donderdag 26 maart 2015

Mosselen (19)





Vandaag weer inkopen

Antilliaanse pepers



Vergeten boek en bijgekomen boek


Zo staat het wel, als je deze serie doorloopt, nogal door mekaar, maar in de ePub die er uiteindelijk van gemaakt gaat worden ga ik het keurig ordenen.

Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).



Le Guide Culinaire des Poissons, Crustacés et Mollusques


Verschil tussen de Atlantische en die uit de Middenlandse Zee, dat wisten we al, maar de Bebaarde mossel kenden we nog niet. Zie hier.

De mosselcultuur is in de 13e eeuw ontwikkeld door een Ierse schipbreukeling, in de buurt van La Rochelle.

In de buurt van Agadir, Marokko, worden mosselen gedroogd / gerookt (in China ook trouwens, en ook oesters).




Pilav rijst


Rauw geopende mosselen


* Zó eten

* In de oven (met Beurre bourguignonne of gewone boter en sjalot of rookspek en paprikapoeder of room)

* Op spiesjes en dan op de gril

* Gepaneerd gebakken

* op de BBQ, met door olie gehaalde sjalot, knof en peterselie erover

* In soepen, sauze, risotto, pasta...



Mosselen Eclade


Kijk hier, en begin te kijken op 0.47.

Terug naar het begin als die man de handel aansteekt; dennennaalden (wat zitten daar veel Nnen in) er op en dan wijnranken. Die dennennaalden dat zijn van die trossen, die schijnen zo af te vallen.



Mosselen Mathilda


Pijnboompitten en knof tot puree vijzelen

Olijfolie, ui... tomaat... p/z

Mosselen openen (andere pan) met wat wijn, en als ze gaar zijn in een kom doen

Kookvocht bij de tomaat, met knof/pijnboompitten

Goed verhitten en mengen, en over de mosselen




Sapodilla

Lengte als een ei


Mosselen op de manier van Antwerpen


Sjalot en bleekselderij grof snijden

Zachtjes even laten koken met wat water

Mosselen erbij

Zó serveren, met friet, bier en mosterdsaus

Van mosterd (liefst Tierenteyn, anders scherpe Dijon) en arachideolie een soort mayonaise maken

Wat verdunnen met water eventueel, en wat fijne suiker en wat zout erdoor



Great Dishes from the British Gastronomic Academy

Mouclade van Mevrouw Verger


Eigenlijk hoort een mouclade er zo uit te zien als hier, dus u weet nu hoe het recept te interpreteren

Open de mosselen met witte wijn en knof

Zeef het vocht en bewaar

Houd de mosselen warm

Stoof wat knof en sjalot in boter

Bloem... kookvocht......

Eigeel kloppen met citroensap, op laag vuur dikke room erdoor (het mag niet koken natuurlijk)

Over de mosselen




Kalfsnier

Nierbroodjes!

Volgende aflevering zie hier