dinsdag 1 juli 2014

De culinaire pers





Volkskrant, Elsevier, DvhN


(Portugal morgen weer!)


Waaghalzen in de keuken

VK 26/6, groot artikel, van Guido van Eijck
Dus ik denk Die Smak van Dinter hebben ze eindelijk opgezouten en in het bejaardenhuis geduwd.
Maar ja, shit, hij druppelt nog wel wat door (no pun intended hahahahaha!) zoals je wat verderop gaat lezen.

Maar goed: kijk: die man, die Van Eijck, die kan pagina's lang culinair schrijven zonder in schrikwekkende leuterpraat te vervallen, verdomd, hoe is het mogelijk in dit land.
Als ik die moet bekritiseren, hoe schrijf je dat, dan kan ik niks beters verzinnen dan Waarom "snijdt zijn [...] assistent met een lang mes de aardbeien voor het dessert", cursivering van mij, dus dat is nogal mager.

Applaus Van Eijck.
Dit is andere praat dan dat je je door veganistische transgendermoffen in Berlijn in je kont laat blazen.

Iens kwam ter sprake. Iens, dat is drie maal niks cq drie maal nep. Dat is "advertenties verkopen" en verder helemaal niks anders.
En je mag zelf recensent zijn! (Dat 90% van de respondenten halve mongolen zijn, daar maken we ons niet druk om...)
Best lopende tent van Venlo (De Brasserie), ik at er drie dagen achtereen, steeds stampvol en toch steeds perfecte bediening, eten perfect, prijzen super redelijk: stond er helemaal niet in!
Geloof je in Iens? Dat geloof je ook in Lou de Palingboer.

Couverts.nl kwam ook ter sprake.
Uitstekend geschikt, net als Iens, voor als je geen verstand hebt.

Iens, Couverts: afgaan op beoordelingen van anderen? Hahahahahahahahahaha!
Huis de Beurs, Groningen. 1] "De glazen wijn zijn er heel groot!" 2] "Heel erg kleine glaasjes wijn krijg je er!"
Flikker op en laat je niet besodemieteren...




Bram Hahn, Elsevier

Ik heb het al dikwijls gezegd: Sylvia Witteman (gesteld althans dat ze nog over culi wil schrijven), Hahn en ik. En de rest kan de stortkoker in. Meteen doorspoelen graag.
Nou ja, Van Eijck??


Vinaigrette
Keurig. Vermijd alleen "appelciderazijn"


Clafoutis
Nou ja, prima verhaal, maar ik zou naast kersenclafoutis ook altijd kersenstruif vermelden, in het kader van kersen en seizoenstaart.

"De zoete [kersen] zijn, gek genoeg, meestal eerder rijp dan de zure". Kijk, die zure bomen staan in de schaduw. Schattenmorellen...
(Uhh, waar komt "morel" vandaan? Van Château de Moreille. Weer wat geleerd.)

En kersen zijn zeker niet de beste keus voor clafoutis, dat zijn pruimen, verdomd.
En op de derde plek zwarte bessen.

En dat recept met amandelmeel ga ik zeker maken. Ik meld me tzt.

En dat je de kersen beter niet ontpit kunt gebruiken, dat is weer zo'n "we schrijven elkaar al 200 jaar na" verhaal. Wel eens uitgeprobeerd, het verschil? Nee natuurlijk.
Maar ik wel. Het sap uit het bakje waar de pitten in schieten gebruik je in het deeg, en de ontpitte kersen geven aan het deeg mooi sap af. En wat maakt het uit of dat sap in het deeg of in de kers zit?
Ontpit: niet véél betere maar toch wel ietsje betere smaak. En zeker niet slechter dus.


Koksmessen

Heel verstandige opmerking over dat het klets is dat het gewicht tussen lemmet en heft goed verdeeld moet zijn. Waarom dan? En kijk alleen maar naar korte, middellange en lange koksmessen. Heften gelijk of zowat gelijk. Lemmets niet bepaald.

Heel verstandige opmerking over € 399,- kostende flauwekulmessen.
Die Fissler Bionic messen "die je nooit meer hoeft te slijpen", die hebben een asymmetrische snede ja! Daar kan je fantastisch van die heel dunne lappen van een winterwortel mee afsnijden. Maar ja, wie doet dat hier in Nederland? En wat als je links bent?




De Voorjaarskookboeken

Jaques Hermus, Dagblad van het Noorden.
Heel, héél erg, de verhalen van die man. Een grotere culinaire boer is er hier niet uit de klei getrokken. Schrijft ie een tijdje geleden dat olijfolie van zwarte olijven wordt gemaakt. Olie van zwarte olijven is net zo zeldzaam als een culinair verhaal van Hermus dat géén gelul is.

Olijfolie wordt van groene olijven gemaakt, en als je beter spul wilt van groene + wat zwarte.

Dat gekwaak over "agri-culinair imperium", "sprankelende raps en soundbites" (die vent is richting de 80 ja!), "yeogurt bestellen of yeoke vertellen"...

"De goedlachse Khoo kookt in haar keukentje onverdroten verder op twee pitten, met houten lepels en spatels". Nou en, in een restaurant met enkel één tafel en twee stoelen?

"Ze geeft aan klassiekers uit de Elzas, Normandië of Baskenland een eigen draai met een vrolijk aplomb"; "ze maakt van een Thaise pad thai een Pad Elzas". Jezus doemenelol...

"kippenpastei met 30 knoflooktenen"
Als je verstand van koken hebt dan weet je dat dat geblancheerde knoflook is, en dan vermeld je dat.

"Pithiviers, de kleine ronde pasteitjes". Wat "klein"?

Kwaakhoofd




Kleuter Woutwijk

Ook Dagblad van het Noorden
Geen wonder dat het weer hier altijd zo goor is

Jolig verhaal over of je met een Skoda kaas kan raspen.
Verder commentaar overbodig.

En dan gaat ie kaas raspen met een keukenmachine, zo'n bak met een mesje...

Dat is die man die beweerde dat caldo verde van boerenkool wordt gemaakt, de boer.

(Laatst trouwens had ik in ene iets door, over boer gesproken.
Je had De Boer en De Cock, als ik het goed schrijf, en die schreven restaurant-recensies. In de Volkskrant of zoiets.
En in ene wist ik het! Cock betekent lul in het Engels! Dus wat is boer + cock??!!)




Quinoa

Loethe Olthuis (hoe kom je aan zo'n naam)(of hoe kom je ervan af, dat kan je ook zeggen), Volkskrant

"Quinoa wonderkorrel"

Ik meteen een weddenschap gesloten, in bed nog, verdomd.
Dat er A] in staat dat je het als "kienwa" moet uitspreken, en dat er in staat B] dat het "geen graan is maar zaad" (alsof graan geen zaad is, maar goed, je bent onnozel of je bent het niet).
Gewonnen! Kassa!

Maar goed, een klassiek voorbeeld van flut-journalistiek.

"de eiwitopbrengst per hectare drie tot vier keer zo laag als van bijvoorbeeld tarwe en amper eenderde van soja". Dat heeft op de eerste plaats natuurlijk niks met hectare te maken, maar met teeltoppervlak hoe groot of klein dan ook.

Maar goed. We gaan verder.
"Quinoa bevat vrij veel eiwit, ruim 16 procent, bijna dubbel zoveel als tarwe en zilvervliesrijst."
Bent u er nog?
Volgens mij zijn die met elkaar getrouwde ex priesters weer terug bij de Volkskrant.

[quinoa is] "een alternatieve plantaardige vleesvervanger. Net als aardappels, linzen of havermout".
Met 16% eiwit?
En dan nog wat. "eiwit" en "eiwit" is twee. Bonen-eiwit of graan-eiwit of quinoa-eiwit is geen vlees-eiwit.

Weer zo'n ellenlang culi verhaal vol lokaal (jawel, ook quinoa) en milieu en duurzaam en vegetarisch, jawel, maar over smaak geen letter.

Nederland.




Varia

Cocktailman

"Weinig mensen weten dat Nederlanders een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van gedestilleerde dranken. Wij hebben brandewijn uitgevonden, wij hebben de Fransen en de Spanjaarden geleerd hoe ze moesten destilleren."

God God wat een onnozelaar (onnozele lul schreef ik eerst).
Destilleren dat leerden de Spanjaarden van de Arabieren, alcohol of geen alcohol (in de Koran staat trouwens nergens dat je geen alcohol mag drinken, dit even tussendoor).
Alcohol is een Arabisch woord, net als alambiek...


Volkskeuken

Loethe weer, hou je vast

"In Frankrijk heten ze [meiknolletjes] 'navets' en liggen ze in elke supermarkt. Maar wie geen moestuin heeft, moet er in Nederland voor naar de natuurwinkel of groentenspecialist."

Koop een bril godverdomme.
Dat ligt gewoon bij AH!

Maar ja, dit soort volk fladdert natuurlijk van groene winkel zus naar groentejuwelier zo om zich fors met hun onkunde te laten naaien.
(Wat me niks nop uitmaakt, maar hoe is het mogelijk dat de grootste culinaire nullen voorop in de krant mogen staan?) (Die ouwe wijffies van de NRC jaren geleden, daar wipte de hoofdredactie mee, daarom mochten die elke dag in die krant reutelen, maar ik heb sterk de indruk dat het bij de Volkskrant een andere situatie betreft.)




Tot slot

Nog een verhaal over die Kunz, die Niven (zie hier; de link klopte niet in het artikel), laatst kwam het al ter sprake.
Dat je 20% vlees en 80% groenten moet eten.
Mag ik Godverdomme zelf uitmaken wat ik eet?

"Als ik hoor dat iemand een grill- [gril, ja] of vleesrestaurant opent denk ik: die sluit zijn ogen voor wat er gebeurt in de wereld".
Kristus wat een gekwaak.
En wat is trouwens een "vleesrestaurant"? En kan een grilrestaurant niet wat anders dan vlees grillen?

In die Kunz-tent eet je "candybar van zwarte olijf met rode biet en pompoen" of "groene asperges met waterkers en gerookte abrikoos". Haleluja! Daar gaan we eten!

"'Wat zeg je [hier is Smak van Dinter aan het woord] dan tegen een klant die biefstuk bij jou bestelt?' ' Biefstuk heb ik niet op de kaart. Wel een entrecote [entrecôte, ja] van 250 gram. Die kunnen de gasten à la carte bestellen. [Gecursiveerd van mij:] Maar ik leg wel uit dat dat eigenlijk niet de bedoeling is.'"
Goeristus. Een culinaire refo!

"Maar het is ook onze taak om de gasten op te voeden"
Godsammekrabbe...

"Ik vind dat wij als koks op de barricaden moeten gaan. Ik praat er ook vaak over met mijn vriendin, die geneeskunde studeert."
Godsammekrake...

Gisteren trouwens nog eens drie pagina's van die Smakkerd over wel of geen vlees.
Wat staat daar nou helemaal in, anders dan modieus gelul? Helemaal niks toch?

Hoor de zuurpisser hier.



Toevoeging 5/7/14, Sylvia Witteman in de VK. '[...] het zoveelste weg-met-ons-artikel in het genre "We eten nog steeds te veel vlees" [...] of desnoods (de boog kan niet altijd gespannen zijn) een longread over de voors en tegens van quinoa (insteek: het lijkt graan maar het is eigenlijk een bes, het is vreselijk gezond, je spreekt het uit als 'kienwa' en de Inca's aten het ook al"