maandag 12 oktober 2015

Kookboeken



Gedroogde vijgen
Heel lang in rode wijn met tijm en honing laten stoven...


Pizza, koffie, magnetron en patisserie


Vier kookboeken waar ik niet zo heel veel over te vertellen heb, maar die ik stuk voor stuk met veel plezier gelezen heb.



Coffee

Claudia Roden
dus dat is een goed boek, weet je vtv


"een paar aromatische zaden die 'heyl' genoemd worden" om in de koffie te doen.

Dat is hal of heel of haïl.
Kahwa mal haïl, القهوة مع الهيل
Koffie met kardemom.


Er stond iets in dat ik niet kende, en dat vertaald garderoom bleek te zijn.
Schijnt vetarme room te zijn, maar net genoeg vet dat je het kan kloppen.



Wat gaan we maken?


Parfait au café

Custard-ijs met koffie

Onder in de coupe in Marasquin geweekte Marrons glacés (gekonfijte kastanjes), daarop dat ijs, dan slagroom met vanille, en daarop een marron glacé...



Het ijzer waarmee je wiebelkoekjes maakt
Seach the blog


Pizza, Tradizione Italiana


Inderdaad traditionele recepten

Frutti di mare, prosciutto ("ham er pas op als de pizza uit de oven komt"), Hawaii (ja, dat is klassiek in de Amerikaans-Italiaanse keuken), alla salciccia, quatro formaggi, con carciofi (heerlijk, pizza met artisjokharten)...

Pizzette, pizza bianca (geen tomaat), calzone, piadine (pizza als tortilla), panzerotti (kleine gefrituurde calzone; empanadilla zeg maar), schiacciatine (flatbread met olijfolie, grof zeezout en rozemarijn), crostata (pie-deeg)...

Pizzette ontbreken, kleine pizza'tjes


Calzone met Mozzarella, spinazie en pijnboompitten eet ik graag (eergisteren maakte ik rotolo met dezelfde vulling)

Hier met ook mascarpone en salami (dat moet dan lekkerder zijn met die Italiaanse chorizo, hoe heet dat ook weer, o ja, Settimbrino)



Iets maken?


Pizza met artisjokharten natuurlijk

Je maakt dat volgens dat boekje klassiek met ook tomaat, paprika, Mozzarella, zwarte olijven, knof en zwarte peper.



Knof in wijn sudderen
Voor fondue met Comté (en eigeel)


Ons Bakboek


Vlaams
Uitgever Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen

1990

Ik heb ook Ons Kookboek
1930
Uitgever Boerinnenbond


Een fantastische bakbijbel, met ook heel veel hartig spul
400 pagina's met aan het eind een werkelijk enorm aardig hoofdstuk voor kinderen


Beste taai taai recept wat ik ooit tegenkwam

Als je dat leest dan begrijp je, nog voor dat je het hebt gemaakt, waarom die Nederlandse recepten niet goed zijn
(Hier: "Laat het deeg vijf dagen rusten"...)


Bladerdeeg met plattekaas

"gortebloem (gemalen graankorrel van gerst en haver)"

Rood fruit in wijnbeslag...



Wat bakken?


Taai taai!

Hervetaart [erftaart]
Taart met Limburgse kaas...
En plattekaas en noten...

Hartige mosseltaart...
Selderij, prei, donker bier, eieren, room, maismeel, kaas...



Zoutevis, klipvis, bacalao, bakkeljauw


Koken met de magnetron


Ja; ik wilde weten wat daar allemaal in staat...

1986


"een speciale bruineerschaal voor de magnetron"
Geen idee
Maar wel uit de tijd dat men dacht dat je in de magnetron echt ging "koken" in de toekomst

Ui en boter
piep
Diepvriesdoppers
piep
Gekookte ham
piep
Peterselie en biesloook erdoor
Pastei-bakjes
piep
Vullen

Kaasfondue in de fonduepan in de magnetron maken...

In port geweekte gedroogde pruimen in spek


"Wortelen met hazelnootboter"
Met hazelnoten.
Klets.

Beurre noisette is gebruinde boter

("Linzertorte, taart met linzen")



Mozzarella treccia, tresse, vlecht
Maar dit is nep
In de vorm gedrukt


Gaan we wat maken?

Jazeker, ik ga heel wat uitproberen


Die pasteitjes van hierboven


Die pruimen van hierboven


Aardappelen koken in de magnetron
Plakken
Tomaten prepareren voor vullen, kapjes bewaren
Uien, boter, magnetron
Gruyère erdoor
Schaal, tomaten gevuld met deel uien, aardappelen eromheen, rest uien erover
Eieren, melk, p/z kloppen, erover
Kapjes terug op de tomaten
Magnetron

We zullen zien zei de blinde...


Mango-jam
Met witte wijn, citroen, gelei-suiker (ja; mango maakt binding kapot), cognac


Recept-ideeën die ik níet in de magnetron ga maken

Slakkensoep uit Baden

Scholfilet met rode bietensaus

Koolbladeren gevuld met worstvlees en lamsfilet
(Daar moet wat aan geknutseld worden...)



Koetsierstuk, Picanha
Rechtsboven afsnijsel voor bouillon
Links boven twee biefjes die vrijkomen (erg lekker)
Rechtsonder het dikke vet wat je er aan laat zitten als je het op de BBQ bakt


Ik had trouwens een enorm fraaie relevatie, zonet. Dat "Viel goed" eigenlijk precies hetzelfde is als "Feel good"!

Wow!!


(What y' been smokin' man?)