dinsdag 13 mei 2014

Werumeus Buning


Bouillabaisse

Bouillabaisse maken vraagt een zekere kordaatheid en handigheid en gasten die niet bevreesd zijn voor een teentje knoflook. Alles wat het snel aan de kook maken bevorderen kan, dient benut te worden: men geve dus bijv. een paar seconden vol vuur eer de kokende visbouillon wordt toegevoegd, etc. etc.
     Een grote verscheidenheid aan vis is een van de aantrekkelijkheden van bouillabaisse, maar men kan de soep zo eenvoudig en rijk maken als men wil.
     Ze bestaat in ongetelde soorten langs de gehele kust van de Golf van Biscaye tot het Suezkanaal, en als de Marseillanen beweren, dat hunne de enige is, dan zijn ze daar Marseillanen voor.
      N.B. Een bouillabaisse echter zonder knoflook, olijfolie en saffraan is geen bouillabaisse. Dáárin hebben de Marseillanen en alle andere bouillabaisse-eters gelijk.
     N.N.B. Men kan geen bouillabaisse klaarmaken voor twee personen. Het is een van de gerechten waarbij er tenminste een vier of vijf goede eters aan tafel moeten zitten. Ze eten in dit geval meestentijds voor acht.