zaterdag 16 mei 2015

Vijf keer koken




Vijf keer eten


Kaas


Gruyère, mais, gegrilde paprika

Veel mais want anders heb je honger daarna


De paprika's lekken (niet zelf grillen of in de oven of zo; die uit een pot of blik zijn stukken lekkerder); vocht opvangen
Je hoeft niet de mooiste gegrilde paprika's te nemen, Pimientos del piquillo, die smaken te fijn voor dit gerecht, en die zijn te dun; dat is voor vullen (met zoutevis!!)
Opensnijden, uithalen want er zit altijd nog wat pit en zo in, en de buitenkant controleren
In stukjes

Mais lekken (ik heb nooit begrepen waarom je maïs zou moeten schrijven; AI is toch geen Nederlandse mono-klank? Je schrijft toch ook niet geöpend?)

Olijfolie, redelijk wat witte ui, knof...
Bloem...
Paprika-vocht, wat pikante paprika-puree (je koopt een pot bij de Turk en vriest kleine hoeveelheidjes in), witte wijn... Proef op zout
Het vocht is fris zuur, de mais ietsje zoetig, de kaas idem (als ie goed is) en dat is de truc; gebruik dus Chardonnay om dit evenwicht niet te verstoren

Ingevette ovenschotel, de saus, de mais, de paprika, de vers geraspte Gruyère
In de oven





Vis


Caribische stokvis, aardappel, wortel


Die stokvis (Caribische toko) komt niet uit de Cariben, maar is speciaal voor daar geprepareerd
Alleen maar vang (buikwand), dus heel dun en dus heel erg droog
Dagen lang weken (als het begint te stinken het water verversen)
Uren lang koken in schoon water (en dan heeft het nog meer beet dan je zou willen, maar zo hoort het...)
Koelen, vel eraf, stukjes
Bedenk (zie de volgende foto) dat je nauwelijks afval hebt vergeleken met een hele stokvis

Olijfolie en boter (dit is geen Caribisch recept)
Rode ui, knof, Spaanse peper, wat prei, wat peterselie, wat selderijblad...

Hoog vuur, aardappelstukjes (vastkokende soort dus), wortel, roeren!...
Stokvis, lager vuur, blijven roeren...

Kokend water, Viandox (of Oxo of Marmite), flink witte wijn, laurier, geblancheerde zoutvleesblokjes (of niet aangebakken spekjes)...
Laag vuur, regelmatig roeren...

Als de vloeistof 2/3 is weggekookt en een en anders is nog niet gaar: nog lager vuur of plaatje, en deksel
Het moet allemaal niet te gaar zijn!

Het heeft niet de bekende stokvis-smaak, maar wel een hele mooie smaak





Soja


Kip van de Vegetarische Slager, Poolse pasta, groene paprika

Die Poolse pasta, dat is Makaron babuni, pasta van oma, zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Dat is van dat spul wat je als volgt maakt (maar dan nu droog geleverd)
Een bal pasta-deeg over een grove rasp wrijven, die op een pan kokend water ligt
Je kan het zelf thuis met gemak namaken
Droog moet het vrij lang koken


Olijfolie, stukjes vego-kip, uit de pan

Kippenbouillon (geen gelul), halve paprika's blancheren (want het gaat wel de oven in maar niet al te lang)

Pasta koken in die bouillon...

Olijfolie, ui, knof, en ik deed er zie zwarte jalapeño van AH bij, die je niet al te lang moet verhitten, maar dat gebeurt hier toch niet, en versgemalen korianderzaad...
De niet-kip kip erbij en bouillon...

Pasta er in opwarmen
Paprika's invetten en vullen met die handel
Oven

Ik at er Mostarda bij (zie hier)

(In Surinaamse toko's vind je trouwens ook vegetarische kip, zie Chan's Soya Kipfilet hier, en Chinese toko's hebben Nep Eend, zie hier, allebei prima spul wat ik graag eet)





Vlees


Zuurkool, spek, chorizo, aardappelpuree


Reuzel, ui, knof...
Stukjes chorizo... Uit de pan
Reuzel, zuurkool, gerookte paprikavlokken, en de zuurkoo,l kort aanbakken en met twee vorken tegelijkertijd uit mekaar trekken...
Karwij, kleingehakte jeneverbessen en laurier erdoor..., chorizo idem..., uit de pan

Bodem van de pan bedekken met speklappen zonder zwoerd
Zuurkool erop, flink witte wijn, aan de kook, deksel en uren stoven... Het spek is dan weg...

Stukken aardappelen erop, deksel, half uur of meer...





Ei


Gekookt ei, mie, bouillon, taugé

Saoto, maar of het origineel is weet ik niet
Maar zoals alle vijf dingen vandaag: super heerlijk, want anders zou ik er mijn mond over houden, toch?!


Kook eieren hard, schrik ze (trek even je broek uit), pel

Kook mie (geen bak-mie!), afgieten, koud spoelen

Pinda-olie, ui, knof, lombok...
Laos (geen gember), sereh...
Kippenbouillon, salam-blad, eventueel poeroet-blad...

Taugé, halve eieren en de mie er in opwarmen
Serveren met saoto-mix (fruitjes, frietjes,,,)
En met mango pickle of zo...





O ja!


"Zuidhorn de veiligste gemeente van Nederland"

Omdat (Telegraaf) het aantal aangiftes is gedaald

Vraag welke advocaat in de buurt van Zuidhorn over aangifte doen en Zuidhorn. Antwoord: Pas op pas op! Daar gaan ze heel speciaal om met aangiftes...

Hoe kan trouwens een dorp, waar als de gemeente ergens een boompje neerzet, en dat boompje is binnen twee dagen geknakt, veilig zijn?

Maar de wijkagent kan enorm goed twitteren, dat moet ik toegeven...
Zie hier


(Zuidhorn: het zinkputje van de op Schier weggepeste refo-burgemeesters!)