maandag 31 augustus 2015

Algemene kookboeken (2)



Abrikozen in Parma ham

Amerikaans en Nederlands


The Fannie Farmer Cookbook


1.200+ pagina's
Oorspronkelijke titel Boston Cooking School Cook Book
Ik heb de 13e druk

"The cookbook America has turned to for nearly a century"

Zie haar hier (alle links hier in een nieuw venster)

Gebakken forel, Hongaars
Creamed dried beef
Wild duck with peanut stuffing
Hot pastrami on butered pumpernickel with mustard
Sauerbraten with gingersnaps (een soort gember-bitterkoekjes)

Klopt niet
"Het vet rond de varkensnier wordt gezien als het puurste bakvet"
Dat is om de kalfsnier

Een hoofdstuk Outdoor Cooking

Wheat berries
Tarwekorrels

Droge bonen met 3 water op 1 bonen (volume) aan de kook, vuur uit, een uur laten staan en dan de bonen gaar koken
Kweenie...

Een taartbodem van soesjesdeeg
Je moet de vorm met het hete deeg bekleden, afkoelen, koeling, vullen, bakken

Boiling onions
Zilveruitjes



Dolmas van gedroogde groenten koken
Rood paprika, geel courget, zwart aubergine


Gaan we wat maken?

Heel veel


Eieren gevuld met eigeel / mayo / ansjovis


Tunaburgers maar dan van stokvis of zoutevis


Beef and kidney pie
(Maar met kalfsnier ipv rundernier)
Uhh, het is wat anders dan Steak and kidneypie


Revoltillos
Olijfolie, ui, groene paprika, knof...
Rundergehakt...
Rozijnen, olijven, laurier, deksel...
Kook rijst in runderbouillon
Bij het vlees
Lijkt op Arroz limeño dus


Hash van aardappel, cormed beef en ui


Kalfs-of lamsnier, kort gestoofd in rode wijn met oregano en tijm


Burgers van kalkoen, courget en ui


Kip gestoofd in sinaasappelsap met sinaasappelschil en mosterd


Je stooft een kip in bouillon
Als de kip gaar is lepels beslag in de bouillon laten vallen (bloem, paneermeel, ei, boter, ui, melk) en die noedels gaarkoken



Dank PJ!


Feathered rice
Rooster rauwe rijst bruin in de oven
Gooi in kokend water en kook gaar


Kook rijst in te weinig water
Doe er melk bij als het water is opgenomen
Als de rijst gaar is ei erdoor en boter
Op een bakplaat laten koelen.
Koekjes vormen, paneren, frituren


Pasta met sugar snaps, room, rauwe ham en Parmezaan


Boston Brown Bread
Rogge, tarwe, maismeel
Stroop ook


Gestoomde kaki-pudding
Citroen, rum, kaneel, noten, rozijnen


Old-fashioned Custard Icecream


Dadelpudding met walnoten


Gekristalliseerde muntblaadjes



Fluweelpootjes, somen, koya tofu


Deksels Kookboekje


't Tappunt in Rotterdam (bestaat niet meer)('t Tappunt dan dus) was een eetkroeg, waar eens in de maand iemand, een bekende Rotterdammer (Opstelten, Havertong, Lutz...) kookte (1987 - 1999). En die kreeg dan een pannendeksel, beschilderd door een bekende Rotterdamse kunstenaar. Althans, dat deksel bleef in die tent hangen.


Zie hier.


En wat die kookte dat staat dus in dat boekje.
Opstelten kuip kerrie, en Lutz toast geitenkaas honing tijm (ja, dat had je toen heel erg...)


Rauwe rooie kool
Ja, inderdaad, dat kan je (geraspt) met wat azijn (en Worcestershire en piment en jeneverbessen) prima eetbaar maken


Pasta met een saus van:
Sudder room, Pernod, foelie en sinaasappelsap
Z/p en bind met wat roux
Kweenie...


Vitello tonnato
Neem een kilo kipfricandeau...


Gehaktbrood met warme kersen




Wat gaan we maken?

Niet zoveel vrees ik


Pindasoep met krabbetjes, pekelvlees en zoutvlees

Met tomaat en selderij

En met piment en Spaanse peper


Ayam Lonny

Blokjes kip met kerrie laten trekken

Olie, ui, knof, korianderzaad, sereh, laos, gemberwortel, sambal...

Kip...

Ketjap en water (bouillon dus)...



Kip met friet en appelmoes
Appelmoes van Granny's (niet op foto)
Met mayo en piccalilly


The Silver Palate Cookbook


Zie die tent hier

Het is niet meer wat het was
Het boek is uit 1979...


Veel "Asparragus make a natural edible paintbrush" en "Mayonaise nicoise"

Beet and apple puree...


Asperge strudel
In principe OK, maar niet met amandelen vind ik
En ook geen munt
Wel Gruyère, peterselie, bieslook, paprikapoeder, wat cayennepeper en citroensap



Kroatische (gefermenteerde) kool-rolletjes


Gaan we nog wat maken?

Ja hoor!


Van die spiraal bladerdeegstengels met kaas

Dat is lang geleden...


Een ovenschotel met lagen:
* witte bonenpuree met ei + eigeel, ui, knof en basilicum
* tomaat met idem en tomatenpuree en cayenne
* prei idem met kerrie


Kip in de oven
Ingewreven met Dijon mosterd
Noilly Prat er om heen
Op het laatst crème fraiche door de saus


Knoflookbollen uit de oven
Top er af gesneden
Nu niet met olijfolie, maar zeer regelmatig bedruipen met kippenbouillon
Zwarte peper


Brie in filodeeg
(Maar daar moet ook ui en knof bij op een of andere manier)
(Bakken in olijfolie, kaas over het plat doormidden, spul er op etc.)


Campari-sinaasappelijs
Waw!



Lasagne ricce met paprika en -saus


Van de zee naar de hemel


Mwah...

Alain Caron...

2001


Vier afdelingen, zee, aarde, lucht en hemel
Zee en aarde dat is duidelijk maar de rest niet zo
Zee is haring en aarde is artisjok
Maar dadel is lucht en honing is hemel...


"Neem een halve mijnknol"
Ongetwijfeld een verhaspelde meiknol...


"poon kan vervangen worden door zeeduivel"
Ja, en kreeft door zoute haring


"Parijse champignons"
Dat heet gewoon champignons hoor
Champignons de Paris betekent champignons, en champignons betekent paddo's


Vialone nanno
Nano, ja

En een verhaal over risotto, en foto van long grain rice ernaast, die hele lange



Nierbroodjes paneren
(daarna pas goed vierkanten en de randen wegsnijden!)


Gaan we wat maken?

Mwah...


Gemarineerde rauwe makreel
Op het gevaar van de haringworm na
Yvette van Onder stond het laatst ook rond te kwaken bij de VPRO zonder te waarschuwen

Gemarineerd in een soort sushi azijn


Koude licht aangebraden bief met een balsamico dressing

Maar verder een onbegrijpelijk recept
"Verwarm in een pan een eetlepel olie"
Waar dan niks mee gedaan wordt...


Granité van champagne
Met perensap en limoen



Opal prumen voor jam