zaterdag 3 oktober 2015

Ananas



Hotel Cornavin
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dank PJ!


Ananas dus


Hoor het hier

En ik had een leraar Engels en die heette Nas en die had een vrouw en die had als voornaam, enfin, dat raadt u al.


Ananas-radijssalade

Maak een salade van fijngesneden Roma sla, met daarop stukjes ananas, halve radijzen en geroosterde pijnboompitten.

Maak een yoghurt-dressing met wat citroensap erdoor en redelijk wat selderijzout.
(Yoghurt, mayo, komijn, Tabasco, Worcestershire, selderijzout, goede Medium sherry)



Ananas in ketjap

Laat verse schijven ananas vijf uur marineren in zoete ketjap, met daardoorheen wat zoute en wat sambal, en eventueel wat citroensap. Of gebruik Chinese Light soy met wat palmsuiker, sambal en citroensap.

Laat uitlekken en snijd de schijven in stukjes.
Serveer bij Oosterse gerechten.

Ananas van de BBQ is trouwens lekker met die marinade, maar marineer die ananas dan niet.

Wel marineren: zie het volgende recept.




Ananas, gegrild

Je moet natuurlijk de BBQ gereed hebben, als de ananas uit de marinade komt, als je niet met de oven werkt.
BBQ is hier stukken beter, en je kan het mooi aan het einde doen want heel veel temperatuur is niet nodig.

Marinade
Scheur olijfolie, wat fijngeknepen kruidnagelkopjes, vers fijngeknepen kaneel, redelijk wat donkere honing, een scheur limoensap.

Maak de ananas schoon en snij in schijven.
Marineer een uur of zo, regelmatig draaiend.
Je hebt niet zoveel marinade nodig, als je regelmatig omroert/schudt.
Voeg eventueel wat droge witte wijn aan de marinade toe en/of wat sojasaus.

Laat uitlekken en gril, af en toe inwrijvend met wat marinade.
Serveer besprenkeld met rum en met geraspte limoenschil (alleen het groene deel!).




Pinapple vinegar

"ananas-azijn"

Los 1/4 kop bruine suiker op in 250 cc water.

Snij de schil van een heel goed rijpe ananas af, en hak of snij die schil in grove stukken.
Doe bij de suikeroplosing.
Bedek met een doekje.
Laat fermenteren op kamertemperatuur.
Geen luchtdicht afgesloten pot want die ontploft.

Als het, na ongeveer een week, donker wordt, giet dan af, en zeef.
Bewaar alleen de vloeistof.

Laat nog twee of drie weken fermenteren, regelmatig omroerend.




Bonen voor kinderen die niet van bonen houden

Bak dunne uienringen uit in wat zonnebloemolie.
Giet er een groot blik witte bonen op tomatensaus bij (twee blikken Heinz Beanz!), en nog een blik witte bonen zonder meer, in een vergiet afgespoeld.
Breng roerend aan de kook met het sap van een blikje ananas-stukjes en een scheut ketjap manis.

Als het weer kookt de ananas-stukjes erdoor en ook stukjes knakworst.

Serveren met schenkstroop erover.

Bonen zijn goedkoop en gezond. Ook voor vaders trouwens.
Voor hen is het recept ietsje anders.

Bak uien en knoflook uit, met ook nog flink stukjes gemberwortel.
Kruid met komijn, cayenne, oregano en ietsje zout.

Vervolg zoals boven, maar laat de stroop natuurlijk weg.
Citroensap kan er wel door.




Ananas-ijs zie hier (scrollen)


Blokjes (goede Zwitserse) Emmentaler met (vers natuurlijk) stukjes ananas...


Ananas-koek (kruidkoek) zie hier (scrollen)


Tosti Hawaii...
(Pizza Hawaii is trouwens een klassiek Amerikaans.Italiaans recept...)



Tiens, voici son clé!