vrijdag 19 december 2014

Weer vijf dagen koken




Vis, ei, vlees, seitan, kaas


Schol, paprika, pasta


Die paprika, dat was gegrilde, uit zo'n pot. In de aanbieding bij Aldi.
Ik kan dat spul niet weerstaan. Je hebt mensen die dat niet kopen omdat ze zelf paprika's grillen. Ik doe dat nooit, want goeie gegrilde paprika krijg je alleen als je keiharde in de natuur gegroeide exemplaren gebruikt, en die vind je hier niet. Daarnaast hebben die paprika's uit zo'n pot een paar maanden in die pot gezeten, met olijfolie en knof en zout. Kijk.

Die pasta, dat was die zelfgemaakte, maar het deel wat ik daarna had laten drogen.
Het is me nog steeds een raadsel hoe pasta met flink rauw ei erdoor, en dan gedroogd, geen dodelijke ziektes veroorzaakt.
Dat de pasta er grauw uitziet, dat veroorzaakt het wel.

En die schol, dat zat zo. Ik at ergens schol en dat was pappig. Ik zeg Dat is uit de diepvries. Nee hoor. Dus ik bakte twee schollen waarvan er een een halve dag in de vriezer had gelegen. U raadt het al. Pappig. Alsof goed verse schol ooit pappig is...

Laat de paprika uitlekken en bewaar het vocht voor wat anders.

Olijfolie, ui, knof...
Half pikant half zoet paprikapoeder (of Ñora), Viandox (of Oxo of Marmite), de paprika, wat witte wijn, wat room, kort op heel hoog vuur, proef en haal van het vuur.

Die pasta koken. Dat duurt eeuwen trouwens, maar het resultaat mag er zijn! Gebruik zeer ruim water.

Schol bakken.

Overheerlijk (die niet gevroren vis dan dus)!




Ei, aardappel, paddo's, truffel


De eieren: Zorgeieren. Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)
Heerlijke eieren!
De aardappelen: Roseval. Gestoomd en met wat fleur de sel: enorm lekker!
De paddo's`: een "herfstmelange", en de truffel gedroogd.

Week gedroogde truffel in handwarm water. Neem voor twee personen vier schijfjes.

Stoom Roseval aardappelen in grove stukken (zie de foto).
Vrij snel gaar!

Boter, sjalot, knof, wat soepgroenten, paddo-prut (Steinpilz-Hefebrühe, gezonde winkel, eekhoorntjesbrood-marmite zeg maar, enorm lekker)...

Stelen van paddo-mix erbij...
Ietsje bloem erdoor roeren...
Witte wijn, wat Madera, wat heet water, gerookt pikant paprikapoeder (uhh dat poeder is niet gerookt maar die paprika voordat ie werd gemalen) en wat tijm...
Koppen van de paddo's grofgesneden erbij, ff bakken, truffel (kleingesneden) en het weekwater...

Eieren erin pocheren...

God wat was het lekker...

Die aardappelen had ik opgewarmd óp dat paddo-spul. Ze wáren al zo lekker, en nu hadden ze ook nog enorm fraai die truffel-smaak opgenomen. Ongelofelijk zo lekker...
Maar ja, dat mag dan ook wel; die gedroogde truffel kost € 4.170,- / kilo...





Rookworst, stoofpeer, ketjap


Dat eet ik eens in het jaar
Altijd een enorm succes. Bij mijzelf.

Kook een grove verse Veluwse rookworst in zijn geheel in water / bouillonblokje.
Zie hier.

Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel, rode lombok, komijnzaad...
Stoofperen-stukjes meebakken en regelmatig draaien...

Chinese kookwijn (Kwantung mijiu) of Sake...
Ketjap manis (en gemberstroop als je geen gemberwortel gebruikte, en sambal als je geen lombok gebruikte)...

Schijfjes rookworst er in opwarmen...

Ach ach ach wat is dat vies lekker...




Mock duck, linzen, doperwten, mango pickle


Mock duck, nep-eend, dat is Chinese seitan in blik. Uitstekend spul.
Zie hier.
De linzen dat waren rode, maar toch vastkokende (Jumbo)
Die Mango pickle, dat is Pakistaans, in katoenzaad-olie. Enorm lekker spul, alleen het zijn super kleine halve mango'tjes waar de keiharde schil van de pit nog aan zit, dus wel gedoe, maar zeer de moeite waard. Ahmed Foods Mango Pickle in Oil. Zie hier. Je hebt het ook met groene pepertjes, met knof, met aubergine, met...

Pinda-olie, rode ui, knof, gemberwortel...
Vastkokende linzen erbij, gebroken chipotle (warm gerookte rode jalapeño)...
Bouillon...

De grof gesneden Seitan er in opwarmen, samen met diepvries doperwten...
En serveren met die pickle...

Waw!



Dat ziet er raar uit, die Seitan, ik geef het ogenblikkelijk toe
Maar het wordt uren gekneed in water, en dan krijg je zo'n flake-structuur
Net als bij streched curd-kaas, pasta filata
Snij maar een bol echte goede Mozzarella doormidden en je ziet iets vergelijkbaars


Panir, bakbanaan, oesterzwam


Panir, paneer, zie hier.
De bakbanaan is groene.

Hieronder een hoop gezeur met drie soorten vet, maar het is de moeite waard.

Pinda-olie, bak strips oesterzwam en die uit de pan.

Kokosvet (Coconut oil, geen kokosboter; niet teveel trouwens), gemberwortel, knof, rode ui, lombok...

Ketjap medja (tussen zoet en zout in; neem Tiga kaki, drie benen)...
Wat Chinese rijstwijn...
Wat kokosboter...

Bak schijfjes bakbanaan in ghee.
Bak blokjes panir in ghee.

Alles bij mekaar...

Vuig!


Gebakken plakken panir