donderdag 5 februari 2015

Nog meer kookboeken




Bagels, fruit, pasta, aardappel (3 en laatste)

Eerste aflevering zie hier


Patate

Een Franse klassieker

Historie
De teelt
De rassen
Basisbereidingen
Koks over de eenvoud van de aardappel
Koks over klassieke gerechten
Koks over spannend en nieuw (het minst interessante deel natuurlijk)




Het verhaal over de historie loopt van pagina 11 tot en met 36.

Heel mooi.

Genetische variatie
Aardappelrassen uit de Andes ("De mooiste der negerinnen", "De herdersstaf", "Een lekker stuk")
Voeding in het Inca-rijk
Chuño, gedroogde aardappel (wit is gedroogd zonder schil, zwart is met)
De Spanjaarden
De Engelse botanici
Het belang van de aardappel in de 16e eeuwse oorlogsvoering
Richting de moderne tijd
Ierland en de massale hongersnoden als de oogst mislukte (meeldauw!), emigratie naar de VS
Huidige tijd
Voedingswaarde



Bij de rassen ontbreekt de Opperdoezer...


Enorm gehijg en geblaas (het lijkt die Smak van de Volkskrant wel) van ene Nach Waxman (Smakman hahahahahahaha!), dat hij bij de gratie Gods het recept van Latkes afgeeft.
Ik zou zeggen Doe een Google, Kristus...


Het zijn trouwens wel erg dikwijls van die Smak tiepes
Thomas Keller kookt met "wilde preien"
Die groeien zeker uit z'n bretellen...


Er worden heel veel bintjes gebruikt
Met gedroogde morilles
In de week zetten in warme kippenbouillon, gaan we doen


En ja, daar gaan we weer!
Aardappelpuree met inktvis
Foto octopus...

Recept klopt overigens van geen kanten
Rauwe inktvis op aardappelpuree




Ennuh, gaan we nog wat maken?

Jawel!


Die morieljes dus, die (gedroogd dan dus natuurlijk) in warme kippenbouillon worden geweekt.
12 uur
Afgieten
Kookvocht met melk en room minkoken
Knof, tijm, z/p, nootmuskaat
Zeef
Sjalot in boter sauteren
Gehakte morieltjes erbij
Vette ovenschotel, laag dunne Bintjes plakjes, laag morieljes, zout, aardappel
Oven

Ik garandeer niks...




Charlottes in zoutkorst, au grand sel dus
Mooi idee al is het van die Passard zeikerd

Hij maakt er peterselieboter bij van gepocheerd peterselieblad, boter, wat pocheervocht (gebruik dus weinig water), zeezout.

Hij prakt de ontzoute aardappel en maakt er bolletjes van
+ peterseliesaus + uiensaus, toe maar


Zeebaarsfilet verpakt in op de mandoline gesnedenaardappelplakjes
Oven


Kip ingewreven met fijngestampte nigella
Bakken in olijfolie met gember en z/p


Pommes Chatouillard
Zie hier en hier


(Zoete aardappelpuree met karamelsaus en) IJs van groene thee




Een goed boek hoor


Maar waar staan de Hasselback aardappelen?

Zie hier


En waar staan de Pommes soufflées (nota bene Frans)?

Zie hier


En de Pommes Ana? (Frans!)

Zie hier


Nog afgezien van de Pommes marquise, Pommes duchesse en noem het maar op...




En de friet!

Waar is Godverdomme de friet?