dinsdag 10 februari 2015

We houden stug vol!




Alweer vijf dagen eten...


Tofu, ham, ei, koolvis, kaas


Szechuan vegetables, congee, tofu

Szechuan vegetables zie hier
Congee zie hier
In China maak je dat met River rice (wat niet hetzelfde is als "wilde" rijst, wat je soms tegenkomt), maar je kan ook Ketan gebruiken, Indonesische paprijst
Zie boven; niet zo rijstepap-achtig maar wel sterk gelatineus
En lekkel als de bouillon lekkel is

Spoel de Szechuan groenten goed schoon (zie ze ongespoeld op het volgende plaatje), snij ze in stukken en laat ze in water ontzouten.

Kippenbouillon, River rice (of Ketan dus)...
Heel lang heel zacht (lekker!)...
Breng op smaak met Light soy (ik prefereer Vietnamese Thin soy) en proef

Haal tofu-plakken door rijstebloem en bak bruin in arachide-olie.

Wok, arachide-olie + wat sesamolie, gemberwortel, knof, rode ui, lombok...
Kleingesneden (en goed uitgelekte) Szechuan groenten mee roerbakken...
Breng op smaak op laag vuur met Chinese rietsuiker (heel wat anders dan Europese!) en Light soy.

Congee in een soepbord, en de tofu (blokjes) en de groenten erin (tofu in plastic zakje in magnetron opgewarmd)

Wow...




Macaroni met hamblokjes, tomatensaus en kaas, Wow man!

Maar ik gebruikte ipv macaroni Strozzapreti, priester-wurgers, zie hier
(Echte maccharoni, dat vind je niet want dat moet je zelf maken; plakje deeg rond een metalen pin, eraf trekken, volgende plakje deeg... )

Strozzapreti heet zo omdat priesters ze zó lekker vinden dat ze zó gaan schrokken dat ze er in stikken
Net als in die groene gnocchi, Strangolapreti (priester-keeldichtknijpers), zie hier

Kook  de pasta in kippenbouillon.
Afgieten en spoel koud (vang de bouillon op).

Olijfolie, rode ui, knof, grof gebroken zwarte peper,,,
Tomatenpuree...
Tomatenblokjes (Heinz!), rode wijn, kippenbouillon...
Groene kruiden, laurier, wat versgemalen korianderzaad, stukjes zwarte olijf (droge soort), zoet paprikapoeder...
Proef

Ovenschotel (ingevet), pasta, hamblokjes, saus, geraspte kaas...

Wow...




Gepocheerde eieren, tomatensaus, krieltjes

Uhh, dat was dus wel dágen na die vorige tomatensaus natuurlijk...

Ik maakte dit voor drie dagen. Nooit eerder van mijn leven kookte ik iets voor drie dagen, maar ja, ik heb het erg druk want de server lag plat en ik ga overmorgen de Grote Reis beginnen naar het land wat Goethe noemt in de Faust

Nichts Bessers weiß ich mir an Sonn- und Feiertagen
Als ein Gespräch von Krieg und Kriegsgeschrei,
Wenn hinten, weit, in der Türkei,
Die Völker aufeinander schlagen.
Man steht am Fenster, trinkt sein Gläschen aus
Und sieht den Fluß hinab die bunten Schiffe gleiten;
Dann kehrt man abends froh nach Haus,
Und segnet Fried und Friedenszeiten.


Prachtig

Sauteer peultjes kort

Olijfolie, ui, knof, iets groene lombok zonder pitjes...
Tomatenpuree (meer dan bij het vorige recept)...
Chinese witte wijn (dat is demi sec, de druivenwijn althans), geen groene kruiden maar wel korianderzaad, geen laurier maar wel daoen salam...
Proef en corrigeer op zout met Light soy

Pocheer eieren in de saus

Frituur (kort gekookte) krieltjes...

Wow...




Koolvis, broccoli, crema di fagioli

Crema di fagioli, bonenpuree, is niet alleen heel Italiaans maar ook heel erg lekker.
Gebruik witte bonen.
Principe: pureren met een scheut olijfolie (van de allerbeste soort)

Heb de gekookte bonen klaarstaan, liefst nét gekookt
Ze moeten bloemig zijn, en dat krijg je door geweekte bonen aan de kook te laten komen, meteen de kook stoppen met een scheut koud water en dat nog twee keer
Daarna gaar koken
Gebruik zacht water of flessenwater!

Flink olijfolie, liefst 1 deel rode ui op 2 delen zoete (in ieder geval flink ui dus liefst zoete), knof, wat soepgroenten, peterselie...
Uitgelekte bonen...
Wat bouillon, wat vers bonenkruid (liefst bergbonenkruid)...
Prakken, maar niet té fijn
Z/p...
Proef...

Met broccoli en koolvis, de vis gebakken natuurlijk, en die daarna bestrooid met Sumak
Sumak zie hier
Niet alleen bij de Betere Turk, gewoon bij elke Turk

Wow...



(Dit is al het volgende recept; vergat foto's te maken van die bonen...)


Pão de queijo, paddo's

Pão de queijo [pAw de kEIzjoe]: "brood van kaas"; kaasbolletjes, Brazilië
Maar: met tapioca

Heerlijk, en -tapioca- ook nog glutenvrij ook, schreef ik Cees Holtkamp (die ze gaat maken)

Tapioca bij de Surinaamse toko
Kost geen ruk

Maak eerst de paddo's
Olijfolie, ui, knof, groene lombok...
Paddo-stelen...
Witte wijn, Viandox (of anders maar Marmite)...
Paddo-koppen er gesneden bij, omroeren en meteen het vuur uit.
Na even nog eens goed omroeren.

Halve kop volle melk + 1/4 kop olijfolie + wat zout langzaam aan de kook
Kookt: van het vuur en goed roeren
1 kop tapioca erdoor kloppen, goed kloppen!
Doe in een andere kom, en roer af en toe tot handwarm

Klop er woest kloppend een ei door (er moeten blaasjes in het deeg komen, om het te laten rijzen) (maar achteraf denk ik dat ik de volgende keer ook bakpoeder + baksoda ga gebruiken)
Klop er 1 kop gemalen kaas door (Gruyère bv)

Nou moeten er bolletjes van worden gemaakt, op een ovenschotel op bakpapier
Je hebt geen echt deeg maar een prakje; werk dus met twee (steeds natgemaakte) dessertlepels, ongeveer zoals je quenelles maakt

Bak op 230°, een half uur of langer als ze nog niet kleuren

Eet met de paddo's (ff opwarmen met een scheutje witte wijn)

Wow...



Bovenste foto vóór het bakken, dit erna
Deze zijn groter dan die bovenste hoor!