vrijdag 13 juni 2014

Korea



Tteokbokki


Koken met Gochujang

Gochujang (고추장) zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Bij de betere toko.


Rice cakes, fish cakes, kool, bosui
Tteokbokki (떡볶이)


Tteokbokki zie hier.
Ik gebruikte overigens deze rice cakes hier (betere toko; lang koken), maar het hoort eigenlijk met deze hier (betere Chinese toko, waar je natuurlijk ook die andere en die Gochujang vindt).

Maak visbouillon en breng op smaak met Gochujang, Thaise sojasaus (betere Chinese toko; Thin soy sauce) en palmsuiker (goela djawa, toko).

Kook er de rice cakes in.

Haal ze uit de bouillon, en kook er stukjes kool in (witte, groene, Chinese, spits...) met het wit van bosui en met knof.

Warm er fish cakes in op en de rice cakes.

Serveer met sesamolie en sesamzaad.




Fish cakes

Zie hier.
Als ze er die peper bij doet, dan roert ze maar heel kort. Omdat ze weet dat ze wat later dat water erdoor gaat roeren. Maar waarom roert ze toch even kort? Omdat ze kan koken. Even die peper onder roeren zodat de eruit loslatende geur (zodra het vochtig wordt) in het mengsel blijft.

Week gedroogde garnalen (toko; oedang kering) kort.

Hak vis, garnalen, groen van lente-ui, verse waterkastanje, witte peper...
Kneden, koelen, balletjes of koekjes, bakken of frituren in arachide-olie met sesamolie.

Als je diepvriesvis gebruikt zal er rijstebloem door moeten.

Verse waterkastanje kan je hier niet krijgen dus in plaats van uit blik gebruikte ik waterkastanjemeel (betere Chinese toko) in plaats van rijstemeel.




Saewoo bokkeumbap

새우볶음밥

Rijst met garnalen

Je kan het maken als een soort risotto, en als een soort nasi goreng.

Eerst maar die risotto, die ik dan ook met risotto-rijst maakte.
Maar ik hield de garnalen apart.

Risotto maken met Chinese witte wijn (druivenwijn dus) en visbouillon.
Gebruik Japanse sojasaus (in de bouillon) als zout.

Maak een mengsel (prut) van korianderblad (dat deed ik niet; zie onder; ik deed er wat peterselie door), knof, gochujang en citroenrasp.
Arachide-olie, sjalot...
Bak er de garnalen in...
Citroenspul erbij...

Ik at het met Pico de Gallo (zie hier) van tomaat, sjalot, serrano- en poblano pepers, met korianderblad (en daarom niet bij die garnalen).




De nasi-variant, meestal aangeduid als "Koreaanse roerbakrijst met garnalen".
Ik gebruikte gewoon Surinaamse rijst.

Kook de rijst.

Bak de garnalen heel kort in iets rachide-olie en uit de pan.

Wat meer olie, wat sesamplie, sjalot... Knof...
Shiitake-stukjes...
Gochujang...
Witte Chinese wijn... Zowat droogkoken.

Nog wat olie en er de rijst in wokken, ietsje later met de garnalen.

Serveer in torentjes en met oestersaus.




Koreaanse sushi

Gimbap, Kimbap (김밥)
Zie hier.

De dag na die risotto-variant had ik nog Pico de gallo over en ook garnalen.
Koreaanse sushi dus.

Koreaanse sushi, dat is altijd met nori.
En Japanse sushi, dat is eigenlijk nooit met nori.
Kijk, dat zit zo.
Amerikanen leerden Gimbap kennen in de Koreaanse oorlog. "Namen het mee". Namen het ook weer mee naar Duitsland (geallieerde bezettingszone) en zo werd het in West-Europa bekend als "Japans". En gingen ze het zelfs in Japan maken...

Meer rijst, sterker smakende rijst, minder "vulling". Zo maakte ik het.




Zie een Youtube hier.
Dit is Gimbap voor als je bezoek hebt, voor in een restaurant... Thuis gebruik je meer rijst en minder vulling, zoals ik deed.

Ze maakt het met tonijn, komkommer en egg roll.
Die egg roll, dat is iets waar je plakjes van snijdt en die op wat sushi-rijst legt in Japan. Ei-sushi.
Je hebt een vierkante koekenpan (waar o waar?), dun laagje goed geklopt ei, stollen, oprollen, weer ei, dat rolletje optillen zodat er ook ei onder komt, stollen, oprollen etc.

(Je hebt ook tofu-sushi. Dat zijn gebakken vierkante plakjes tofu, gemarineerd in Mirin (zoete kook-sake) en soja-saus. Die moeten van binnen wat sponzig zijn, je snijd er een smal reepje af, en dan snij je ze met een smal mesje van binnen open, tot een zakje dus. En dat zakje vul je met sushi-rijst.)

Ze gebruikt ook flink knof.
En Mirin.
En Gochujang én ook nog rode peper...

En ja, steeds je mes goed schoonmaken!



Uhh, alles was werkelijk overheerlijk, wat dacht u...

(Een aanvulling op Korea staat hier.)