zondag 24 augustus 2014

Kookboeken



(Alle afbeeldingen uit Byelorussian Cuisine)


Wit-Rusland, frambozen, smörgasbord, mafia, Vietnam


Allemaal boekjes waar niet al te veel over te zeggen valt, maar wel allemaal heel aardig om te lezen zelfs als ze matig zijn (want ook daar leer je van), en het zijn -altijd nuttige- naslagwerkjes.


Byelorussian Cuisine
Minsk, Byelorussian Sovjet Socialist Republic, 1979


Wat viel op?

Ik maak wel eens voor grotere gezelschappen zuurkoolsoep op basis van paddestoelenfond en met paddestoelen er in.
Dat maken ze daar ook. Niet vreemd, want mijn recept komt ongetwijfeld uit Rusland.
Ze maken het paddo-fond overigens ook met kalfsbotten.
En er gaat tomaat door, wat ik niet doe. Wel die zure room natuurlijk.

Ze maken honingcake met daar citroenzuur doorheen.
Helemaal geen slecht idee want citroenzuur smaakt helemaal niet vies of zo. Ik bedoel: ondanks dat het chemisch is.


Wat gaan we maken?

Smazheniki
Gekookte aardappelen met de volgende saus.
Ui bruinen in reuzel.
Uit de pan, bloem bruinen, zure room, z/p en laat 6 minuten sudderen met de ui.
Over de aardappelen en even in de oven.

Hun idee van roereieren (waar het volgende plaatje bij staat...)
Ei kloppen met bloem (± 5 met één eetlepel).
Melk scheutje voor scheutje, roerend (alles koud).
In een zeef (?), in een ovenschaal, bruinen in de oven.
Gesmolten boter erover.
Je kan er voor het bakken ook gebakken schijven worst en/of kaantjes over doen.

Cottage cheese
Erg lang verhaal

Nalistniki
Bak pannekoeken van bloem, melk, zout en geklopt eiwit.
Vouw dicht over vulling heen: verse kaas en/of gewone kaas en/of bessen en/of jam...
Ovenschotel, zure room of room of gesmolten boter en bak eventjes.

Bitki met paddo's
Rundergehakt, p/z, ballen.
Reuzel, ui... Geweekte gedroogde paddo's, wat paddo-saus... Gehakt-gekookt ei erdoor.
Vul daarmee de ballen, haal door bloem, bak en serveer met paddo-saus.




Frambozen, verassend fruit

Van deze kookboekenuitgever hier (alle links hier in een nieuw venster).

Deze kweker hier (een tetterwebsite) schijnt er wat mee te maken te hebben.

Een verklarende woordenlijst die rammelt.

Het boek wemelt van de ingrediënten uit de industrie en waar een normaal mens nog nooit van heeft gehoord.
Gellan, malto, invetsuiker (inveRtsuiker, ja), pacojetbeker, glucose automise, "3,75 gram stabilisator", pistache compound...




Het Zweedse Smörgasbord

Project van (voormalig) DAF-Volvo

Dank H, ook voor het volgende!


Wat viel op?

Gegratineerde vis met schaaldieren.
Met geep, dat lees je niet veel.
Laatst lagen ze op de markt maar het was erg warm weer.
Ik leg ze in stukken op de BBQ meestal.
Tuinslang-groene graat.
Zie hier; "Gepekop is een door Gerard Reve gesignaleerd scheldwoord dat zijn plaats in het vocabulaire van de Revianen heeft ingenomen."


Wat gaan we maken?

Gegratineerde zoute haring
Sillgratäng
Met aardappelen en uien.

Leverpaté op de wijze van Ôstarp
Ôstarps leverpaste
Met ansjovis erdoor en ui, ei, room.
Serveer met tafelzuur en bessengelei.

Zoutevis uit de oven
In niet-zoete rijstebrij met eieren erdoor in de oven.

Gestoofde nier
Njursauté
Kalfs of lams (of varkens maar dat is niks, dat is enkel goed voor steak and kidneypie).
Het is sauté én gestoofd, althans 10 minuten na het sauteren, met champignons, bouillon en madera.




Het Mafia Kookboek

Niet te verwarren met Het Maffia Kookboek

Ik ben erg geïnteresseerd in de Amerikaans-Italiaanse keuken, en al lang op zoek naar een of ander klassiek boek darover, maar daarvan kan ik niet eens de titel vinden.
Klassiek in die keuken: pasta met zalm.


Wat viel op?

Sla met paardebloemblad
Prima natuurlijk (salade de pissenlit, liefst lauw en met eendemaagjes).
Heet cicoria en dat is dus geen (wat het in de meeste talen is) krulsla.

Vis en papillote
Naast de vis in die papillote béchamel, sjalot, bleekselderij.

Die lumaconi, die grote slakvormige pasta die ik gevuld ga maken, staat er ook in.
Ik ricotte spinazie, hier ricotta, mozzarella, ei, parmezaan.


Wat gaan we maken?

Orecchietti met doperwten, parmaham en parmezaan.

Lasagne met spinazie, aubergine, paprika en een gedroogde tomaten-basilicumsaus.

Mosselen gekookt met knof, chilipeper, peterselie, citroen.
Saus van het kookvocht (van water), witte wijn, droge sherry, tomaten, oregano.

Caponata
Ik besprak dat bij dat ratatouille verhaal laatst.
Zie hier.
Hier met ook parmaham, bacon, room, zwarte olijven, bucatini en parmezaan.

Delmonico steak
Zie hier.
Recept hier.



De Vietnamese Keuken

Uitgegeven door Bever.

Niet al te best.
Half Chinees.


Wat viel op?

"Sojavermicelli", gemaakt van soja. Ze bedoelen laksa, gemaakt van mung bonen.


Kroepoek hoef je niet in de koelkast te leggen (goh), krabben een uur koken, pasta (bedoeld is prut) wordt als pâté vertaald, "gepeld sojazaad", "sake heeft een alcoholpercentage van 45 à 65 %" (15 dus)...

Mager varkensvlees twee uur in de oven maar je kan het ook grillen op de barbecue"...

Groene banaan in de schil in schijfjes fonduen...

Recept Kantonese rijst klopt van geen kanten (ik had het er gisteren of zo nog over)...


Wat gaan we maken?

Weinig

Inktvis gevuld met een mengsel van varkensgehakt, paddo's (shiitake en muizenoortjes), ei, ui, krab, chili, soja, fish sauce, gember.