vrijdag 9 oktober 2015

Het Geheime Landgoed (3)



(En volgende:) 2012

Soms praat ik wel eens met mensen, in verschrikkelijke interieurs, geheel bestaande uit ontelbare kussens, kussentjes, glas in lood, étagères, Friese boeken, vals antiek, vals porselein, valse kloostertafels en valse kleedjes, en blijf ik het geluid voortzetten dat de schijn moet hebben van een gesprek, opdat niet een stilte invalle, waarin één van die mensen tegen mij zou kunnen zeggen: 'U moet hier altijd blijven.' De spanning stijgt tot ongekende hoogten, en ik zeg maar wat: ik kraai als een springende loopvogel. Het leven is geven en nemen.


Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)



Battue aux onions


Stoof dun gesneden zoete uien een half uur in boter op heel laag vuur. Ze mogen niet kleuren.
Laat iets afkoelen.

Op een pond uien: een kwart kop bloem mengen met twee eieren, 2/3 kop melk en z/p.
Klop goed door elkaar.

Werk er beetje bij beetje de uien door.

Vet een gratineerschotel in.
Stort het mengsel in de schotel.

Bak in een hete oven tot mooi bruin.



Ook op kantoren worden vaak levendige gesprekken gevoerd, waardoor men van alles aan de weet komt. Op het kantoor van de dichteres H. M. werkte zekere mevrouw Pasma, die vertelde, dat haar man 'het met zichzelf deed' en dat de huisarts, terzake door haar geraadpleegd, verklaard had 'zoiets nog nooit te hebben meegemaakt'. En dat is nog niets vergeleken bij wat ik moet opschrijven.



Omelette au pain


Maak een pasta van niet al te droog oud brood zonder korst, en room.

Werk er Parmezaan door.

Werk er nog wat room door.
Werk er eieren door tot u de consistentie van een beslag hebt.
Z/p.

Bak de omelet in de oven.



Hoe wij Peter Z. - door wie ik ongeveer een jaar later ook Giovanni L. zou ontmoeten - leerden kennen, is één van die geschiedenissen die men op geen enkel kantoor kan horen; die je eigenlijk nergens kunt vertellen; en die de mensen je kwalijk nemen als je ze opschrijft. Ik weet alleen maar, dat ik deze wederom eenzame geschiedenis moet opschrijven, of dat ik nooit meer zal schrijven.



Poisson poché


Maak een court bouillon.
Breng water aan de kook met zout, knoflook, wortel, zoete ui, peterselie (ook -wortel), laurier, venkel (alle delen van de plant) en oregano.

Deksel, laat een kwartier sudderen.

Witte wijn, aan de kook, en laat 20 minuten zacht koken met een deksel.

Giet af door een zeef.

Pocheer er vis in.
De court bouillon is nu een fumet.
Gebruik voor soep of saus.



Vergelijk met gisteren...

Zij begint, deze kleine geschiedenis, in de zomer van het jaar 1968 toen wij, Teigetje en ik, aan de Plantage Kerklaan woonden, waar ik een paar maanden lang in alle ernst geloofde, dat ik gelukkig was. Tegenover onze etagewoning lag de ingang van de dierentuin, waarvan ik lid was en waartoe ook Tijger, als student, voor niets toegang had.



Nouilles fraiches au blanc de poulet


Maak verse pasta, met wat ei en olijfolie door het deeg.

Kook de pasta, giet af en spoel koud.

Sauteer in een grote braadpan in olijfolie en boter stukken kip.
Voeg op laag vuur toe peterselie, verse majoraan en knof.
Laat een minuutje bakken.

Hoog vuur, pasta erbij, sauteren.

P/z.

Serveer met Gruyère er over en wat gesmolten boter.



Op een vrijdagmiddag in augustus wilden wij, na boodschappen te hebben gedaan op de markt in de Dapperstraat, op de terugweg door de dierentuin heen - bij de zuidelijke ingang, die ook toegang gaf tot het Aquariumhuis, er in en bij de westelijke hoofdingang bijna recht tegenover onze woning, er weer uit - naar huis terugkeren. Het was zonnig, warm weer en toen wij de zuidelijke ingang waren binnengekomen gingen wij, in strijd met onze oorspronkeljke bedoeling, niet rechtstreeks de Tuin in maar betraden, wegens de schaduw en de verwachte koelte, eerst het Aquariumhuis.



Fenouil braisé


Maak venkel schoon; enkel het bolle lijf wordt gebruikt.

Snij over het plat in tweeën.

Doe wat olijfolie in een stoofpan.
Leg er de venkel met de snijkant naar beneden in en leg er knoflooktenen omheen.
Bedruip met nog wat olijfolie.
Z/p en laat een half uur sudderen.

Wat water er bij, deksel, aan de kook, een uur sudderen.



(En volgende: 2013)
Op een of andere manier wordt die oude boerderij op de achtergrond altijd verzwegen.
Nooit op foto's (dit is de enige), nooit genoemd in Reve's boeken.

Het was er niet veel koeler dan buiten, en tamelijk vol. Er waren talrijke klassen van middelbare scholen, en in die groepen bevonden zich veel mooie Jongens, toverachtig belicht door het onderzeese schijnsel uit onzichtbare lantarens dat hen schaduwloos omsloot en hun gelaten, hoofdhaar en de omtrekken van hun heupen oneindig veel scherper en smartelijker zichtbaar maakte dan enig daglicht ooit zou kunnen doen.



Souris aux aulx


Souris zijn hier lams-schenkels (schijven van grote of hele van kleine), en aulx is het meervoud van ail.

Bruin de schenkels in olijfolie in en stoofpan.
Zout, ongepelde knof erbij, deksel, anderhalf uur, uiterst laag vuur (stoofpan op laagste vuur en toch met een plaatje), draai ze af en toe.

Doe er wat water bij en laat nog een uur met de deksel er op staan.
Steeds als u merkt dat het water is verkookt weer wat water erbij.

Gedroogde groene kruiden er over en ga een uur door met water sprenkelen.
Deksel!

Als u denkt Nou kan het niet mooier gaar, dan is het gaar.
Vet afgieten, deglaceer met witte wijn, giet het vocht door een zeef, verwijder de knoflook-vellen, terug in de pan, aan de kook.

Maal er peper over.



Een blonde jongeman, met kort haar, van naar schatting ongeveer 20 jaar, gekleed in een lichte wollen trui boven een strakke, grijsachtige heupbroek, keek ons enkele ogenblikken doordringend aan, maar liep toen door zonder ons enige duidelijke aandacht te schenken.



Pain de pommes rapées


Maak een pond appels schoon (schil en klokhuis), en rasp grof of haal door de Mouli julienne op de grove plaat. De grove julienne plaat dan natuurlijk.

Meng met een kwart kop suiker en kaneel.

Kneed 125 gram niet te droog oud brood zonder korst met 2,5 eetlepel suiker en een halve kop zachte boter.

Smelt in een pan die ook in de oven kan 1/4 kop boter.
Werk er het brood etc. doorheen, en maak er een bodem- en zijkant bedekking van.
Appelspul er in, wat aandrukken met een vork.

Een kwartier op laag vuur met deksel, tot de rand van het broodspul begint te bruinen.

Zet in de warme oven zonder deksel, nog een kwartier.

De boel uit de pan krijgen is niet zo heel makkelijk...



Nop Maas, "Gerard Reve, Kroniek van een Schuldig Leven"
Pagina 632

De student die Reve tijdens het weekend begeleide herinnerde zich nog dat een meisje na afloop van de lezing [lees: tijdens het vragenuurtje] aan Reve vroeg wat deze van de pil vond. De schrijver antwoordde: 'Mevrouw, dat vieze ding komt bij mij het huis niet in!'
Voetnoot 57
Mededeling van Maarten van Thiel van 17 december 2009. Deze begeleider van Reve herinnerde zich nog, dat Reve 's nachts moeilijk zijn handen van hem af kon houden. De volgende ochtend moest hij verschaalde rode wijn drinken [lees: geknield] als toost op de maagd Maria. Toen ze, in de auto onderweg naar Utrecht, stilstonden in een file, begon Reve rukbewegingen te maken naar mensen in andere auto's.