donderdag 19 februari 2015

Landen: Indonesië




Indonesia


Ik zit na vandaag nog twee dagen in het binnenland van Turkije, een land waarvan ik de keuken niet goed kende, omdat ik er enkel kort in de hoofdstad was, en op enkele plaatsen aan de kust, maar dat was op een schip.

Elke dag een vóór mijn vertrek gemaakt verhaaltje.
Steeds een ander land, een land waarvan ik de keuken waardeer. Steeds een drie gangen keuzemenu zoals dat heet (vego, vis, vlees), en wat ik zou maken als hommage aan dat land.
Eén gerecht van elke drie schrijf ik uit, en op de rest kan je een Google doen op de locale naam voorafgegaan door het woord "recipe"; dan krijg je veel Engelse recepten, en de aanhalingstekens voorkomen dat je wordt gevraagd of je toch niet receta of recette of ricetta of Rezept of... bedoelt.

Voor de andere afleveringen klik je in het archief links.


Voorgerechten

Prikadel jagung
Mais-burgers zeg maar

Tumis kol
Kool, garnalen, kerrie

Sop lontong
Zie het recept


Soep met lontong

Maak kippenbouillon en kook lontong.
Bak in wat arachide-olie ui en knoflook aan, met gemberwortel en laos.
Bak flink gesneden witte (of eventueel Chinese of spits)kool mee.
Kruid met redelijk veel fijngesneden droge kentjoer (of bak in het begin verse kentjoer mee; kentjoer hoort er echt in) en verder met kruidnagel, foelie en komijn.
Giet er de kippenbouillon over en voeg enkele blaadjes daoen salam toe.
Breng aan de kook en laat trekken tot de kool gaar is.
Warm blokjes lontong in de soep op en stukjes gekookt of gebakken kippenvlees.
Serveer met ketjap en sambal.




Hoofdgerechten

Sambal goreng buncis tempeh
Tempeh met boontjes
Zoek op sambal goreng buncis en combineer met sambal goreng tempeh

Pepesan
Zie het recept

Rica rica
Je moet eigenlijk rica2 schrijven, en het heet ook wel babi rica


Makreel met sambal

Heet ook wel ikan pepes
Sambal en tomatensaus mengen, en er wat blaadjes daoen djeroek poeroet doorheen werken of -in dit geval héél eventueel- citroensap.
Ja, of sambal djeroek gebruiken.
Gestoomde makreel mee inwrijven, en in folie pakken. Eigenlijk in bananeblad natuurlijk.
Een paar uur op een koele plek laten liggen.
Garen in de oven.




Nagerechten

Rujak
Pikante vruchtensalade
Is eigenlijk geen nagerecht, een bijgerecht bij de rijsttafel, maar wel lekker als nagerecht

Pisang goreng
Serveer eens een in beslag gebakken pisang goreng met saus zoals waar het fruit van rujak in zit!

Kwee lapis
Zie het recept


Spekkoek

Splits 20 eieren.
Roer de dooiers smeuïg met 500 gram fijne kristalsuiker.
Werk er, stevig kloppend met een garde, 300 gram bloem door (liefst rijstebloem, anders gewone bloem, geen patentbloem bedoel ik).
Klop de eiwitten schuimig en spatel ze door het beslag.
Giet de helft van het beslag in een andere kom, en roer daar een theelepel van elk van de volgende kruiden door, alles gemalen: nootmuskaat, kruidnagel (versgemalen!), kardemom, kaneel en foelie.
Vet een springvorm in en stort er een dun laagje van het ongekruide beslag in.
Bak in een hete oven tot het goed gestold is.
Giet er een dun laagje van het gekruide beslag over, het ongekruide enzovoorts, tot het beslag op is.
Laat koelen.