vrijdag 25 september 2015

Mosselen (27)




The Alice B. Toklas Cookbook

Die pot met dat Hitler snorretje (zie hier, alle links hier in een nieuw venster) die hield wel van een mosseltje, hahahahahaha!


Aflevering 1 van deze serie zie hier



Mosselen in roomsaus 1


Kook de mosselen open zonder vloeistof, maar met boter, sjalot en knof.

Uitlekken, zeef het vocht (fijne zeef), doe in een kom en laat bezinken; van het bezinksel afgieten

Mosselen uithalen

Het vocht verhitten en een paar lepels ervan in een kommetje mengen met saffraan
Vuur uit

Na een kwartier het vocht met saffraan terug bij het oorspronkelijke vocht
Maak een roux en met het vocht een saus

Mosselen, z/p en room erbij




Mosselen met venkelsaus


Kook de mosselen als boven
Uithalen
Vocht door de fijne zeef

Kook grof gesneden venkel niet te lang in het kookvocht
Giet af, koel en snij fijn

Serveer de venkel over de mosselen, en met een Sauce mousseline
(Zie hier)




Mosselen in roomsaus 2


Als boven, met dunne plakjes wortel nu ook, en een minuut of 20 laten sudderen
Dan de mosselen erbij met z/p op hoog vuur

Vocht zeven (fijne zeef) en de mosselen uithalen

Boter, champignons...
Bloem...
Mosselvocht...

Nog wat boter, flink room (niet meer koken)...
Mosselen, citroensap



Schitterend
Een vervolg op een boek van 50 jaar ouder
Zie de volgende foto
In België hebben ze nooit haast...


Mossel-aardappel salade


Kook aardappelen, snijd in plakjes
Z/p, heel goede olijfolie, appelazijn
Laat koelen

Kook mosselen met wat Château d'Yquem
Afgieten, koelen

Serveer met de aardappelen
Garneer met in champagne gekookte truffelschijfjes

NB Twee delen aardappel op een deel mosselen



Links 1940, Boerinnenbond
Rechts 1990, Landelijke Vrouwen


Mosselen met Sauce tartare

Een voorgerecht met koude mosselen


Open de mosselen met witte wijn, sjalot, peterselie,tijm, laurier, z/p

Afgieten, koelen, uithalen

Serveer met Sauce tartare
(Zie hier)



Wat een gelul!
Het lijkt die klei-eter wel (zie hier)!
Daar komt een special over!


Mosselsoep à la Régie

Volgens mij een klets-titel


De mosselen openen als voor roomsaus 2, mét flink witte wijn en visbouillon

Zeef het vocht (fijne zeef) en bind met iets maizena
Bind wat meer met room waardoor eierdooiers (eerst vocht door de dooiers, dan dat spul door de warme soep, goed roerend)
P/z

Moselen door de soep

Serveer met geroosterd brood, ingewreven met knof




Mosselen met rijst

Corsica


De mosselen droog openen

Het vocht zeven (fijne zeef, dat dacht u al)

Rijst in olijfolie aanbakken
Mosselvocht erbij en voldoende water
P/z

Bijna droog- en gaar koken
Mosselen erdoor



Kom weer net een foto tekort
Bestelling van een Australisch kookboek en een "15 originele pizza recepten" kookboek (het zal me benieuwen) nog net niet in huis

Kreeg net een mooi fotoverslag binnen van de zwijnenjacht in Fox-Amphoux.
Zwijn geschoten, hup in stukken (dorpsjeugd helpt mee want moet het leren).
Verdelen onder de jagers.
De rest voor de dorpstombola 's avonds (plakken ze nummertjes op dat vlees).
Gedeelte komt maandag deze kant op.
JAMMIE!
Peter Schaap

(Hopelijk leren ze de jeugd ook hoe van de teken af te komen die ze hebben opgelopen!)



Volgende aflevering zie hier