zondag 11 oktober 2015

Markten en markthallen (1)




Echte markten en markthallen


Niet die één dag in de week-shit uit Nederland met de marktmeester om vijf uur op zijn horloge kijkend
Niet die yuppen-hallen met worstdraaiende haarboeren, chirurgenvrouwtjes met veganistische cupcakes en gesubsidieerde allochtonen "met van die leuke Afrikaanse pannekoekjes"
Lamskoppen! Pens! Levende vis!
En je kan een grote bek krijgen als het niet te vreten is!


Marrakech

Djemaa-el-Fna
Zie (steeds) boven

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
(Geduld hebben of opspoelen)(Geen website)(Nee, wat dacht je...)(Internet met kameel-antennes...)


Kikkererwten met rozijnen

Week en kook de kikkererwten in bouillon en met in ieder geval knoflook, ui, peterselie, laurier, kaneel, gemberpoeder, koenjit en cayennepeper.

Roer er op het laatst niet al te droge rozijnen door en warm die op bij de bonen.




Florence

Mercato di Sant'Ambrogio

Zie hier


Meringue-taart

Boccone dolce

Maak geklopt eiwit zoals voor meringues.

Knip drie cirkels met een middenlijn van ongeveer 20 cm uit bakpapier en bestrijk die elk met een laag van het geklopte eiwit.
Bak de platen zoals meringues.

Smelt au bain marie 100 gram bittere en 100 gram zoete chocolade, met drie soeplepels water.
Laat koelen maar niet stollen.

Klop drie koppen goede room redelijk stijf met wat schraapsel uit een vanillestokje.
Ga dan door met kloppen, steeds een deel van in totaal drie soeplepels suiker toevoegend; klop de room zo stijf mogelijk.

Snij twee kopjes aardbeien in schijfjes, werk er wat suiker door en zet in de koelkast.
Snijd nog twee kopjes in schijfjes.

Smeer de meringue-platen in met een heel dun laagje chocolade.
Breng daarop een laagje slagroom aan van een kleine twee centimeter dik.
Leg hierop de ongesuikerde aardbeienschijfjes.
Leg de platen op elkaar en strijk de zijkant af met slagroom.
Koel zeer goed.

Pureer de gesuikerde aardbeien.

Snij de taart in punten en serveer met de aardbeien"saus".




Melbourne

Queen Victoria Market

Zie hier


Aardbeien-gazpacho

Blend drie delen aarbeien, een deel Bulgaarse yoghurt (oid), een halve kop Riesling (oid) en bijna een kwart kop suiker (fijne kristalsuiker, geen gewone!).

Koel goed.

Serveer met erover ietsje EV olijfolie, versgemalen zwarte peper en schijfjes gekoelde aardbei.




Santiago de Chile

Mercado Central

Zie hier
(Cuando pa' Chile me voy zie hier)


Cordero al palo

Lam aan de stok

Zie hier en hier

Het lam bevestigen op roestvrij staal zoals op de foto's.
Inwrijven met pekel.

Langzaam roosteren (een meter afstand), en met de binnenkant van het dier eerst naar het vuur, niet omgekeerd!
Langzaam hout blijven toevoegen...

Na 2,5 uur beide zijden met pekel inwrijven en het beest draaien.
Nu met de poten dichter bij het vuur.
Hout blijven toevoegen maar minder enthousiast
2 uur...

Dan een half uur enkel warm houden in de buurt van het vuur, waarop dan groenten gebakken worden.

Bedenk dat als je nu gaat snijden, dat dan de boel heel snel afkoelt.




New York

Chelsea Market

Zie hier


Uhh, ik weet niet waarom, maar typisch New York recepten zijn altijd enorm bewerkelijk en/of met 20+ ingrediënten

Zoek op New York cheese cake, Manhatten clam chowder, New York style pizza, Knish, Eggs Benedict, Lobster Newberg, Waldorf salad, Delmonico steak, Black and white cookie...

Zoek het maar uit trouwens




Bombay

Mumbai

Crawford market

Zie hier


Samosa met rundvlees

Maak deeg van kikkererwtenmeel met wat zout en gist.
Laat rijzen en kneed terug.

Bak rundergehakt rul met ui, knoflook en rode lombok, in arachide-olie.
Kruid op laag vuur met gebroken komijnzaad, gemalen kardamom, iets gemalen kruidnagel, iets geraspte nootmuskaat, iets geraspte kaneel en iets versgemalen zwarte peper.

Laat met een scheut bouillon erbij aan de kook komen en kook bijna droog.

Werk er doperwten door en houd warm.

Kneed het deeg opnieuw terug, maak er balletjes van, rol die goed plat op een met bloem bestoven werkblad en bak ze snel bruin in hete arachide-olie.

Serveer ze, gevuld met het vlees en dubbelgeslagen.

Serveer met Raita.



"De superbe eetbelevenis in de markthal in Rotterdam"
 Soggy brood, vage prut en lul-tomaten

Doe een Google op markthal + rotterdam en ga naar afbeeldingen
Wat zie je dan? Eten??
Niks eten! Probeer het!!
Fanfare met verf, toeters en bellen
Zwakmongolen en knippernichtjes
Vreugdeloze broekbaarden en ander smackers...


Volgende aflevering zie hier