dinsdag 30 december 2014

Overpeinzingen
Leuk met H gepraat

Wat het verschil is tussen spekbokking en stoombokking (die ik haar een meegaf)

Spekbokking is gedegen gepekeld en koud gerookt, stoombokking is enkel ietwat gepekeld omdat het warm gerookt wordt en alsdus ietwat gekookt ook.

Daarom is stoombokking meer voor nette mensen, die geen bier drinken maar wijn.

Dat is net zoiets als dat je culi's hebt die de Oxford prefereren boven de Larousse. Vreugdeloos en Broekbaard bijvoorbeeld.
Ik behoor gelukkig tot het meer subtiele Larousse-volk.

Ik gaf H ook een fraaie Hongaarse worst mee, een mooie Focaccia Altramura, en niet te vergeten een pruimenflap, want haar dochtertje kan uitstekend appelflappen maken maar weigert pruimenflappen te maken.
En met pruimenflappen bedoel ik natuurlijk gevuld met pruimenmoes van gedroogde pruimen.
En die zijn heel veel lekkerder dan appelflappen...
Ik ben net terug uit de stad

en moet dit alles nog schrijven, en steak tartare maken, en Hallaca eten, en Quesillo...

Kreeg trouwens een prima wijn, drink die nu, Château Haut-Monplaisir 2011 Cahors
Ik ben altijd erg in voor Cahors en trouwens ook voor Bergerac, dat soort wijnen, maar goede zijn moeilijk te vinden hier. Die Bergerac van Aldi was prima, werd minder, nu weg.


Twee boeken, wow!

De Slegte, een pop-up winkel

* Davidson, Mediterranean Seafood
Een klassieker
400+ pagina's, € 7,50
Davidson schreef ook de Oxford Companion to Food

* Green, Ingredients
Prachtig idee: ingrediënt-bespreking (Abrikoos, Artisjok, Arugula...), hoe het toepasbaar is in de keuken, en een stelletje recepten ter adstructie...
1000+ pagina's, € 9,-
Wow! Enkel vrouwen!

Een corrida eergisteren in Mexico Stad

Karla de (los?) Ángeles wordt gepakt, zie hier (alle links hier in een nieuw venster), en die tweede keer dat ze wordt gepakt, dat is geen herhaling, dat is nummer twee!
Trouwens de vrouw die haar daarna verving werd ook gepakt, maar dat heb ik niet kunnen vinden.

Maar goed, wow, een corrida met enkel vrouwen! Die Mexicaanse mannen komen Sint Vitus-dansend klaar...

Die tweede is de beste; jammer dat we er niet meer van te zien krijgen

Die derde (die de stier niet mee had) wordt ook gepakt, maar dat laat onverlet dat ze alle drie heel mooi werk leveren, heel mooi. Heel veel durf. Die hebben kloten. Daar kan die zwakko Thieme een voorbeeld aan nemen.
De Spinazie academie

Zie hier
Daar ben ik al een tijdje mee in gesprek.

En verdomd: die hebben verstand van zaken, verdomd...

We hadden het over of rookworst vroeger werd gepekeld, want rookworst is een van de weinige producten, zo niet het enige, wat wel wordt gerookt maar niet gepekeld.

En of pruimenflappen, gevuld met gedroogde-pruimenspul, niet dus die nieuwerwetste met verse pruimen, uitgestorven zijn.

En noem maar op.

Goh, een verademing in culi-land.
Sylvia Witteman

Volkskrant, 27 december

"Ik heb altijd een ingewikkelde verhouding gehad met de Allerhande, de huisglossy van 's lands grootste kruidenier (is hij dat nog wel? Of heeft die aalgladde voedselbanktearjerker van Jumbo het klantenbestand inmiddels afgeroomd?)."

Ik mag aannemen dat ze -aalgladde- refereert aan de Kerstactie van Jumbo.
Je koopt, uhh, je kocht, aan de kassa een voorgerecht (€ 1,50 of 2,50), en/of een hoofdgerecht (€ 3,50 of 4,50), en/of een nagerecht (€ 1,50 of 2,50).
Iemand, minder bedeeld zeg maar, krijgt dan dat gerecht met de kerst, en Jumbo legt er een gerecht extra bij. Voor een persoon meer dus.
Tonijncocktail met mango, kabeljauwfilet met aardappelen en spruitjes ("steraardappeltjes", dat weer wel). amandelcake met warme kersen, dat soort eten.

Hoezo "aalgladde voedselbanktearjerker"?
Dat ze een en ander om economische redenen doen, dat wil toch niet zeggen dat het daarom verfoeilijk is? Wat is dat voor 70-er jaren gelul?

Ik bedoel: je kan geen enkel argument bedenken waarom dit verwerpelijk zou zijn, anders dan het argument ("argument"!) dat ze het om economische redenen doen. So what? Zij omzet, en die arme lui een lekkere bek...

Karel van het Reve schreef "Wie zegt dat het merkwaardige van kunstenaars is dat ze gevoelens uitdrukken lijkt op iemand die zegt dat het merkwaardige van katten is dat ze levende jongen ter wereld brengen."