vrijdag 2 januari 2015

Mosselen (14)



Die mergpijpen van tweede of derde kerstdag


Tweede vergeten naslagwerk


Starting with Ingredients

Green; flink formaat en 1.055 pagina's...
Formaat damesschoenendoos


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).


Mitili zijn kleine Italiaanse mosselen die hogelijk worden geprijsd.
Zie hier.


Prince Edward Island (Canada) is de grootste producent van hangmosselen.

In Maine (USA) heb je verschillende bedrijven die grote wilde mosselen zoeken, laten verwateren bij Rhode Island, en verkopen.

Amerika's beste mosselen komen uit het water tussen Nantucket en Martha's Vineyard, de Nantucket shoals. Zie die mosselen hier.



Dit zijn die kersen
Rainier kersen
Gewoon spekkersen hoor


Recepten


* Billi Bi
Normandië

Kook ze open op de normale manier, maar met tijm en Espelette peper.
Haal uit; zeef het vocht.

Olijfolie, ui, knof, selderij...
Bloem...
Tomaat...
Cognac...

Mosselen erbij met het vocht en nog wat visbouillon...
Room...
Z/p


* Met saffraan, prei en tomaat

Dat is hetzelfde als die Nautilus uit de vorige post, maar met prei ipv ui, en majoraan ipv bouquet garni.

Serveer met knoflook-Crostini.



Dat in zijn geheel gerookte forelletje van Eerste Kerstdag


* Mosselen in bier gekookt

Serveer ze met mosterd-boter.
Gebruik sterke mosterd.
Gebruik citroen, ook wat mosterdpoeder, peterselie, tijm.

Je begint met in olijfolie knof te bakken, laurier erbij op laag vuur en piment en chilivlokken.
Dan het bier erbij, donker bier.


* Met aardappelen en Harissa
Marokko

Kook aardappelschijven in visbouillon, met Vermouth (droge witte natuurlijk), Harissa, knof, citroenschil, korianderzaad, venkel, steranijs...

Voeg de mosselen toe en kook ze gaar.
Op het laatst korianderblad erdoor en citroensap.



Ex krabscharen...


* Met spinazie en saffraan

Stoom de mosselen open met droge witte Vermouth.
Zeef het vocht.

Vocht aan de kook met sjalot, venkel(knol), saffraan en room.
Reduceer tot mooi dik.

Roer er de spinazie door en Pernod, en z/p.

Mosselen uithalen en elk in een schelp, op een ovenschaal.
Room-spinazie erover, en broodkruim waar gesmolten boter doorheen is gewerkt (ik zou zeggen broodkruim erover, en dan de boterspuit erop).
Oven.


De volgende aflevering zie hier.