, cayennepeper), giet er wat van het kookvocht bij, roer goed om, laat aan de kook komen en laat nog een minuut of 10, 15 staan.
Bak ui en knof.
Bak in dezelfde pan verse chorizo mooi bruin en snijd in stukjes (of bak blokjes droge chorizo kort).
Roer de kleingesneden pepers, paddestoelen en de chorizo door de rest.


Volgende aflevering zie hier