maandag 22 september 2014

Kaas





Limburger, Gruyère, Halloumi, Rigato, Cantal


Pizza met Limburger en kerstomaat

Geloof het of geloof het niet: Italiaanse kerstomaat uit blik (Italiaanse winkel of betere Turk) is veel lekkerder op pizza dan verse.
En probeer als Limburger Herve te krijgen (uitspraak erf).

Hierboven de ongebakken, hieronder de gebakken pizza.

Lek het blik tomaatjes en vang het vocht op (dat is niet zoveel).

Olijfolie, rode ui, knof, rood pepertje...
Za'atar (of herbes de Provence, sesamzaad en sumak; betere Turk), zoete paprika-puree (betere Turk; doe zo'n pot over in verschillende zakjes en vries die portie'tjes), wat rode wijn...
Wat lekvocht, stukjes zwarte olijven droge soort (Jumbo; zitten in zakjes)...
Proef; nog wat paprikapoeder?

Handel op licht voorgebakken pizza-bodem en de oven in.

Woest lekker was 't...




Rotolo

Eeuwig zonde dat ik de foto's niet kan vinden, komt nog wel, maar zie vast hier (alle links hier in een nieuw venster) en hier.

Maak tomatensaus.
Olijfolie, ui, knof, peterselie...
Tomaat uit blik, rode wijn, pikant paprikapoeder, verse groene kruiden, stukjes droge zwarte olijf, laurier...

Kook eieren, snij Mozzarella, lek eventueel ook een blik tonijn op olie en snij klein.

Spinazie heel kort blancheren, uitlekken, uitknijpen. Of gebruik diepvries uit de magnetron. Die hoeft niet 100% ontdooid te zijn. Drie minuten 750, afgieten, prakken.

Maak de vulling: ei, Mozzarella, spinazie, tonijn + Gruyère (hoort met Parmezaan of Pecorino).

Pastadeeg met ei, uitrollen, op een doek, vulling er op, oprollen, touw, koken in kippenbouillon.
Zie hier.
(Pastadeeg met ei:  op één ei en één eigeel gebruik je 140 gram Italiaanse 00 bloem.)

Uitpakken, schijven, ovenschaal, tomatensaus, even in de oven.




Halloumi in spek

Daar kunnen we kort over zijn: enorm lekker.
(Ik legde een helft er bloot op; altijd lekker maar niet zó.)

Koop spek van een echte slager of op de markt, lange strips, niet die lullige rondjes uit de super.

Ik had op die weggooi BBQ ook nog zalm en Weißwurst (was die ß niet afgeschaft?). En ananas.

En met dat spek maakte ik ook winterwortel in spek in de oven, maar dat is al besproken.




Candele met Rigato

Candele zie hier.
Hierboven gebroken candele, gekookt.
Je gebruikt dat iha om een soort lasagne mee te maken of een soort pasticcio (zie hier).

Breek en kook de pasta.

Olijfolie, spekjes...
Ui, knof, rood pepertje...
Weer die zoete paprikapuree, tomatenprut, wat rode wijn, groene kruiden. laurier...
Het moet dikke prut zijn of worden.
Zout? Viandox of Marmite.

Diepvries doperwten in de saus, eventueel stukjes gekookt ei en/of tonijn...

Ovenschotel, pasta, saus, pasta, saus, Rigato (zie hier, een kaas die enkel geraspt over of door het eten lekker is; gebruik eventueel een andere stevige niet te sterk smakende kaas).



Bouriole

Maak een mooie dikke kaassaus met Cantal of een soortgelijke kaas.
Breng op smaak met witte peper.

Olijfolie, sjalot, knof...
Bak er stukjes kastanjechampignon in.
Werk dit door de saus.

Bak pannekoeken.
Het hoort met half boekweitmeel maar dat deed ik niet. Wel dikwijls (laatst nog met poffertjes) maar niet altijd.
Pannekoeken beleggen met de saus, pakketje maken, dicht tegen elkaar in een ingevette ovenschaal, en een kwartiertje bakken in een niet al te hete oven.

Uhh, Bouriole hoort met Cantal én met gerookte zalm of gekookte mosselen of rauwe garnalen...

Een variant ervan (wel boekweit!) is de Galette normande.
Met ook nog plakjes gekookte ham en een ei. Zie hier.




In die tent links ben ik een tijdje chef geweest.
Restaurante Mayor, Altea. Terras met 100 stoelen onder vijgenbomen.
En ergens schreef ik ooit dat ik een huisje zocht vlakbij, in El Tossal.
En sindsdien krijg ik spam van deze lui hier.
Vandaag wilden ze me uitnodigen voor een beurs in Eindhoven. Zie (die doos) hier.
Ik heb teruggemaild dat ik zeker naar die beurs kom "om je fors onder je zak te stampen wegens spammen".
Moet je hieronder zien wat een smeerpijpen het zijn: als je bij A klikt om je af te melden wordt (B) "s.lopes" afgemeld...