dinsdag 30 juni 2015

Mosselen (24)



Vandaag wat diverse culi plaatjes


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)



Italië, Spanje, Portugal

(Ik heb de vorige aflevering, enkel Spanje en Portugal, over gedaan want dat kon beter. En met Italië erbij nu.)



Italië


Er zijn weinig of geen Italiaanse gerechten met mosselen die typisch Italiaans zijn. Of het moet zijn dat je in Nederlandse of in het Nederlands vertaalde kookboeken struikelt over Spaghetti alle vongole, spaghetti met venusschelpen (zie hier, alle links hier in een nieuw venster), waarbij vongole dan voor het gemak maar is vertaald met mosselen. Maar mosselen is cozze.

Spaghetti alle vongole is spaghetti, olijfolie, venusschelpen, peterselie en zout, niks meer.
De spaghetti koken, opbakken met peterselie en met die schelpjes in olijfolie,


Als je kijkt naar pastagerechten met mosselen, dan zijn het dingen zoals met die schelpjes, maar meestal met nog wat meer; gegrilde paprika of tomatensaus of (mooi!) artisjokbodem-stukken of pecorino of halve kerstomaatjes of groene pesto...


Je vindt wel gerechten in de Amerikaans-Italiaanse keuken, en dat komt omdat de Amerikaanse mosselen beter zijn dan de Italiaanse, en daarnaast goedkoop want Amerikanen eten niet zoveel mosselen


Mosselen, Italiaans, New York

Koken met kleingesneden knof, boter, chili en peper, peterselie, citroensap, wat water

Mosselen eruit, hele knoflooktenen in het kookvocht garen, witte wijn en wat droge sherry erbij, laat goed (in)koken, plus tomaat, peterselie, basilicum, oregano laten inkoken op niet al te hoog vuur (dus 10 à 15 minuten)...

Mosselen op bakplaat (een in een schelp), saus erover, oven, serveer met pasta en knoflookcroutons



Deeg voor Luxemburgse peterselie-Rösti


Spanje


Voor Spanje geldt een beetje hetzelfde verhaal als voor Italië, met een belangrijke uitzondering: ze kennen regionaal (en denk dan vooral aan het Noord-Westen waar de mosselen net als in Amerika beter zijn dan aan de oostkust of in Italië): mosselen met chorizo of ham erdoor

Dat is vergelijkbaar met Bretons, met rookspekjes

Spekjes of rauwe ham of droge choriso uitbakken, in het vet (rauwe ham = + wat reuzel) ui en knof en rode peper bakken... Soepgroenten meebakken en peterselie...
Flamberen (Bretagne Calvados, Galicië Orujo oftewel marc), afblussen met fors witte wijn, helemaal laten koelen.

Daar de mosselen in koken.


Als je rauwe ham gebruikt, dan kan er ook wat tomaat doorheen


Mejillones a la marinera [mÈchieljones]

Boter en olie... Sjalot en knof... Peterselie (en basilicum lees je soms; nee; dat is hoogstens rozemarijn of beter nog rozemarijnbloemen)...

Prak ansjovis uit blik, meng met witte wijn en iets witte wijnazijn, doe in de pan, mosselen erbij, deksel, hoog vuur



Boemboe


Portugal


Net als die vongole in Italië heb je gerechten met amêijoas in Portugal en dat wordt dan ook met mosselen vertaald

Mosselen is meixilhões [mEEsjieljOings]


Mexilhões no bafo [noe bAffoe]

Adem-mosselen

Kook met heel weinig water en wat zeezout

Citroensap erover gemengd met piripiri (zie hier; gebruik eventueel harissa) erover en ook olijfolie waarin lang zachtjes fors knof, dat is die adem, heeft gesudderd


Mexilhões com tomate

Fruit knof en ui in olijfolie

Maak daar met een rood pepertje tomatensaus van

Kook mosselen met witte wijn en peterselie



Opgebakken eendenmaagjes


Volgende aflevering zie hier.