vrijdag 13 februari 2015

Landen: Spanje




España


Ik zit een dikke week in het binnenland van Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed ken, omdat ik er enkel kort in de hoofdstad was, en op enkele plaatsen aan de kust, maar dat was als chef koude keuken op een cruise-schip.

Elke dag een vóór mijn vertrek gemaakt en automatisch gepost verhaaltje.
Steeds een ander land, een land waarvan ik de keuken waardeer. Steeds een drie gangen keuzemenu zoals dat heet (vego, vis, vlees), en wat ik zou maken als een hommage aan dat land.
Eén voor-, één hoofd- en één nagerecht schrijf ik uit (+ foto), op de rest kan je een Google doen op de locale naam voorafgegaan door het woord recipe; zo krijg je veel Engelse recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je wordt gevraagd of je toch niet receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt.


Voorgerechten

Tortilla de patatas
Niet echt een voorgerecht, maar ik zou een heel smeuïge als voorgerecht maken
Ui er in (dat hoort), knof er in (dat hoort niet), wat paprika er in (dat mag)

Pimientos del Piquillo con bacalao
Kleine gegrilde pikante paprika'tjes (zie hier; deli zaak of gebruik een pot gewone gegrilde) gevuld met zoutevis

Pollo al ajillo
Zie het recept


Kip met knof

Stukjes kip met flink olijfolie erover en wat peper, zout, verse rozemarijn en een flinke partij niet-ontvelde maar wel dwars doormidden gesneden knoflooktenen in een hete koekenpan met olijfolie; regelmatig omschudden; meeste vet afgieten en de knof eruit.
Peterselie erover.

Dat is de Oost-Spaanse variant.

In Navarra wordt het in de oven gemaakt, met paprika-poeder erover, een scheut droge witte wijn erover als het gaar is, omscheppen en aanbaksels losschrapen.




Hoofdgerechten

Een vegetarisch hoofdgerecht, dat is moeilijk in Spanje.
Huevos a la flamenga, zigeunerinnen-eieren
Enorm veel soorten recepten, maar de basis is olijfolie, ui, knof, chorizo (vego: paprikapoeder)... Tomatensaus van maken met bonenkruid, gare tuinbonen erin, eieren erboven breken...

Lubina a la espalda
Zie het recept

Albondigas en salsa de tomate
Gehaktballetjes in tomatensaus
Is de tomatensaus ietsje zuur, dan medium sherry erbij; mooi zoet: droge sherry erbij
Heel simpel, maar als je echt goed kan koken...


Vis op zijn rug

Zeewolf, zeebaars...
Schub de vis.
Haal de vis uit en knip vóór de kieuwen (zie de foto) de kop eraf.
Snij vanuit de buikholte de staart open.
Snij de graat van het vlees (wat niet makkelijk is), verwijder de graat, snijd vanuit de buikholte iets in over de hele lengte van de rug en klap de vis open.
U hebt dan dus twee graatloze halve vissen die nog aan elkaar zitten. Ff oefenen...
Bak de vis in hete olijfolie met flink grofgesneden knoflook op de buikzijde; blijf de pan schudden zodat de vis niet vastbakt of bruint.
Haal uit de pan en houd warm.
Doe van het vuur af een flinke scheut witte wijnazijn in de pan (pas op; het kan enorm spatten).
Roer snel om op hoog vuur en laat dan de vlam in de pan slaan (pas op; steekvlam).
Haal van het vuur en doof de vlam.
Doe de vis op de borden (op de rugkant) en giet de saus inclusief de knoflook over de vis.




Nagerechten

Melocotón en vino tinto
Zie het recept


Arróz con leche
"Rijst met melk" oftewel rijstebrei
Heel populair, zie 2 februari hier
Net zo populair als Flan, caramel-puddinkje, zie 28 december hier

Brazo gitano
Zigeuner-arm
Vergelijkbaar met Franse Bûche, boomstronk
Opgerold génoise-deeg, eierkoekendeeg zeg maar


Perzik in rode wijn

Flinke stevige perziken pellen, en in parten
Marineren in (voor vier perziken) 1/3 liter stevige rode wijn, 100 gram suiker, 1 geraspte citroenschil, gebroken kaneelstok
Vier dagen koele plek
Na twee dagen omroeren, en een dag later