zondag 20 juli 2014

Vis!




Vissticks, tonijn, garnalen, zalm


Vissticks, Red bean rice cake, spitskool

Die Red bean rice cake is net zoiets als Koreaanse Garaetteok (zie hier; alle links hier in een nieuw venster), waar je Tteobokki van maakt. Zie hier, maar daar maakte ik het met gedroogde plakjes Garaetteok.
In die (Chinese) Red bean rice cake zitten dus ook rode boontjes, Azuki / Aduki (zie hier). Van die Azuki kan je enorm lekkere nagerechten maken en vooral ook ijs.

Maar goed. Ik maakte het Tteokbokki-achtig, want dat is enorm goor lekker.

Pindaolie, sjalot, knof...
Visbouillon, Gochujang (zie hier; betere toko), Thaise Thin soy, wat palmsuiker...

Plakjes Red bean rice cake er in gaar koken (plakjes heel laten), en bedenk dat het meer vocht opneemt dan de witte.
Uit de pan, en er spitskool en bosui in koken.

Vissticks bakken. Of koolvis of zo; niet iets wat de smaak van de Tteokbokki in de weg zot.

Red bean rice cakes opwarmen bij de kool.

Heerlijk...




Filodeeg, tonijn, kastanjechampignons

Een mooie combinatie.
Maar ja, ik maakte het laat 's avonds, ff gauw, van tonijn uit blik en champignonschijfjes idem. Beide altijd in huis om snel wat...

Tonijn op olie uitlekken en de olie opvangen.
Champignons uitlekken en vocht niet opvangen.

Iets olijfolie (niet uit het blik), rode ui, knof, lombokje...
Tonijn erbij...
Van het vuur af kappertjes erbij en stukjes augurkjes.

Ovenschotel invetten met blikje-olie.
Drie vellen filo, elk met blikje-olie wat ingekwast.
Tonijnspul.
Drie vellen filo, elk...
Oven.

Olijfolie uit de fles, ui, knof, lombokje...
Champignons sauteren.

Als je alles vers gebruikt, dan filo invetten met ghee, en champignons ook tussen de filo.

Heerlijk...




Zoete aardappel in spek, kastanjebladsla, vissticks

Want ja ik had dus nog een half pakje vissticks over...
(Die combineren gebakken trouwens erg lekker met gember, in elke vorm, dus ook siroop en/of bolletjes.)

Over spul in spek (ook wortel, aardappel, stoofpeer, venkel, biet, kweepeer, uien) publiceer ik een dezer dagen. want andere knollen of zo voor in spek kan ik niet meer verzinnen. Dus dat moet er uit.

Zoete aardappel schillen (wist u dat dat familie is van die witte en paarse klokjes die je soms in heggen ziet, Haagwinde? Zie hier. Onuitroeibaar.).
In ontbijtspek wikkelen. Koop dat spek van een echte slager, en niet die voor dit gerecht onbruikbare supermarkt rondjes.
In rolladenet steken, want anders krult het spek er in de oven af. Ook touwtjes helpen niet.
Dat rolladenet is een goeie test. Als uw slager het niet heeft dan is het een flutslager die spul uit de fabriek verkoopt.




Zoete aardappel in een vrij hete oven.

Maak een mooie tomatensaus met knof en groene kruiden (of beter nog: Za'atar) en rode wijn en zo.

Kook eieren zacht.

Maak een mooie vinaigrette, liefst met wat Japanse sojasaus er in.

Sla, aardappelen zonder hun korset, tomatensaus, vissticks, vinaigrette...

Heerlijk...




Pommes Anna, groene aspergepunten, garnalen

Smelt boter, of beter Ghee.

Vet een ronde ovenschaal daarmee in, en beleg met een laag afgespoelde, drooggedepte, mooi geschikte aardappelschijfjes van de mandoline, gesneden op 1,5 mm.

Vet, peper, zout.

Aardappelschijfjes.
Vet, peper, zout.

Etc.



In de oven.
Een dikke Anna eventueel draaien, en het kan ook in de koekenpan en dan moet het zeker worden gedraaid.

Olijfolie, sjalot, knof, soepgroenten, peterselie...
Witte peper...
Aspergepunten (die dunne Thaise) ex hun punten...
Witte wijn, iets droge sherry, garnalen...
Punten erin opwarmen.

Heerlijk...



(Wat heb ik veel gelige foto's vandaag...)


Zalm, snijbonen, pita

Teriyaki eerst maar.

5 lepels Japanse soyasaus
4 lepels Mirin (zoete rijstwijn)
3 lepels Sake
Wat (palm)suiker of honing eventueel
Wat sesamolie
Werk eventueel ook met gember en/of knof, wat rijstazijn (geen sushi-azijn!), rode pepervlokken

Als je Mirin moet kiezen (veel alcoholgehalte-verschillen), neem dan de lichtste, en koop bij de drogist een flesje alcohol (geen gedenatureerde!). U begrijpt wat ik bedoel.

Marineer er kip in en bak die. Bijvoorbeeld.



(Ha, frisgroen!)


Marineer zalm in de Teriyaki.

Snijbonen snijden.
Dek ze af tegen uitdrogen.

Pindaolie, sjalot, knof, lombokje, gemberwortel...

Snijbonen meebakken...
Kippenbouillon erbij en daarna een scheur Sake. en een scheut Teriyake... (Wow, wat een smaak...)

Bak de pita.

Bak de zalm.

Dit was nóg heerlijker...




In Den Haag is op het Binnenhof een nieuwe vogelsoort ontdekt
Turdus defecator
Het betrof een solitair mannetje