dinsdag 28 juli 2015

Wat kookte ik daar? (17)




¿Que pasa?


Wageningen
Derde tent van rechts
Later werd het wat anders, zie hier (alle links hier in een nieuw venster); bestaat denk ik niet meer

En dat het niet loonde, dat klopt; de vrouw van het echtpaar, een Caribische dus, was niet vooruit te branden... Wel alles altijd veel beter weten natuurlijk...

Het was dus een Caribisch restaurant


Ik heb een jaar of twee niet-horeca tiepes geholpen een horeca-tent op te zetten. Niet makkelijk maar was altijd heel succesvol. De Minnarij in Utrecht en deze tent (de rest was in Spanje).
Ook reorganisatie-werk; restaurant, bar, lunchroom en snackbar van een door Nederlanders overgenomen mega-camping in de Ardennen (2.000 staanplaatsen)

Maar ja, je bent er weg, en Plop!
(En hier werd de kok opgepakt; die handelde in coke)


Eerste aflevering van deze serie zie hier



Dit uit de bieb, geen reden het te kopen
Niet slecht hoor, maar een keer gelezen en klaar

De twee andere heb en koester ik


Salade met gamba's

Laat goede visbouillon tien minuten zacht trekken met enkele rauwe ongepelde gehakte gamba's, wat limoensap en laurier.
Zeef.

Kook er gamba's in gaar.
Uit de pan, koel wat en pel.
Bedenk dat je ze oftewel lauw gebruikt oftewel goed koud.
"Lauw" serveer je ze net nog iets warm náást de sla (groot breed bord), koud kleiner bord en er op.

Maak een salade van Icebergsla (botersla smaakt lekkerder, maar die smaak hebben we even niet nodig, en het krokante van Iceberg wel), flinterdunne drooggedepte komkommer en gesnipperde zeer kort geblancheerde en gekoelde sjalot.
Leg er de garnalen op en besprenkel met wat Louisiana Green Pepper Sauce ("groene Tabasco"), liefst van Habanero.



Veel kritiek op dit boek
Maar ik zou het ook gedaan hebben

Renate had dikwijls ongelijk, maar ze kon enorm goed schrijven

Karel van het Reve vraagt zich af wat Simon Carmiggelt daar van gevonden zou hebben [het publiceren].
“Misschien zou het openbaar maken van zijn naaktloperij hem hebben geamuseerd.”



Er moest daar ook een Caribische saus zijn. Bij vlees en vis zo.
Geen idee, "Caribische saus"?? Maar ja, dat vinden we toch uit!

Het was nog verdomd lekker ook...


Caribische bonensaus

("Caribische" bonensaus dus)

Een blik kidneybonen met twee-derde van het vocht aan de kook laten komen, met flink wat stukken stoofpeer of harde handpeer, en verder ui, knof, foelie, kruidnagel, komijn, geel mosterdzaad, oregano, een bouillonblokje en cayenne.
Als je Bonduelle neemt: daar zit weinig of geen vocht in (ik vind dat geen voordeel). Voeg dan wat meer bouillon toe.
Maar het moet niet te nat zijn.

Met de staafmixer tot sausdikte reduceren, proeven op zout en peper, op smaak brengen met gemberstroop en Worcestershire, en er dan nog een flinke scheut witte rum doorwerken.
Laat een kwartier zacht sudderen en koel terug.

Serveer bij gegrild vlees of gegrilde vis, waarbij de saus moet worden opgewarmd in de magnetron of steamer.

Like wow man!



Dit boek is een beetje, hoe zal ik het zeggen, onzeker of zo geschreven
Maar mooi hoor
Met liefde geschreven ook


Whiskytaart

Roer vier eieren met 200 gram fijne kristalsuiker suiker smeuïg.
Zie de betere super voor fijne kristalsuiker. Werkt stukken beter.

Werk er naar smaak citroenrasp en whisky door. Ik zou zeggen: de hoeveelheid van een normaal glaasje whisky op die vier eieren, en een kwart daarvan aan citroensap. Geen limoensap!

Werk er daarna 120 gram losgeroerde boter door, 300 gram bloem en de daarvoor benodigde hoeveelheid bakpoeder. Zie op het zakje. Of beter: 3/4 van de benodigde bakpoeder en de helft van dat gewicht aan bak-soda.

Bak in een ingevette vorm in de oven een minuut of 45 op 180 graden.


Volgende aflevering zie hier