maandag 3 augustus 2015

Kookboeken



Vandaag maar weer eens inkopen

Gedroogde banaantjes
Heerlijk!



Soja, ketchup, gevogelte, rijst


The Soybean Cookbook

Amerikaans, 1963 dus hippy


De behandelde soorten (en min of meer ook de hoofdstukken) heten, vertaald, Verse sojabonen, Gedroogde sojabonen, Geroosterde sojabonen, Sojaboonspruiten (van sojabonen dus, dus geen taoge), Sojamelk, Tofu, Sojameel, Sojagries, sojagrutten en sojavlokken (je bent blij dat je het niet hoeft te eten), Sojaolie en sojaboter, Sojapasta, Sojamalt, Soja koffie, Sojasaus en Andere sojaproducten (sojabrokjes en tempeh).


Je wordt er niet vrolijk van. Ik eet graag sojaproducten hoor, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en ik ken dus heel wat producten die zij niet kennen, maar van een hoofdstuk Sojanoodles, Sojamacaroni en Sojaspaghetti krijg ik visioenen van buitengemeen irritant en dom volk.



Gele watermeloen
Lekker fris en niet zo zoet
Smaakt enorm vies naast Jasmijnthee, hoorde ik H zeggen



"Sojaspaghetti met vegetarische hamburgers
De hamburgers volgens recept 37 of uit blik"

Recept 37
Eieren, gemalen sojabonen, olie en tarwezemelen...


Kroketten van sojapulp...


Sojatoetjes, sojakoekjes, sojasnoepjes, sojacakes
Ziet u uzelf al zitten knauwen?


En? Gaan we iets maken?
Jawel, verdomd.
Marmite (of zoiets dan)
Gist, sojasaus, water, bouillonpoeder (vegetarisch!) en uienzout (waarvan ik aanneem dat het selderijzout is maar dan met uienzaad).



Links Chinese bieslook van de toko
Rechts knoflookbieslook van AH
Is hetzelfde


My Secret Ingredient Cookbook


57 (hahaha!) recepten met Heinz tomato ketchup als ingrediënt (je wil trouwens niet weten hoeveel dat in de keuken wordt gebruikt, in heel veel landen buiten West-Europa).

Een Bels boek uit 2011

"Heinz 57 varieties"
Dat zijn er altijd veel meer geweest. maar de oorspronkelijke Heinz, Henry John, vond 57 zo'n mooi getal.
("My late husband knew 57 different ways of making love. I used to call him Heinz.")

En ik had al Ketchup 24 Wereldse Recepten, ook een Bels boek maar 10 jaar ouder.


Ze maakten in de begintijd ook Peach butter, en Indian relish.
Daar ga ik eens achteraan. U hoort nog.


In de 18e eeuw namen zeelieden vanuit China "catsiap"mee naar Engeland. Daar zaten champignons in. Natuurlijk. Vroeger was Mushroom ketchup veel bekender dan Tomato ketchup. Enorm lekker spul trouwens. Op Mozzarella! Zie hier.



Opal
Jammie!!!!


Ja, een Vlaams boek.

Rattenaardappeltjes (Rattes)
Parijse champignons (Champignons de Paris = champignons, want champignons betekent paddestoelen)
Pladijsfilets (schol)
Plattekaas (verse kaas)
Ganda ham (Belse fabrieksham maar wel erg goeie fabrieksham)
Hoeveboter (boerenboter)


"Piquillopaprika's zijn zoet"
Hoho, pikant ja


Gaan we iets maken?
Ja verdomd.

Ketchupboter

Boter, rode ui, peterselie, rozemarijn, oregano, knof, ketchup, Tabasco, zwarte peper, grof zeezout
Gewoon mekken, worst van maken, alu, koelen
Op brood, bij vis, kip, bief...



Patisseriemes
Dubbelzijdig geslepen
Lemmet 35 cm


Poultry

Time-Life Books

Een heel aardig boek, met soorten, hoe opbinden en snijden zo, basisbereidingen, welke kruiden enzovoorts.
Uiterst uitgebreid geïllustreerd.
Niet zoveel nieuws voor mij, maar een goed boek, verdomd.


Wel af en toe de naam van een gerecht, en in die naam een Spaans (codorniz), een Italiaans (cacciatora) en een Frans (sauté) woord


Kip marineren (gember, ui, zout, soy, rijstwijn), uitlekken, wokken, uit de pan, rode peper en mandarijnschil(!) wokken, kip terug met marinade



Lindebloesem
Zie hieronder!


Wat gaan we maken?


Kip in de Römer Topf

Kip (z/p, knof, olijfolie, groene kruiden) in de Römer Topf, op een dikke laag citroenschijfjes en omringd door olijven (ontpit en groen en zwart)


Broodcroustades

Uit brood gesneden bakjes, beboteren, bruin bakken, knof er over raspen, vullen met ragoût


Kip met lindebloesem

P/z en sauteren in boter
Pan dicht en 20 minuten sudderen.
Lindebloesem, rondroeren, deksel, vijf minuten
Uit de pan, warm houden déglaceren met witte wijn, inkoken
Kippenbouillon, nog wat lindebloesem (fijngewreven nu), room, sudderen, wat lindebloesemthee erbij


Gnocchi met wit maismeel

Met geel maismeel maakte ik het al eens
Hier zit eigeel door



Uiterst lekkere Duitse visbouillonblokjes


Rijst

Een Nederlands boek, ziet er modern uit. maar is van 1988

Voorwoord Cees Helder


Ach, "rijst"...
Lamsragoût (met rijst geserveerd), Vlaams stoofvlees (met rijst geserveerd), Deens varkensvlees met vruchten (met rijst geserveerd), Eend met Chinese paddenstoelen en pruimensaus (met rijst geserveerd)...

Wel Roomrijstepap, Rijstsoufflé met abrikosen, en Hongaarse rijstkoekjes

Maar ook Griekse tomaten met rijst gevuld, Griekse rijstsoep met citroen, Risi e bisi, Risotto met asperges en scampi, Lamspilav, Alicantijnse rijst uit de oven (erg lekker; arros al forn), Paella, Nasi koening, Nasi goreng, Nasi goerih (kokos en salam), BB met R...



Geen idee
Gaan we experimenteren 
Yakisoba is boekweitpasta
Saus voor daarbij?


Maar Pörkölt, dat is niet met rijst. Dat is met Spätzle. Net als die Geschnätzeltes.
En het recept van die Turkse paprika gevuld met rijst, olijven en rozijnen, dat klopt niet. Dat moet een tijd in olie liggen. En Imam Bayildi is niet met rijst.
En Cancha mexicana is ook niet met rijst
En Arroz verde, groene rijst, dat is dus niet met witte rijst...


Iets met spliterwten, foto van doperwten
En het is niet Tapade maar Tapenade
En zwammen zijn hongos en geen hornos (dat betekent ovens)
En shelves zijn geen schelpen
En pipino heet pepino




Pasta van zwarte rijst


Gaan we iets maken?
Jawel


Königsberger Klopse
Niet vanwege die rijst maar vanwege Dat is lang geleden!
Schopenhauer hield er van

Gehaktballen (runder staat er maar dat moet kalfs zijn), aangemaakt met citroen, witte wijnsaus, kappertjes


Kanipasti

Finse konijnfricassé

Kippenbouillon, room, witte wijn, cranberrypuree


Rijst in bamboebladeren

Met varkensgehakt, soja, vijfkruidenpoeder



Yuzu
Volkskrant: "In Nederland is dat niet te koop"


Het komt steeds vaker voor dat Google mij een uurtje prioriteit geeft. Vandaag ook weer. Erg mooi is dat: tussen 18.00 en 19.00 uur scoorde ik 241 hits...
Je ziet dan geen bepaalde post of zo omhoog schieten, maar gewoon het binnenkomen via Google, op welk trefwoord dan ook.