donderdag 28 mei 2015

Aardappelen (2)



Pommes Bataille


Pommes

want het gaat over klassieke aardappelgerechten

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)


Pommes à la basquaise

Grote gekookte aardappelen (ingekwast met gesmolten boter), gevuld met een farce van tomaat, knoflook, Espelette peper, rauwe ham en peterselie
Overgoten met wat boter in de oven
Geserveerd met een witte saus gemaakt met kalfsbouillon


Pommes Bataille

Een hoofdletter, dus dat moet een persoon zijn en geen ordinair gevecht
Als pommes rissolées (gebakken aardappelblokjes), maar gebakken in braadvet, niet in boter


Pommes bénédictine

Spiraalvormig gesneden (daar heb je machientjes voor) aardappelen, gefrituurd




Pommes Berny


Pommes Berny

Aardappelcroquetten (of balletjes dus) met truffel er in
Gepaneerd met eiwit en amandelsnippers
En gefrituurd dus


Pommes à la berrichonne
Ook wel Galette of Farci of Tourte de pommes de terre à la berrichonne

Aardappelschijven heel kort gebakken in spekvet, gekookt in bouillon met uien
Gestapeld tot een taart en in de oven gebakken; stapel zo dat er luchtkamers in zitten, en het souffleert
Vroeger ook wel als schijven zonder meer geserveerd, met peterselie, en dan is het dus geen galette of...


Pommes au beurre

Zie Pommes de terre château


Pommes Biarritz

Aardappelpuree met stukjes gekookte ham er in en Espelette peper en peterselie



Pommes à la berrichonne


Pommes Bignon

Doosjes gesneden uit grote gekookte aardappelen
Gevuld met worstvlees
Gegratineerd met broodkruim
Geserveerd met Sauce madère

Doet u mij dat maar ober...


Pommes bohémienne

Als hierboven maar geen doosjes maar gewoon gevulde aardappelen
Worstvlees met gekookt of gebraden vlees erdoor
Stevig kruiden, die bohémienne!


Pommes bonne-femme

Als Pommes château (krieltjes in boter), maar nog kleiner


Pommes à la bordelaise

Als Pommes Parmentier (blokjes in boter), maar met knof in het bakvet uitgebakken



Pommes à la bordelaise


Pommes bouillis

Gekookte aardappelen dus, maar wel in de schil gekookt, of liever nog: in de schil gestoomd


Pommes boulangère

Schijven aardappel wat bakken met uien, en gaarstoven met bouillon
Daarna in de oven


Pommes bretonne

Grote dobbelstenen, gekookt in bouillon met ui, tomaat en knof


Pommes en brioche

Aardappelpuree als voor Pommes duchesse (die torentjes uit de oven), gevormd als een brioche en gebakken in de oven


Pommes brunes

Gekookte aardappelblokjes, gebakken in Beurre noisette



Pommes boulangère


Pommes Bussy

Als Pommes Lorette (Pommes dauphine (mengsel soesjesdeeg en aardappelpuree) met geraspte kaas), maar met truffels en peterselie


Pommes Byron

Aardappelpuree, goed gekruid, met boter kaas en room erdoor, gebakken in de oven of in een pan als een koek


Pommes sous la cendre

Met de schil in houtskool gegaard
Goed wassen en opdienen met boterjus


Pommes Cendrillon

Gefrituurde uitgeholde gepaneerde aardappelen, daarna gevuld met aardappelpuree met room erdoor


Pommes Chambéry

Pommes à ls savoyarde (à la dauphinoise (door melk gehaald en gegratineerd met kaas) maar dan door bouillon gehaald)



Pommes Byron

Volgende aflevering zie hier

Culturele toegift hier