vrijdag 9 januari 2015

Vijf maaltijden




Kippenhartjes, Quorn, Mozzarella en Limburger, gebakken ei, vissticks



Noedels met kippenhartjes, soepgroenten


Maak deeg, gewoon brooddeeg met gist. Dat deeg kan je in bouillon koken ipv in de oven bakken, zie Mique hier (alle links hier in een nieuw venster).
Laat wat rijzen.

Olijfolie, ui, knof, soepgroenten, peterselie...
Grove zwarte peper, korianderzaad, laurier, kippenbouillon...
Proef.

Maak de hartjes schoon (ik snij gewoon het hele topje er af).
Bak ze in olijfolie + boter en laat koelen.

Kneed er deeg omheen; zie de eerste foto (die rechtse moet nog mooi rond gedraaid worden), en dat is veel gemakkelijker dan het lijkt.
Kook ze in de bouillon.

Je kan ze ook, net als plakken Mique, de volgende dag in vet bakken; in reuzel of ganzenvet.

Smerig lekker...




Aspergepunten, rice cakes, Quorn


Zie die (Koreaanse) rice cakes hier; dat is verse rijstpasta, die je ook in plakjes gesneden gedroogd kan kopen, Dat gebruikte ik (zie hier; lang koken).

Kook de rice cakes (verse stangen of gedroogde plakjes) tot ze gaar zijn, in groentenbouillon.
Bewaar de bouillon.

Bak stukjes Quorn naturel in pinda-olie met wat geroosterde sesamolie (olie geperst uit geroosterd sesamzaad; betere Turk).
Uit de pan.

Bak stukjes stengel van de asperges (van die Thaise groene mini-asperges).
Uit de pan.

Ui in de pan, knof en gemberwortel...
Gochujang kort meebakken (zie hier)...
Chinese kookwijn (Kwantung mijiu), light soy (of Vietnamese thin soy of Japanse soy), bouillon...

Quorn erbij, die stengels, de (rauwe) toppen van de asperges, die rijst...

Serveer er wat Birambi pickle bij (betere Toko)

Vies lekker...




Mozzarella-Limburger-spinazie flap


Olijfolie, ui, knof...
Uiterst kort geblancheerde en uitgeknepen en kortgesneden spinazie er door en Mozzarella en Limburger.
Goed mengen, en op smaak met peper en eventueel zout.

Bladerdeeg-plakjes (altijd) ietsje uitrollen twee kanten op.

Flappen maken met het spinazie-spul (zie gisteren).
Inkwasten met geklopt ei en bakken.

Serveer met jonge worteltjes (die dus uit de vriezer kwamen).

Goor lekker...




Huevos americanos

Amerikaanse eieren, Mexico, maar dat kan vanalles zijn.
Ik ken het als gele rijst (met annatto), tomatensaus met dragon, en gebakken eieren.

Eventueel annatto-olie maken.
Zonnebloemolie een tijdje laten sudderen met annatto-zaad, tot de olie rood is.
Door een zeef.

Annatto-olie, ui, knof, ietsje Spaanse peper...
Rijst er in bakken...
Bouillon erbij en de rijst gaarkoken. Ik gebruikte groentenbouillon.
Afgieten, en de bouillon bewaren voor iets anders.
(De rijst lijkt niet erg goed te kleuren, maar dat trekt bij.)

Olijfolie, ui, knof, ietsje Spaanse peper...
Tomatenpuree...
Tomatenblokjes en rode wijn en dragon...
Proef op zout.

Eieren bakken enzovoorts.

Dat annatto enkel kleurstof zou zijn is internet-klets.
Heerlijke fijne geur en smaak, vooral met ui en knof.

Vuil lekker...



Rechts zelf ingemaakte rode en groene peperbolletjes
Nou ja, rode "peperbolletjes"
Die moest ik even proeven


Vissticks, friet, broccoli


Snij de broccoli-stengel zeer fijn, en trek er (langzaamaan) een fond van.
Door een zeef, witte wijn erbij en inkoken.
Enorm lekker is dat, als basis voor saus; smaakt helemaal niet zo broccoli-achtig.

Boter (flink), sjalot, knof...
Bloem...
Met die fond er een saus van maken, en die op smaak brengen met pikante paprika-puree (Turk, ook de mindere) en met Viandox (of Marmite).
Mooi laten garen.

Friet bakken (ik haalde de pan met Blanc de Bœuf te voorschijn).
Vissticks bakken.

En ik had er een proeverij naast van Uyttewaal pickalilly, Devos Lemmens pickles, Heinz pickles en Madame Jeanette piccalilly.

Gatverdamme wat was het lekker...




Couperus

Ik las de biografie van Bastet. Van Couperus dan dus.

Bastet heeft een sjiek taalgebruik. Hall ipv hal, Pompeji, "van den".
En hij schrijft niet héél maar héel, net als Couperus.

Ik kwam "eeuwige motieven" tegen in dat boek.

Couperus correspondeert met zijn uitgever precies zoals Reve dat deed.
En "Ik schrijf, of liever geef voortaan geen letter meer uit in het Hollandsch"

Ook veel Proust elementen. Homosexuelen begluren, een tot misdaad neigend individu, die zich als beginnend souteneur laat onderhouden door een prostituée

En de koffer die hij in Barcelona laat staan.
"En als ik eenmaal nog eens in Spanje kom, in Barcelona, ga ik hem op zoeken. Ja, ik ben zelfs overtuigd, dàt ik hem nog eens terug zal zien.