maandag 30 maart 2015

De Volkskeuken (7)





Marie Louise Schippers


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Dit hier wordt niet zo'n lange aflevering, omdat die Schippers degene is, van die culinaire bent van de Volkskrant, waarop ik de minste kritiek heb.





Feitjes en zo


Worstenbroodjes komen niet uit België, die komen uit Lotharingen.

Pâté lorrain, zie hier, werd Pâté au Riesling in Luxemburg, zie hier, en die verwerden tot Belse en later Brabantse worstenbroodjes.


Tomatillo is, inderdaad maar in de verte, verwant aan de tomaat, en, inderdaad maar veel meer, verwant aan de Kaapse bes (niet "goudbes"). En het lampionplantje (wat gedroogd in kerrie wordt gebruikt, als bitter-component).

En niet zo moeilijk te krijgen hier, zie een leverancier hier


Amandelmeel koop je niet bij de toko maar bij de gezonde winkel


Kikkererwtenmeel koop je inderdaad bij de gezonde winkel of bij de Marokkaanse (lees Turkse) super, maar beter spul vind je -dit keer- bij de toko.
Gram heet dat daar, of besan.


"Echt Hollands duindoornsap"
Huhh?


En die "Aardappelen met laurier", met al die inkepingen, dat heet Hasselback aardappelen.

Zie hier

Zo'n aardappel leg je in een lepel, snij richting lepel en het gaat altijd goed

Er moet, móet! trouwens knof bij ook




Culinair gezien


Bouillon met daarin citroenrasp en Worcestershire

En daar dan weer gebakken gemalen tomaat in

Kweenie...


Rodekoolsalade met garnaaltjes

Eet dat zelf maar...


Christmas Pudding begin je niet in november maar in april.

En je flambeert met rum, niks cognac


Waarom ze pinda-olie uit de pindakaas halen?

Je zegt het zelf: de consument wil die laag olie er niet op zien
En dus voeg je geharde andere olie toe
Want pinda-olie kan je niet harden...




Verhalen


Banh xeo

Bánh xèo, ajb

Ja, "hoor ze sissen in de pan", ja
Bánh xèo betekent dan ook "sissende cake"

En je gooit het beslag niet over gebakken spek en garnalen etc, maar daarmee vul je ze


Arabische biefstukreepjes

"Voeg de spinazie en de peterselie bij het tomaatmengsel. Roerbak tot de spinazie is geslonken..."

Zo werkt dat niet, natuurlijk
Dan zou je de tomaten veel te ver moeten laten inkoken

Zolang er water in de tomaten zit, zit er water in de spinazie


Chocoladekoekjes met bonen

Geklopte eieren, gepureerde bonen (hoe kan je dat in Godsnaam ooit gemengd krijgen, ik bedoel: waarom zou je die eieren dan kloppen, als ze door de bonen toch platgedrukt gaan worden?), gesmolten chocolade, bloem, boter, vanille, noten, kokos, suiker, koffie, bakpoeder...

Veel succes (en heel veel bakpoeder)


Krachtige paddestoelensoep

Sjalot bakken (geen knof; kletsrecept dus) en paddo's
Geweekt eekhoorntjesbrood meebakken
Handel pureren en door bouillon
Eventueel wat weekwater erdoor, "als het te dik is"

Hoe kan dat nou te dik worden, voor vier personen bouillon?
Met drie ons verse paddo's en 10 gram gedroogde?
Pureer je ze, dan komt er vocht uit, want er staat nergens dat ze Duxelles gebakken moeten worden

Wij doen het zo:
Bouillon inkoken met weekwater, proef
Gebakken paddo's en idem geweekte erin, en een tijdje laten trekken

Niks pureren...




Okonomiyaki

Search the blog, zou ik zeggen

"Ik heb een Hollandse variant gemaakt"
Laat maar, zou ik zeggen

Groentebouillon ipv dashi...
Zelfrijzend bakmeel ipv bapao bloem...
Geen daikon door het beslag...


En dan weer dat groentengelul

"Groentenemulsie" ipv mayo, flikker op

Smaken "Brabant" en "Vietnam", lazer op...


Rillette van gans

Rilettes, ja

En niks van pootjes maar van een hele gans
En dus niks ganzevet nodig

En knof erbij ja, en nootmuskaat en kruidnagel
Niks laurier en jeneverbessen




Volgende aflevering zie hier