vrijdag 5 juni 2015

Vijf dagen gekookt




Pekelvlees, ganzenei, gerookte zalm, koya tofu, Harzer kaas



Pekelvlees, truffel-risotto, asperges, zwarte knof


Zie die Carnaroli rijst voor de risotto hierboven, met witte en zwarte truffel, funghi porcini, ridderzwam (blauwe of hoe heet dat in het Nederlands?) en nog zo wat.


Schil de asperges, bewaar in een natte doek.
Trek van de geplette gehakte kontjes en de schillen een fond.
Laat koelen.

Kook de asperges in de fond.
Er uit en houd warm.

Maak de risotto met Elzasser wijn en met het aspergefond (begin met boter, knof en sjalot).
Proef op p/z.

Leg de asperges even te warmen op de risotto / deksel.

Serveer met pekelvlees en zwarte knof.

Waanzinnig lekker, zelfs zonder Augurkenschuim à la mongole!



(Grote bak risotto en kom boterjus ernaast hoor!)


Ganzenei, kekers, paprika, garlic pickle


Ganzenei is voornamelijk steviger van structuur dan kippenei, en ietsje voller van smaak.

Kekers combineren enorm mooi met paprika...


Lek een blik Bonduelle kekers (ja hoor; uitstekend spul, mooi "keihard").
Nou ja, lekken, er valt weinig te lekken.

Olijfolie, ui, wat knof...
Puntpaprikablokjes... (niet te lang!).
Chinese witte wijn (druivenwijn dus; Chefoo), wat Viandox (of Marmite), za'atar...

Kekers erbij, warm door, proef.
Breng op smaak met groene "Tabasco" (neem Louisiana Gold).

Dat ei, dat gaat Egyptisch.
Prak knof met zeezout.
Limoensap erbij.
Olijfolie, bak die prut kort, bak er het ei in

(In Egypte bakken ze gevijzelde knof en zout voor over linzen, met ook korianderzaad erdoor; Taklia; ook lekker bij kip)

Serveer met Garlic pickle, zie hier (alle links hier in een nieuw venster).




Gerookte zalm, maiskolf, snijbonen


Gerookte zalm gesauteerd in hete boter, heerlijk!

Neem niet te kleine stukken warm gerookte zalm, of (sauteer superkort) plakjes koud gerookte.


Snij snijbonen in sepjes (dat heet dan Roma bonen in de Nederlandse horeca; je krijgt ze in het ziekenhuis en zo)(hoorde ik) en leg ze ff in koud water; altijd goed.

Sauteer de zalm, uit de pan.

Olijfolie, spekjes...
Ui, knof...
Grove witte peper...
Die sepjes opbakken...
Wat visbouillon en wat witte wijn en die sepjes gaarstoven.

De maiskolf koken en boter smelten.

Zalm bij de sepjes warmen...

Hoeft helemaal niks bij...
Ja, een forsch glas wijn, ja...




Koya tofu, Poolse noedels, fluweelpootjes, groentefond, kedondong chutney


Koya tofu is gevriesdroogde tofu.
Koop je bij de Gezonde Winkel.
Soms lees je dat je het in heel heet water moet blijven uitknijpen tot het water helder blijft. Nou, dan ben je een half uur bezig...
Gewoon zie hieronder.

Die Poolse noedels, dat kan met elke pasta, ik wilde dat nou eenmaal poeven (uhh, neem soba, die je dan dus wel vtv moet koken).

Die Fluweelpootjes verkopen ze bij AH.

Kedondong chutney: kedondong zie hier.
Elke licht-zure chutney is OK:


Kook de koya tofu een tijdje, 20 minuten of zo, in Kombu dashi (poeder bij de toko, maar ik heb nou kombu en die gedroogde tonijn!)
Uit de bouillon, iets koelen, knijp goed uit boven de bouillon.

Pinda-olie, sjalot, knof, gemberwortel, iets lombok...
Groente-fond...
Proef, en breng op zout-smaak met ietsje Fish sauce en dan Marmite.

Bak de koya en snij in blokjes.

Snij de Fluweelpootjes (zie hieronder) los van hun voet en doe bij de sjalot etc. en warm goed door.
Warm er de koya ook bij.
Noedels erbij (die Poolse, dat was een soort vermicelli, dus die hoefde ik niet vtv te koken).

Serveer dus met een mooie licht-zure chutney...




Harzer kaas, waterkers, aardappel, granaatappel-vinaigrette


Je kan de kaas in dunne plakjes op de gekookte aardappelen in een ovenschaal leggen, maar lekkerder is over die aardappelen een kaassaus van die Harzer kaas te deponeren.

Altijd gekneusde kummel / karwij tussen de aardappelen en de kaas!

Die vinaigrette behandel ik later.


Boter, sjalot, verse knof...
Karwij (gekneusd), versgemalen korianderzaad, versgemalen witte peper...
Kippenbouillon en witte wijn...

Per kaasje een eigeel door de saus kloppen...
Kaasplakjes op de saus leggen (elk partje in drie schijfjes), laag vuur, deksel...

Gekookte aardappelen in een ovenschaal, en de saus (als de schijfjes zijn opgelost) erover.
In de oven.

Serveer met die vinaigrette. Die ik later behandel. Dus.




Het was alle vijf weer zo ontzettend vies lekker...

Maar ja, ik kan koken natuurlijk...

Je kan koken of je kan niet koken...

(Lullen kan iedereen!)