vrijdag 31 oktober 2014

Wat kookte ik daar? (2)




De Minnarij


Vreselijke naam
Korte Jansstraat, Utrecht
Rond 1992
Op de achtergrond zie je de Domkerk

Nu zit er dit hier (alle links hier in een nieuw venster). Prêt à Porter.
Ik ben niet zo kapot van de kaart (Tompouce van geitenkaas) en je moet zonder rotsvis natuurlijk geen bouillabaisse gaan maken, maar de recensies op Iens zijn lovend.
O, en het is coulis, niet coulise jongens.

Vorige aflevering van deze serie zie hier trouwens.


Meloensoep

Bak in wat boter fijngesneden ui zachtjes aan en voeg even later ook fijngesneden knoflook toe.
Kruid met paprikapoeder, tijm, gebroken korianderzaad, witte peper, en met ietsje gebroken venkelzaad, laurier en rozemarijn.
Bak kort stukjes meloen van het deel dicht tegen de schil mee en prak ze dan.
Blus af met droge witte port of met Sake, en giet er groentenbouillon bij.
Pocheer er bolletjes meloen in, gesneden van het binnenste deel van de meloen en doe er crème fraiche bij.



Weet ik veel dat dat een semi-conserve is die je koud moet houden...
Waarom staat dat er niet op?
Het ontplofte zowat...


Lambs Rack

Ook wel Frenched Rack

Gril per persoon een stuk van drie of vier niet van elkaar losgesneden lamskoteletten; goed bruinen aan alle kanten.
Snijd het vlees zowat helemaal los van de ribben en gril de snijkant bruin.
Serveer met munt-chutney. Althans dat deed ik daar. En ook gamba's met druivenchutney (van Pekmez, Turkese druivengelei).


Munt chutney

Bak ui en knof in maisolie.
Doe er op laag vuur Mint jelly bij, gehakte muntblaadjes zonder nerf en wat appelazijn.
Laat wat sudderen en proef op zoetzuur.
Breng op smaak met ietsje zout, wat witte peper en Marie Brizard Peppermint.
Proef na even nog eens op zuur want het zal wel iets te zoet zijn.



Dat deeg kwam niet meer los natuurlijk
Niet getreurd
Schijfjes snijden en in de oven


Salade van fruit gemarineerd in Earl Grey

Engels 18e eeuws recept

Maak een flinke pan sterke Earl Grey.
Mik er kleingesneden (niet te klein) fruit in.
Appel, peer, banaan, sinaasappelpartjes, mandarijn, mango, zie maar.

Wat ik er altijd erg lekker in vind, dat is Sharon fruit en Nashi peer.

Laat koelen met het fruit in de pan, met een deksel.

Uitlekken, heel goed uitlekken, koelen, en serveren met Clotted cream en wat likeur naar keuze over het fruit (Grand Marnier!) of wat Armagnac.



Fantastisch mooie broodjes!
Stevig bladerdeeg, hoe zeg je dat...

Er kwam ooit en blinde vrouw eten.
Die nam die meloensoep.
En die somde daarna ingrediënt voor ingrediënt op.
Alleen de Sake kon ze niet thuisbrengen maar ja, dat had ze nog nooit geproefd, en dus kreeg ze een glaasje.

Volgende aflevering hier.