vrijdag 16 januari 2015

Amerika (12 en laatste)




Wat gaan we maken?

(Ik werk dat Amerika meteen maar af...)


Aflevering 1 zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Van daar kan je steeds, onderaan de pagina, naar de volgende wippen
Ook van Amerika binnenkort een ePub en interactieve PDF trouwens


Hierna ga ik qua landenreeksen een reis door Italië maken.
Per provincie, of hoe heet dat daar. O, regio.

Met enerzijds Italy Dish by Dish (Sartoni Cesari), en anderzijds The Food of Italy (Root).

Florine Boucher (zie hier) verzorgt de D / DT correctie.
Voor EI / IJ moet ik nog iemand vinden.
OU / AU kan ik al zelf!




Bakbanaan uit de oven

Maar dat heb ik ooit zelf ook uitgevonden.
Erg lekker
De banaan moet behoorlijk zwart zijn
(O, en die bijna zwarte en die groen-verkochte, dat is niet precies hetzelfde; laat maar zo'n groene lang liggen en dan zie je het verschil)

Op 230 graden.

Ik kwast ze altijd met wat olie in, dan drogen ze minder uit.
Niet dat ze erg uitdrogen, maar toch...

Serveer in de lengte opengesneden, eventueel met gesmolten boter


Groene bankbaaan, gekookt

Dat kan ook

Pel en wrijf in met limoensap en laat even liggen

In koud water met zout en aan de kook
Kan in zes minuten bubbelen goed zijn, kan ook een kwartier kosten




Haïtiaanse rijst

Kook fond van gedroogde paddestoelen
Zeef, bewaar vocht, en de -gehakte- paddo's

Bak bacon, en op lager vuur daarna paprika en lente-ui erbij
Knof, tijm, rijst...
Heet water, paddo's en kookvloeistof, z/p...


Okra met maïsmeel

Boter, lente-ui...
Cayenne,..
Okra, zout, grof geel maïsmeel...

Roerend kokend water er in, aan de kook, 20 minuten bubbelen


Garnalen-aardappel (bitter)ballen

Aardappel-puree

Lente-ui bakken met paprika, Spaanse peper, knof...
Door de puree

Gepelde garnalen sauteren, hakken, door de puree, met ei en p/z

Maak ballen, rol door paneermeel, koel.
Frituur.




Caribische gehaktballen

Rund, worstvlees, gehakte gekookte ham, ui, lente-ui (daar is ie weer), piment, kaneel, Jerk kruiden (zie onder), paneermeel, z en zwarte peper
Ballen

Ballen bakken in zonnebloemolie

Uit de pan, en deglaceer die met kokosmelk.
Ballen even terug in de pan en draaien


Jerk kruidenmix

Kruiden waarmee je rundvlees (of...) inwrijft als je het gaat drogen
Zie hier
(Wie in welke beroemde film koopt Beef Jerky?)
Je kan er ook vlees of vis mee inwrijven voordat je het bakt of op de BBQ gooit; roer het dan eerst door wat olie

Alles 1 op 1
Gedroogde ui, piment, gember, tijm, zout, cayenne, zwarte peper, suiker, kaneel (1/2 deel), flink knof-poeder.


Pepersaus

Hak habanero, ui, knof met limoensap en zout en zwarte peper
Laat een tijdje staan op kamertemperatuur

Eventueel + koriander, maar dan ook + tomaat




Zoutevis-kroketten

Ontzout de vis
Ontvel en ontbeen en breek in stukjes

Aardappel-puree

Olijfolie, lente-ui (goh), knof, paprika, Spaanse pepers...
Vis erbij... (niet te lang! enkele minuten!)
Puree, korianderblad, eieren...

Tarwebloem, p/z » deeg » kroketten

Frituur ze in pinda-olie

Of bak ze als burgers


Baloumbum

oftewel Senegalees-Amerikaanse pindasaus

Kokend water, pindakaas of zelf gemalen pinda's, vijf minuten,,,

Gehakte gedroogde vis of idem garnalen, knof, tomatenpuree, ui, komijn, korianderzaad, cayenne, zout...

Een uur...


Fufu nyame

Fufu is pap.
Van maïsmeel, cassave, bakbanaan...
Fufu nyame is van yam, zoete aardappel

Uhh, die "Afrikanen" in de Nieuwe Wereld, die maken er iha een grote klont van, in saus gelegd, en dan breek je stukjes van die klont die je in die saus doopt enzovoorts.
Maar in Afrika is het dikwijls toch meer pap

Kook de knollen tot puree, met zout
Gehakte ui erdoor
Laat wat koelen

Zout, ei, melk en je moet er ballen van kunnen vormen
Haal die door bloem

Bak ze in olie




Gisteren schreef ik over dat herderen
Zie aan het eind hier.

Er schoot me nog zo wat te binnen

Ik woonde in een pension (lees bouwval), bevolkt door lui die hier in de psychiatrische geriatrie zouden zitten.
Soms stond er een de hele nacht tegen Franco te brullen, en dan zei de eigenaresse Die hep ze pilletje vergeten

Die eigenaresse had een meid in dienst voor de keuken, een hele mooie meid, die 's middags weinig te doen had en dan je bed opmaakte. Dan kon er één gulden of zo meer huur gevraagd worden. Ik vroeg na een week En wanneer wordt er schoongemaakt? Dat doen we nooit.

Enfin, ik leg op mijn bed voor die meid elke dag wat van dat fruit neer, dat fruit wat je niet mee mocht nemen. Was steeds weg.
Aanpappen, en verdomd, op 'n zondag ging ze mee uit.

Dat was meteen het einde.

God wat stonk die zuur...





Ik vond op een gegeven moment een ander pension, zelfde prijs zowat, maar wel warm water

Ik vertel dat een collega (zeg maar)
Ik zeg Dan kan je douchen!

Zegt ie, na enig nadenken Ja, douchen... Uhh, je wordt er zo nat van...



Uhh, ik kreeg vandaag een mail van iemand, over een D-DT fout in mijn tekst.
Ik op de naam van die tiepe zoeken, bleek dat een "financieel expert" te zijn! Wow.

Ik dacht Die had ik toen moeten hebben, toen ik met die meid bezig was.

Ik wilde uit met die meid, ik ging dus 's zondags niet meer werken, maar wel 's zondags de hort op, en aan het eind van de week steeds geld tekort, geen idee, hoe kan dat nou...

Ik raadpleeg die financieel expert (bij wijze van spreken dan)
Ja Jezus Gristus...
Als je een dag minder betaald krijgt, en die dag ook nog van kroeg naar kroeg trekt, lul......




Film

We'll need half a side of bacon...ten pounds of beef jerky, twenty pounds of horse grain.
And when we get over there, there won't be any need for you to go inside.
Just tell Old Granny through the door we'll need a lot of clean bandages...


The Outlaw Josey Wales

Zie hier