vrijdag 5 december 2014

Amerika (8)



Vandaag foto's uit Het Paard van Sinterklaas, en uit Waar is het Paard van Sinterklaas.
Maar niet hierboven!
Kijk
Luister

Het paard van Sinterklaas heet Amerigo, en dat blijft altijd in Nederland, want de Sint heeft in elk land een paard, want die paarden kunnen niet goed tegen het schommelen van dat schip.

Hierboven het Belgische paard van Sinterklaas
En dat paard heet Slecht-Weer-Vandaag!
Zie het tweede plaatje hier (met Winky!)

Wiki: In Vlaanderen heet het paard van Sinterklaas Slecht-Weer-Vandaag.
Toen Sinterklaas aan Zwarte Piet vroeg hoe ze zijn schimmel zouden gaan noemen, had Zwarte Piet de vraag niet goed verstaan en antwoordde hij: "Slecht weer vandaag, Sinterklaas".


American Food 2


We vervolgen met Wat viel er op.

Het boek telt twee afdelingen, de Geschiedenis en de Recepten. In de vorige post behandelde ik wat er op viel bij de Recepten, hier nu wat er op viel in het deel Geschiedenis, en in de volgende post bespreek ik de recepten die ik eens wil gaan maken.

Zie de allereerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).



Dit is Amerigo
(Slecht-Weer-Vandaag heeft een grijze neus...)
(zie hier)


Ik heb in de vorige aflevering (zie hier) de titels van de hoofdstukken van het gedeelte Geschiedenis gegeven.

Hieronder de onderwerpen zoals die daar na elkaar aan de beurt komen, en zoals ze in die volgorde aan de kolonisten verschenen zijn.

Vergis je niet als ik bv. schrijf schildpad; dat is enorm veel gegeten.
Alles hieronder heeft een grote impact gehad.

Mais, bonen, gezouten varkensvlees, zoutevis, de Franse invloed, kreeft, krab, zoete aardappel, wafels en pannekoeken, pasta, Creole en (of beter vs,) Cajun, schildpad, rijst, de Spaanse invloed, pepers en Chili con carne, gevogelte, avocado, BBQ, tortilla's, pens, olijven, de Duitse invloed, Soul food, pepers nog eens, pinda's, overdaad in de 19e eeuw, krab nog eens, shakers (groenten en fruit), gezond - vego, Kellog, de 1950 Melting pot (Italiaans, Grieks, Portugees, Pools, Skandinavisch), paprika, joods en Chinees, Hawaii, sinaasappels, McDonald's en KFC.




Rijstwafels
Ik bedoel gewone wafels maar met ook rijst erin

Twee delen goed gekookte goed uitgelekte paprijst mengen met drie delen bloem.
Wat zout, gesmolten boter en geklopt ei erdoor...
Volle melk erdoor tot het een dik beslag is.


Quire-of-Paper Pancakes
Virginia

Heel dunne crêpes van eigeel, suiker, boter, bloem en witte wijn


De Delmonico steak

Frans-Zwitserse familie, sjieke hotels...

Delmonico zie hier en de steak zie hier.




Fricandeau

Maar dat is dus een recept.
Zie hier.


Garlic bread

Zie hier


Blander sausages

Gewoon knak...


Chili con carne

Wat ik al dacht: het gaat om Chili con carne norteño, noordelijk, TexMex dus.
Het recept staat in Como Agua para Chocolate (Rode Rozen en Tortilla's, wie heeft die vertaling uitgevonden...)

Dat gaat met blokjes gekookt rundvlees, en de bonen kook je in het kookwater van het vlees, met oregano.

Dan olijfolie, ui, knof, pepers, komijn...
Bonen erbij...
Vlees erbij...
Vocht zoveel als nodig (en beter eerst goed ingekookt).




In dat pens verhaal wordt de pens samen met hominy (wij kennen dat niet; zie hier) gekookt, als Americaanse versie van het bekende Spaanse gerecht Pens op de manier van Madrid.
Niet met varkenspoot of zo maar met kalfsschenkel. En met the characteristic Spanish-American herbs and spices (chili-kruiden zeg maar).

Er zit ook knof in, ui en verse koriander.
Serveer met lente-ui eroven en met citroenschijven.


De Duitse invloed

Ik heb het al meer geschreven: "Pennsylvania Dutch" is Duits, niet Nederlands.

* Uien, augurken en... op azijn, en dan lang bewaard in houten vaten
* Appelstroop
* Mais-pickles (een soort mais-atjar met stukjes rode peper erdoor)


Sausage Scraple

Kook water, wit maismeel en fijngehakte worst anderhalf uur met wat tijm, salie en zout.
Doe er een brood in en laat volledig afkoelen.
Serveer schijven brood.


Squirrel pie has got soul in good measure when the meat is simmered with celery, onions, seasoned with both black and red pepper, then baked between layers of hard-boiled eggs in a pie shell.


"This too is something you have never tasted before. It is boned dried beaver's tail."

(Dat is andere koek dan "eetbare klei". Zie die rare gek hier.)




Volgende aflevering zie hier.