dinsdag 20 januari 2015

Wat kookte ik daar? (7)




Sint Franciscus, Wageningen

Voluit Katholieke Studenten Vereninging Sint Franciscus Xaverius


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster). Ik denk dat ze tegenwoordig geen mensa meer hebben.

Xaverius; uit Javier, en het maakte dan ook indruk dat ik een tijdje in Javier, Navarra, had gewoond.

In die tijd had elke studentenvereniging daar een mensa, dus dat was concurreren. Goed eten, veel keus.

Wageningen... Veel vego dus, en veel van ver weg...


(Vorige aflevering zie hier)



Minestrone

Minestrone
Bak groenten zachtjes aan in wat olijfolie; ui, wortel, sperzie- en/of snijboon (snijboon in ruitjes gesneden), stukjes broccoli-stengel, selderijknol en knoflook.
Doe er een hambeen bij of schraapsel daarvan (of desnoods stukjes rauwe ham)(maar vandaag niet) en voeg genoeg water toe om alles onder te laten staan.
Laat aan de kook komen en dan 10 minuten zachtjes doorkoken.
Haal van het vuur en laat 24 uur staan.

Week en kook niet te grote witte bonen (bv. haricots coco) juist gaar.
Bonen afgieten en bij de groenten doen.

Water toevoegen tot alles meer dan onder staat.
Kruiden met peper, Marmite, groene kruiden en laurier.
Met een klein soort pasta erbij op half hoog vuur aan de kook laten komen met een deksel op de pan en zachtjes door laten koken, tot de pasta gaar is, eventueel met broccoli-roosjes of zo er wat later bij.

Proeven op peper en zout (Marmite).

Serveren met Pesto.



Hallaca
Zie hier


Kip of kalkoen in saus
Mole poblano, Mexico

Mole poblano: saus uit Puebla

Bak stukken soepkip of beter nog oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat daar) rondom aan met ui en knoflook in olijfolie.
Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak en voeg bouillon toe; maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn, en kruid, behalve met de normaal gebruikte kruiden, ook met cayennepeper (of beter gebroken gedroogde pepers), kruidnagel, anijs en kaneel; gebruik eventueel ansjovis in plaats van zout.
Voeg pijnboompitten en/of gebroken amandelen en/of sesam en/of pinda's toe (alle noten wat gebruind), en ook rozijnen.
Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade of beter nog couverture.
Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken tortilla`s (maak die een paar dagen eerder zodat ze goed kunnen uitdrogen).

Ik heb er het gehele, straalbezopen bestuur mee op de been gekregen...




Broodpudding met bier

Week oud witbrood zonder korst in een flinke hoeveelheid mengsel van melk en bier.

Roer na een uur alles tot een vrij gladde massa.

Roer eieren met suiker smeuïg, meng met het broodmengsel en roer er stukjes (eventueel gedroogd) fruit door.

Bestrooi met kaneel en bak drie kwartier op 180 graden.


Dat was hard werken, in m'n eentje...
(ex afwas natuurlijk; dat was een partij dames)


In totaal van voor-, hoofd en na op maandag 350 porties, aflopend tot 175 op vrijdag.
Binnen voor- en hoofd was de verhouding vego - niet vego 2 op 3.

Vego en niet vego voorgerecht, een warm een koud.

Vego en niet vego hoofdgerecht
Twee soorten groenten
Twee van aardappelen, rijst, pasta, bonen, pie-pizza-pannekoek
Bijgerecht (saus, salade,,,)

Nagerecht en fruit.

Je moest goed nadenken hoe je alles verdeelde over pitten, ketels (200 liter, dubbelwandig en daarin water van 120°, rotor in die ketel), ovens, braadslee (twee vierkante meter) en steamer.

En het weekmenu...


Vego voorgerecht warm: de volgende dag koud.
En dat bijgerecht moest passen bij beide hoofdgerechten...
En niks vandaag tomatensoep en morgen tomatensaus...


Groenten in de steamer, dat was mooi.
Bonduelle zakken, in gaatjesbak, bouillonpoeder erdoor, lekbak eronder...




Volgende aflevering zie hier