vrijdag 27 maart 2015

Culinair Woordenboek Engels-Nederlands (3)



Nadat ik van de Pastis af was en van de raki:
Pimm's (prima), Suze (prima), Picon (best)


Vandaag de Kletskoek van De Dikke


Ik besprak dat boek eerder

Zie hier (alle links hier in een nieuw venster) over allerlei blauwschimmelkazen die er genoemd worden en die ik niet kende

Zie de tweede aflevering, over gerechten die besproken worden en die ik wil maken hier

De Dikke (zie de dikke kletser hier) redigeerde het boek
Vandaag een kritische blik op zijn culinaire kennis
Vandaag dus een litanie van gelul, geleuter en gebazel...
En dat past natuurlijk niet in één aflevering hier, nee...

Hou je vast...




Bean curd noodles: dikke roomwitte reepjes tofu
Klets
Bean curd is tofu, maar bean slaat hier op Mung bonen
Mihoen van mung bonen dus

Cape Cod Turkey: gezouten stokvis
Klets
Stokvis of gezouten vis

Venkel: plant die wordt gekweekt voor het zaad
Nou jullie weer

Kurksmaak: als er iets met de kurk is
Gelul

Cubed steak: van de schouder, vang of achtervoet
Enkel de achtervoet

Doughnut: zoet broodje dat wordt gefrituurd
Gekookt en daarna gefrituurd

Premier cru: wijnen uit de Beaune
Klets




Flageolets: worden vooral vers gegeten
Gelul

Mungbeans: hoeven alleen in heet water te worden geweekt
Gelul

Griskin: het magere deel van het rugspek van een varken
Kletskoek

Guave: pitjes zijn eetbaar
Als je een stalen kunstgebit hebt misschien...

Hoisin: zuurzoete saus (gelul) met knoflook en Spaanse peper (gelul)

To ice: zodanig afkoelen dat zich een laagje ijs vormt
Gelul; dat nevel je er op

Imitation cheese (wat trouwens Cheese analogue heet): van zuivel en soja
Gekwaak; nou net níet van zuivel

Jalapeño: zeer hete groene peper
Gelul
Juist niet zo heet, en meestal rood gebruikt

Beef jerky: meestal vrij zout
Gelul; wat zoutig en meer nog zoet

Kidney bean: algemene naam voor bonen die moeten worden gekookt (gelul), behalve flageolets (gelul)

Kited fillet: vis die via de rug is ontgraat, waardoor de buikfilets aan elkaar blijven zitten
Gelul
Vis die via de buik is ontgraat, waardoor de rugfilets aan elkaar blijven zitten




Light muscovado sugar: ongeraffineerde kristalsuiker
Gelul
Gele basterdsuiker, dus suiker plus melasse

Lotus: het blad is eetbaar
Super jong blad enkel

Marble cake: door twee beslagen door elkaar te roeren
Gelul
Het onderste beslag welt omhoog (door de hitte), door het bovenste heen

Maté (mate, ja): thee afkomstig van de yerba plant
Yerba mate, ja; yerba betekent gras

Very rare: dat heet blue of bleu
Medium well done: dat heet medium

Mirin: wordt vaak rijstwijn genoemd maar dat is het niet
O? En wat wel dan?

Muenster: heeft een nogal flauwe smaak
Ja, als je overbejaard bent...



New York Steak: van het nierstuk zonder ossenhaas en meestal uitgebeend
Klets
Een T-bone zonder het kleinere deel, indien correct mét bot (maar inderdaad sinds de gekke koeien niet)

Nitraat: om vlees te kleuren
Om te zorgen dat het juist niet óntkleurt, ja!

Gjetost: een Noorse kaas van geitenmelk
Van koeienmelk met wat geitenmelk, ja
En eventueel ook wat karnemelkpoeder

Oriental sesame oil: donkere sesamolie met een sterke smaak
Sesamolie geperst van geroosterd zaad, ja

Palm kernel oil: van de pitten van de oliepalm
Klets
Van de pitten van de oliepalm maak je zeep (palmpitolie, denk aan Palmolive), en van het spul er omheen palmolie

Parson's nose: heet in het Frans sot-l'y-laisse
Gelul
Parson's nose zit aan het eind van de rug (en is .e.en ding), en de sot een stuk naar voren, tweezijdig

Pithivier: taart van bladerdeeg
Gelul
Pie-deeg of zoet pie-deeg

Potted cheese: vergelijkbaar met fromage fort
Gelul
Potted cheese = conserveren, fromage fort = mengen en eten



Volgende aflevering zie hier