vrijdag 23 mei 2014

Dagje Stad




En etentje...


Weer wat Turken en zo langs

* Mooie kleine gedroogde Midden-Oosterse abrikozen, die ideaal moeten zijn voor bij lam uit de tajine bijvoorbeeld, of Afghaanse lamstong met kerrie-achtige kruiden
* Pot noten in honing, met in grote letters Aphrodisiakum op het etiket
* Pot balang jam (bergamot-vrucht), had ik eerder, erg lekker, maar ik wil er nu "iets mee gaan doen", bij vanille-ijs of zo: wat van het vloeibare deel ernaast en wat van het vaste deel, de stukken vrucht, er gesnipperd over, zoiets, of chutney van maken (erg makkelijk van jam: pinda-olie, ui, knof, lombok,,, jam erbij)
* Indiase Chilly pickle, een soort chutney van groene pepertjes. Mooie chutney-smaak maar super hot...


Prinsenhof

Dronk thee hier (alle links hier in een nieuw venster).

De kaart is best aardig, en op de site ontbreekt een van de kaarten, de avondkaart van het Grand café. Daarop oa Surf 'n Turf, bief en kreeft. Verder bv. fruits de mer (ik bedoel als gerecht, niet als menu-sectie), en een heel mooie Muga (zie hier).




Weeva

Daarna eten bij Weeva, zie hier.
Die eetzaal ziet er in werkelijkheid veel minder kantine-achtig uit; op de foto kijk je dwars op tussenwanden, die je op die foto dus niet ziet.

Weeva: Woon- En Eethuis Voor Allen.
Nu is midden in de nogal brede gevel een entrée aangelegd voor het Martini hotel, wat er achter ligt. Op poten, zodat je eronder kunt parkeren.

Zie de Groninger Culinaire Kletsmajoren over het restaurant hier (hoe kan je zoiets nou een brasserie noemen...).

Je zit prima op hun terras, zo'n terras met schotten eromheen en parasols erboven.
Proefde er hun drie droge witte wijnen, en daarna binnen bij het eten een vierde, die bij het asperge-menu hoorde. Ik had al gehoord dat hun wijnen goed zijn.

* Pinot blanc: prima, mooi fris én vol
* Chardonnay: wat frisser, maar toch nog mooi ietsje vol
* Muscadet: waar zie je dat tegenwoordig nog als wijn per glas; een hoog zuur- versus vol-gehalte; geen wijn voor bij het eten maar een mooie om op een terrasje te drinken
* Die "asperge-wijn": Gros Manseng Réserve (niet de zoete); uiterst aromatisch zonder te vol te worden; misschien iets te veel smaak voor bij asperges




Ik bestelde "het aspergemenu met lam", zie dat menu hier.
Maar ja, dat was dus niet duidelijk genoeg, en ik kreeg alleen een hoofdgerecht.
Laat maar.
Ik zeg Ik kom nog wel eens terug voor die soep (en voor poffert als nagerecht, want ik heb nooit poffert gegeten).

De lamsbout heel erg dun gesneden; mooi van smaak maar dus niet sappig.
De asperges waterig en vezelig.
Slecht geschild dus en gekookt in een enorme plens water ipv fond van schillen en kontjes.
Erg weinig smaak.
Asperges moeten dik zijn en super week, of dun en knapperig, en in beide gevallen sterk aspergesmakerig. Dit waren draderige wasserbomben. Nooit zulke slechte asperges geproefd. En de krieltjes erbij, dat was ook niet veel, dat waren trouwens geen krieltjes maar uit aardappel gestoken bolletjes (bloemige krieltjes, wat is dat nou weer?).
En alles was zoutloos, inclusief de geklaarde boter. Prima dat er niet te veel zout bij zit, maar het moet ook niet structureel te weinig zijn. Trouwens: zoutloos iets koken betekent dat het smaak verliest.

En in zo'n fraaie eetzaal misstaat natuurlijk zo'n stationsrestauratie zout- en peperstelletje, daar horen molens te staan.



Die vier wijn en die schotel, dat kostte precies vier tientjes.