zondag 9 augustus 2015

Vijf keer comfort food



Vandaag foto's uit Die Russische Küche
Ter compensatie


Zomers comfort food!



Vissticks met gembersaus


Ontdooi vissticks.

Bak in een koekenpan in iets arachide-olie knof en sjalot uit, wat klein gesneden laos en gemberwortel, en eventueel een stuk of twee rode rawits met pit en al kleingesneden. Laat lang en zachtjes sudderen.
Doe de helft in een wok.

Laat een pot gegrilde paprika uitlekken en vang het vocht op.
Snij de paprika in stukjes van ± 3 x 3 cm. en laat verder uitlekken.

Kook mie van een soort die geschikt is voor roerbakken, maar neem niet te dunne mie.
Spoel koud.

Maak met gembersiroop en naar smaak rijstwijn of droge sherry en het lekvocht van de paprika een saus in de koekenpan.

Bak de vissticks in iets boter en iets olie.

Wok de pasta.

Serveer met gari (toko; zie hier; alle links hier in een nieuw venster).




Huevos americanos


Bak in olijfolie ui en knof en flink rode Spaanse pepers zonder pitjes, eventueel kort geblancheerd.

Maak er een mooie tomatensaus van door eerst in het midden wat tomatenpuree roerend te bakken, en er dan een pak (Heinz!) tomatenblokjes bij te doen.
Gebruik flink niet al te rinse witte wijn ipv rode. Chardonnay bv.
Gebruik geen groene kruiden, althans: gebruik enkel dragon. Geen basilicum en zo dus.
Laat lang sudderen zodat de wijn wat inkookt.

Proef op zout en breng eventueel op smaak met Viandox (of Oxo of Marmite).

Bak eieren.

Bak tortilla's.

Serveer met sla.




Tofu met pindasaus


Daar schreef ik een paar dagen geleden al over, maar nu maken we Pecel [pÈhtsjèl] en een soort Sambal goreng buncis [boentsjies, boontjes].

Pecel: ik bedoel niet die Surinaamse gado-gado, maar Javaanse sateh-saus, zie hier. Erg lekker gekruid met keluek, zie hier. Toko.

Sauteer stukjes sperzieboon in de wok met wat arachide-olie, nadat je er eerst rode ui, knof en Spaanse peper in hebt gewokt (hou de helft van dit spul apart).
Laat garen met een scheut kippenbouillon.

Frituur blokjes tofu tot ze net goudgeel beginnen te worden.

Bak de rode ui etc. met wat kerrie in arachide-olie, brokkel er de pecel in en maak er pindasaus van met melk en/of kokosmelk.

Kook rijst en bak kroepoek.

Warm de boontjes en de tofu op in de saus, en strooi daar seroendeng over.




Pizza kerstomaatjes


Bak of haal een pizzabodem.

Giet een blik kerstomaatjes af en vang het sap op.
Snij de tomaatjes in tweeën en laat verder uitlekken.
Kook het sap in met een scheut Madera of Malaga. Proef op p/z maar pas vanwege de kaas op met zout.

Bestrijk de bodem met de saus.
Beleg met de tomaatjes.

Leg stukjes kaas tussen de tomaatjes, die even door extra vergine olijfolie zijn gehaald. Die kaas dan dus. Jonge Primosale is het best, en Halloumi is een goed alternatief. Primosale is ongerijpte Sardijnse Pecorino.

Beleg verder met steeds even door olijfolie gehaalde en goed uitgelekte (bewaar steeds de olie!) stukjes rode ui, knof, gehalveerde en uitgelekte pepperoncini uit de pekel, en zwarte olijven van een droge soort (hoeven niet door de olie; Jumbo, zakjes).

Strooi er rozemarijn over en besprenkel met de olie.
In de oven.




Kip met friet en appelmoes


Maak appelmoes op de Engelse manier, met Grannies en suiker.
Laat koelen.

Braad drumsticks met vel rondom bruin in boter.

Bak in boter knof, veel sjalot, flink wat prei, en eventueel Spaanse peper.
Giet er kippenbouillon bij, proef op zout, en stoof er de poten in gaar.

Maak van goeie mayo een mooie saus: werk er wat yoghurt door, flink geperste knof, wat citroensap, ietsje droge sherry, wat Tabasco (gebruik trouwens liever altijd Louisiana) en wat Worcestershire.

Bak friet.

Eet, met de soep vooraf. Waarin een scheut Madera.