vrijdag 8 mei 2015

Mak Smak (4)





Mac van Dinther


Zie de eerste aflevering over deze culinair-journalistieke petomaan hier (alle links hier in een nieuw venster).


10 Geboden van Goed Eten


Ik heb een enkele aflevering gemist (ik dacht ook al Waarom slaap ik zo slecht). Maar goed.

Ik citeer.
Eet lokaal
Eet biologisch
Kook zelf
Probeer een deel van uw eten zelf te verbouwen
En wat doet deze journalistiek-culinaire chronische diarree? Die vliegt naar Peru om daar "eetbare klei" te gaan eten...
Gebod 1 in aflevering 1: Eet niks wat met het vliegtuig is gebracht, de culinaire slingerschijter... Wat zou slechter zijn, zo'n kop als hier met de rest eraan naar Peru op en neer te vliegen, of sperziebonen uit Kenia te eten?

Zeer Nederlands is het gegeven dat het gebod Eet lekker als nummer 10 staat... En trouwens ook zeer Nederlands is het feit dat een krant restaurants laat recenseren door iemand die keer op keer duidelijk maakt een totale nul op kookgebied te zijn...

"Welk pak koffie neemt u dan? Het goedkoopste waarschijnlijk." Ja, Smak wel ja, die proeft toch geen verschil...
Gebod 11, Gij zult minder uit uw nek kletsen...
"Wie kan zeggen wat het dierenwelzijn van een kip ward is in Euro's", hoe krijg je het allemaal bij mekaar geluld...

"Probeer maar eens voor drie Euro een pizza te maken, dat valt niet mee". Nee, als je een culinaire Neanderthaler bent niet nee...

"We vallen steeds vaker terug op afhaal", "hoe de industrie ons verslaafd heeft gemaakt aan hun calorierijke gemaksproducten", "onze ouders kookten uit blik", lazer op zak...




Restaurants


De Klub (zo'n naam, daar ga je toch niet eten...), Utrecht

"Er ligt rauwe en gekookte biet bij, en verse jonge walnoot"
In maart...

Malfatti zijn geen gnocchi maar quenelles...

En het is de vis, niet het vis.


Monarh, Tilburg

"Een combinatie zachte bereidingen"

"Het servet ligt keurig over de stoelleuning gevouwen na elke toiletgang"
Ik zei het toch al, slingerschijt!
En trouwens alleen proleten gaan onder het eten naar de plee.

240 Euro voor sorbet van augurk, schuim van Thaise curry, en die zachte bereidingen...


Yamazato, Amsterdam

"het beslag is hier en daar meer zacht en vettig; olie druipt op het onderliggende servet", "het dessert is een dooddoener", "We verlaten Yamazato met een dubbel gevoel", "met zijn eigen mores. Met alle respect: dat zijn niet altijd de onze". In een Okura restaurant, geen afhaalchinees dus, à € 85,- per menu ex drank...
Maar wat maakt het allemaal uit. Cijfer voor het eten 8-, hatsjekidee.

Blauwvintonijn laat ie van tafel halen want dat is een bedriegde diersoort. Maar wel naar Peru vliegen om klei te gaan eten, het kwaakhoofd...




Koken met Nel Schellekens


Die werkt veel met orgaanvlees en zo, weet er best wel wat van, maar écht verstand ervan hebben, nee.

"Niet voor niets trokken ze vroeger soep van ossenstaart"
"Er is geen mens die nog weet hoe je echte ossenstaart maakt". Nee, als je een plank voor je kop hebt niet nee...

Dat veel slagers gemalen spek door de bloedworst doen ipv dobbbelsteentje, de zwatelkop.

"Jamaicaans piment"
Piment heet dat, of Jamaica peper.

"Je moet vlug werken want bloed klontert snel"
Nooit ervan gehoord wat je er ff door moet doen om het uren later nog prima te kunnen gebruiken...

"De [varkens]poten laat je vooral meetrekken om gelatine in je bouillon te krijgen"
Dan zal je ze eerst wel moeten splijten natuurlijk...

Geitenek zonder been, jawel, maar op die foto, dat ís geen geitenek, dat is rollade en dat kan je van een geitenek echt niet maken hoor...




Koken met Niven Kunz

Dat is die groente-gek die je met pastinaak naait voor de prijs van tournedos
"Denk vanuit de bloemkool"


"Je kookt asperges in een bouillon van hun eigen schillen"
Goh! Het culinaire genie!

Tomatensoep, "een briljant recept"
Zelden zo'n shit-recept gelezen...

"kalfsjus (jus de veau)"
Niet van de straat dus...

Bloemkoolroosjes in boter bruin bakken en er dan met de dunschiller plakjes van snijden, dat soort gemier

"Wel een beetje simpel voor een sterrenrestaurant, bloemkool met stoofvlees. Krijg je daar geen commentaar op? Jawel maar we leggen er een plakje truffel bij"
Godgod wat een volk...

Een vinaigrette van olijfolie met sushi-azijn, gadverdamme!

Braakbekke maakt pizza tonijn, dus (dus) kreeg hij het idee voor pizza meiknol, gristus...




Artikelen


De kookshow van Braakbekke
Op het moment dat ie iets moest fileren ging z'n gezicht uit beeld want dat moest iemand anders doen want dat kan ie niet...

Haute friture
Pomms Rotterdam
"Specialiteit: mayonaise gemengd met yoghurt"
Nooit van yogonaise gehoord zeker

"Sloppy Joe, een hotdog"
Lul niet man

"Namaakvlees van soja werd in de zestiger jaren beschouwd als een rariteit. Nu ligt het gewoon als vleesvervanger in de winkel"
Dat wat TVP, Textured Vegetable Protein, en dat vind je enkel nog in de Surinaamse toko, eikel...
Dat zijn die soja-brokken die je moet weken en die naar hondenbrokken ruiken als je ze kookt.

"Pinot noir uit de Bourgogne", goh! Tjeemig!

De nieuwe Turkse keuken
IJs van gerookte buffelmelk, gekookte schapekop, lazer op!
Schapekop hoort op de gril met flink olijfolie en knof...

"Voor bollito misto wordt het vlees traditioneel gekookt in water"
Ja, waar anders in dan?

Foodhallen
Soja-wraps met quinoa, broodjes hummus...
"€ 6 tot 8 per hapje"


"spiesjes met kippedij, het lekkerste stukje vlees van de kip"
Nooit van sot l'y laisse gehoord natuurlijk

De rest van de modieuze wartaal zal ik u besparen



Botero!


"Waarom hebben Amerikanen geen eetcultuur"
Hoe kan je zoiets stompzinnigs uit je mond krijgen...

Les gens de mon métier sont si peu de mon métier...



Volgende aflevering zie hier