woensdag 17 september 2014

Allemaal gekook





Poffertjes, kruidenolie, konfijten...


Poffertjes

De eerste keer uit een nieuwe pan is natuurlijk een ramp, zie hierboven en hieronder de tweede keer, al redelijk redelijk.




Gebruik je gedroogde gist, laat die dan vast in wat lauwe melk wakker worden.

Meng 125 gram bloem met evenveel boekweitmeel.
Kuiltje, lauwe melk, 7 gram droge gist (een zakje) of 15 verse.
Maak een beslag met 300 ml lauwe melk en een losgeklopt ei. Er zijn recepten die veel meer melk gebruiken, maar ook minder.
Voeg eventueel wat rietsuiker toe, of wat stroop.
Laat drie kwartier rijzen op een warme plek.
(Ik ben handelsreiziger. In zelfrijzend bakmeel. Kan ik lekker in me nest blijven liggen.)

Werk wat zout door het beslag.
Beboter de hete poffertjespan, beslag erin, bakken, draaien.
Serveer met poedersuiker en boter.




Kritische H. vond het heerlijk....


Magdalenas

Spaanse madeleines.
Olijfolie ipv boter, en niet in zo'n vorm maar in zo'n cupje.




(Madeleines zie hier, alle links hier in een nieuw venster
Gebruik flink citroen en ook vanillesuiker)


Magdalenas

4 eieren
250 gram fijne kristalsuiker (in Spanje is het altijd fijne suiker)
200 gram bloem
Een half wijnglas (ik bedoel de helft van de normale hoeveelheid wijn in zo'n glas) extra vierge olijfolie
7 gram gedroogde gist of 15 verse

Er wordt wel gehakt muntblad doorgewerkt.




(Ik had die cupjes tot bijna de rand vol moeten doen, maar ja, ze zijn veel groter dan die Spaanse cupjes, en die zijn ook minder breed, ik bedoel die zijn meer rechtop. Meer raide comme un gendarme zeg maar. Raide comme un cierge de Pâques.)

Maar lekker dat het was...


Kruidenolie voor op pizza

Fles olijfolie, ietsje afgieten.

Gekraakte gedroogde rode (zo klein mogelijke) rode pepertjes (Bird's eye of Tepin of zo) er in
Droge groene kruiden (oregano, basilicum, tijm, rozemarijn...)
Laurier
Geplet korianderzaad

Knoflook?
Pas op voor anaerobe bacteriën, dus wecken meteen nadat je het er in hebt gedaan, als je dat gebruikt.
Wecken doet af aan de smaak...
Je kan beter knof door olijfolie gehaald op die pizza doen...
Of gebruik extra veel maar geblancheerde knof.

Fles ergens in het zicht zetten en een maand lang omschudden als je er langs komt en die fles ziet...




Olivada

Ik ben de foto kwijt, ik bedoel: het was zo lekker dat het al op is...

Giet een of twee blikken zwarte olijven af.
Gebruik geen goedkoop spul; proef, en als het afgegoten spul prima smaak heeft dan ga je verder.
Maar als het eenmaal klaar zout nodig heeft, dan heb je zooi-olijven gebruikt.

6 olijf-gewicht op één olijfolie gewicht blenden of vijzelen.
Je kan knof meevijzelen, maar gebruik dan vier maal zoveel als je van plan was en die dan geblancheerd.

Proef op p/z en citroensap.




Konfijten

Gebruik stukjes stevig fruit.
Meloenschil met een centimeter vlees er aan, kersen, stevige gehalveerde of in kwarten gesneden pruimen, stukken peer met schil, mandarijnen (halve of kleine ingeprikte; gebruik biologische!)...

Bedenk dat stevig fruit wat na de eerste keer in de kokende stroop wat zacht wordt (harde pruimen bv.), na drie dagen weer stevig wordt door de suiker erin. Behandel het de eerste dagen dus met "zachtheid".

Elke dag moet de stroop wat zoeter zijn (want anders neemt het fruit geen suiker meer op), en daarvoor hebben we twee methodes. De eerste methode: elke dag de stroop wat inkoken. Dat is de handigste manier, maar je kunt dan wel met te weinig stroop komen te zitten. De tweede methode: elke dag suiker toevoegen. Moet je wel steeds weer wegen.

De eerste methode is "thuis", de tweede professioneel.

(Als je zacht fruit gebruikt, of zelfs harde pruimen, dan wordt dat de eerste dagen zacht. Ga er voorzichtig mee om en enkele dagen later is het door de suiker stevig geworden.)

(En als je onthoudt wat het begin-volume was, dan kan je gewoon door water toe te voegen de stroop hergebruiken. Wordt dan ook steeds smakelijker.)




Methode 1

Maak suikerstroop van twee gewichtdelen suiker op een water.
Breng aan de kook en doe het fruit er in.
Laat 24 uur staan.
Fruit er uit, aan de kook, een minuut doorkoken, fruit er in, vuur uit.
Laat 24 uur staan.
Herhaal dit zeven keer.
Laat het fruit na de achtste keer inkomen er 48 uur in liggen.
Lek goed uit (de stukjes mooi náást elkaar), leg op een ovenplaat, verwarm de oven tot 50°, zet het fruit er in en zet na een kwartier de oven uit. Laat het fruit in de oven afkoelen.

Super heerlijk...

Methode 2 ga ik volgende week uitproberen.



Spekpannenkoek
At ik met cranberrystroop...
Wow...