woensdag 17 december 2014

De feestdagen



Vandaag maar weer eens inkopen

Rode aardpeer


De feestdagen, oftewel
La Grande Bouffe
(zie hier; alle links hier in een nieuw venster.)


Dingen die ik helemaal voor mezelf alleen ga koken, of voor twee man, of voor een hele familie



24/12

* Wildbouillon met venkel-loof
* Gegrilde coquilles, artisjok-saus, Nuddelen 
- Martini Brut -
* Shropshire

Artisjoksaus: roomsaus met Noilly Prat en kwart cœur d'artichauts erin
Nuddelen, Luxemburgse boekweit-pasta, zie hier.
Martini Brut is een werkelijk uitstekende "champagne", maar hier erg moeilijk te vinden, type Laurent Perrier, type boerenlandlucht dus
Shropshire (ligt tegen Wales aan) zie hier



Gerookte Butterfly forel
Erg lekker, lekkerder dan gewone gerookte forel
Heeft geen mierikswortel nodig
Lekker met ietsje truffel-mayo, redelijk wat citroen en witte peper


25/12

* Gerookte poon
* Patrijs, gestoomde kastanjes, eekhoorntjesbrood, saus van de wildbouillon van de dag ervoor met Malaga en Armagnac
- Schwarzriesling -
* Crème brulée

Gerookte poon is heerlijk fris van smaak
Eekhoorntjesbrood: met enig geluk vers, en anders verse cantharellen, dat gaat zeker lukken
In die wildbouillon kook ik de mergpijpen voor de volgende dag
Schwarzriesling, Pinot meunier, is de belangrijkste druif in de champagne (tot nu toe voor wat minder goede champagnes maar dat is danig aan het veranderen)
Crème brulée: kan ik eindelijk mijn crème brulée-brander gebruiken!



Focaccia di Altamura
Zie verderop

26/12

* Brabants rog met merg
* Krieltjes met jonge komijnekaas-saus, venkel
- Dourthe-
* Vanille-ijs met gemberbolletjes en meloen

Dat merg lekker warm en met mooi p/z natuurlijk
Krieltjes: als die niet te krijgen zijn, wat goed zou kunnen, dan snijd ik bolletjes met de meloensteker, en die dan heel heel kort...
Dourthe: een mooie zachte Médoc die tegen de Haut Médoc aanligt
Vanille-ijs: zelf gemaakt natuurlijk! Zwarte spikkeltjes erin!



Die kastanjes
Dat hoef ik niet zo nodig zelf te maken, als ze tenminsten niet meer dan enkel gestoomd zijn


27/12

* Een bouchée met een ragoût van restjes patrijs
* Kreeft, doperwten met wat goede gekookte ham erdoor, saus van visbouillon, focaccia
- Côtes du Rhône -
* Poire Hélène

Bouchée, oftewel hoe heet het ook weer hier, o ja, vol au vent
Twee kleine kreeftstaarten (AH € 16,-...) met iets steranijs gekookt
Die (diepvries) doperwten wat Riz cantonnais achtig maar dan zonder rijst
Die saus natuurlijk een velouté
Die wijn wit natuurlijk
Poire Hélène, niet Poire Belle Hélène ja, met saus van couverture, zie hier; daar is couverture niet voor bedoeld maar ik vind dat nou eenmaal lekker



Dit is die Shropshire van de 24e
(Agenda: "nagels knippen")


28/12

* Brathering Hausfrauen Art
* Paddestoelen-fond, gerookte tofu, rice flakes, peultjes
- Navarra rosé -
* Pruimenflap

28e: Onnoozele Kinderen zie hier
Die Brathering, uit blik hoor, is veel lekkerder dan de Nederlandse
Rice flakes: geplette rauwe rijst, die je in saus of soep opwarmt en die meteen gaar is, zie hier
Rosé: van Chivite (zie van Ochoa is de beste maar die kan je hier niet kopen)
Pruimenflap gevuld met die laatst gemaakte kruidige jam van gedroogde pruimen, Holsteiner Pflaumenmus ("Dunkel und wurzig!")



Die Zorgeieren van Jumbo
"Zes eieren van ongelijk formaat" staat op het doosje
"Goed voor mens en dier", daar moet die steriele spelt-etende truus van Wakker Dier een voorbeeld aan nemen: eerst de mens
Zie hier


29/12

* Een mooi soepje van die paddo-fond
* Slotlap, friet, rabarber, piccalilly
- Pey de Faure -
* Plumpudding

Dat soepje met Chinese pruimenwijn
Slotlap: araignée, Spider steak, zie ergens hier, een enorm lekker stuk vlees waarvan geen enkele Nederlandse sterrenkok laat staan culi-schrijver ooit heeft gehoord; loopt door die opening in het heup-bot
Rabarber: ik plande dat potje (waar vandaan heb ik dat toch in Godsnaam...) al drie keer eerder, maar zonder succes
Piccalilly: ik heb vier soorten die ik allemaal ga serveren: Uyttewaal, Belse pickles, Engelse Heinz, en Surinaamse (met Madame Jeanette...)
Pey de Faure: een Médoc zoals een Médoc moet zijn; il pique
Die plumpuding moet je niet te serieus nemen; een schijf Bossche koek (kruidkoek met karnemelk en appelstroop er in; die maakte ik laatst en ik vroor een schijf in) geflambeerd met rum en vergezeld (zo heet dat soms) van warme vanille-saus



Ik breng altijd twee potjes mee uit Groningen want in het dorp hebben ze het niet
Een potje voor een klein jongetje en een voor mezelf


30/12

* Steak cannibale, toast
* Red snapper met spek uit de oven, oven-tomaten en naan
- River Retreat chardonnay -
* Maroiles

Steak cannibale, steak tartare, van die slotlap; met eigeel, Worcestershire, Tabasco, kappertjes, augurkjes...
Vis in ovenschaal bedekt met ontbijtspek, ontbijtspek weggekruld: nieuw spek, weer weggekruld: vis gaar
Die oven-tomaat, daar gaat op een of andere nog te verzinnen manier gember in
Die wijn kreeg ik; Australisch; schijnt goed te zijn
Maroiles is die enorm stinkende kaas uit die fraaie film hier



Gaperon d'Auvergne
Lekkere kaas!
Mooi fris en toch vol van smaak


31/12

* Escargots bourguignon, stokbrood
* Hallaca, eikenbladsla
- Zorita -
* Quesillo

Ik kook weinig deze dag
Escargots van Jumbo (uitstekend spul)
Hallaca van Las Sabrozas (zie Zuli en Cor hier en die hallaca zie hier)
Zorita is een tempranillo uit Castilla León
En quesillo is Venezolaanse Käsekuche; ook van Zuli



Lelieknoppen
Kop kontje, weken in heet water, en meebakken
Erg lekker


1/1

* Vol au vent met verse krab-ragoût
* [Filet van gans, Semmelklösse, zuurkool, mooie jus was de planning maar ik maakte twee dagen nadat ik dit schreef zuurkool met Kartofelknödel, dus ik corrigeerde:] Filet van gans met stoemp (Belse spruitjes-stamp)
- Marco de Pegões -
* Vanille-ijs met geflambeerd fruit

Die krab van verse krabbenpoten van de markt
Semmelklösse: noedels met oud brood ipv bloem
Zuurkool uren lang gestoofd op wat speklappen (die daarna geheel verdwenen zijn)
Die wijn [peezjOInsj] dat is van dat schiereiland onder Lissabon, net als de Periquita van AH, maar die is van Castelão, Trincadeira, en Aragonez; deze is puur Castelão
Welk fruit? Geen idee



Sage Derby
Kaas met salie