donderdag 8 mei 2014

Culinaria



Vandaag inkopen
Abondance
Overheerlijk...


Vandaag vanalles


Zout

PJ stuurde me een document over zout. Dank.

Hij wist niet meer waar het vandaan kwam, maar ik vond het op het web.
Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Het is van de hand van Reina van Bruggen, die een schrijfclubje heeft met nog een paar dames (zie hier) en over zichzelf mededeelt Reina van Bruggen is diëtist en heeft onder andere in het onderwijs gewerkt. Ze is een perfectionist die ervan houdt om zich echt te verdiepen in een onderwerp.
Nou, dat moet ze dan toch zeker eens een keer écht gaan doen, vooral als je met van alles en nog wat bezighoudt (zie hier).

Om te beginnen enorm veel weetjes en ditjes en datjes (heel veel kletskoek), maar nergens als goede Hollanders natuurlijk ook maar één woord over smaak...

Fleur de sel komt uit Guerande. Gelul. Ik heb hier ook Camargues fleur de sel, en Maldon (smaakt zoet!) en dat is niet eens Frans.

Kosher zout is gecontroleerd door een rabbijn. Gelul. Zout is altijd kosher. Kosher salt is grof zeezout, heel gewoon huis-, tuin- en keukenzeezout, wat zo ook wel wordt wordt genoemd omdat je het gebruikt om vlees kosher te maken. (Ja, dat je deze beuzelpraat op internet vindt, ja zeker, ja, maar dat wil niet zeggen dat het geen gelul is...)

Waar de kleur van Perzisch blauw zout vandaan komt in onbekend. Gelul. De kristallen zijn in de ondergrond extreem samengeperst geweest en daarom blauw geworden, ik bedoel dat ze daardoor een andere refractie gekregen hebben.

Misschien moet mevrouw maar eens "zich echt verdiepen in een onderwerp"...



Gezonde Winkel
Ik vraag later bij de Tunesisch-Marokkaanse winkel of ze smen [smin] hebben
"Ja hoor, dat is hetzelfde als ghee", de onnozelaars
Smen is ghee met kruiden, en dan ook nog bejaard zeg maar
"Ranzige nootsmaak" zegt Wiki
Daarnaast is het niet van enkel koemelk gemaakt
Niks weten, wel altijd alles beter weten, en in de zeik als je zegt dat het niet zo is...


NRC

Vier kreeft-video's zie hier.

1: geen commentaar.
2: idem.
3. Preigroen gaat erdoor, bah! En "die klariveren we". "Pré salé boter", gelul.
4. Amoniak-geur is niks anders dan kraakbeen wat te hoog verhit is. Even van het vuur en weg is het, dat zo'n man dat niet weet... Roggevleugels (rog = kraakbeenvis) te hoog verhitten: idem dito. Daarom bruin je de boter (Ailes de raie sauce au beurre noir) ook voordat je de vleugels erin bakt. En enorm veel enorm lekker sap loopt weg met al dat gehak en gekraak... Tegen het einde: "grote stukken eruit", maar doe dat boven een vergiet en giet het druipsel terug, Jezus... Kwaakkwaakkwaak...

Stéphanie Versteeg
Het is wel handig om bij de toko een potje gochujang (gefermenteerde chilipasta) en gosari te halen. Al is het goed zoeken naar dat laatste, want ik kon de gosari zelf niet vinden en maakte mijn portie dus zonder.
Wat een slap gelul, afgezien van het feit dat gochujang niet in "een potje" zit. Weet dat mens wel waarover ze praat?
En van gosari weet ze gegarandeerd niet eens wat dat is. Dat zijn fiddleheads, zie hier. Varen-scheuten.

Janneke Raapstelenvreugd
De koningin van de groente, elfenbenen, het witte goud; in Nederland zijn we trots op onze asperges. In Frankrijk hebben ze een net iets minder bijzondere status.
Ja, maar dat is omdat ze meestal koud worden gegeten en dus meestal uit blik komen, net als in Spanje.
De beroemdste Franse asperges komen uit de Val d’Oise
Gelul, dat zijn de paarskoppen. De beroemdste, geheel witte, komen uit Blaye.
als fallussen zo groot: op les bij dat zoutmens geweest? Uit Blaye zie op dit blog hier. Dat waren de dunnere, en het is een grote Creuzet pan...

Menno Steketee
Wateetons – zou dat misschien een pseudoniem zijn? – schreef eerder met Sjoerd Mulder een standaardwerk voor de doe-het-zelf-‘worster’
"Zou dat misschien een pseudoniem zijn"...
Wateetons is een culinaire Neanderthaler die bij Foodlog een "ontdekt" rubriek heeft, en dan dingen "ontdekt" waarmee ik al 30 jaar kook. Dan ontdekt ie bijvoorbeeld sumak.



Gochujang


Food Film Festival

Volkskrant, Smack van Dinter

... hoe ze begonnen in het truckerscafé van hun vader...toch nog altijd minder dan de prijs die arme boeren en vissers in Cambodja moeten betalen...kleine boeren in Afrika die door grote internationale bedrijven van hun land worden gezet...daarin komen twee eenzame zielen, een weduwe en een huisvrouw in een ongelukkig huwlijk, met elkaar in aanraking via een lunchtrommel... nadat haar carrière als fotomodel is mislukt schrijft ze zich in voor een kookwedstrijd...twee gangsters die hun schulden komen opeisen maar zich verdienstelijk maken als keukenhulp...waarin een kokkin en een criticus elkaar vinden in bed en in de keuken...het visverwerkende bedrijfje dat de coöperatie heeft opgezet om mee te gaan in de tijd staat inmiddels de helft van de tijd stil...activisten die daar tegen iets willen doen worden tegengewerkt door de zalmkwekerijen...vaak gaan genot en ellende rond eten hand in hand...ze leven in overvolle campers en werken voor een hongerloon terwijl even verderop de rijken in grote villa's wonen...de wijnbouwers doen trouwens veel aan liefdadigheid...zie de naaisters in de Bengaalse naaiateliers...ze eisen 1 cent meer per pond geplukte tomaten...

Kortom mensen: daar moeten we heen!

"supermarkten met de door hen geoogste groenten miljardenwinsten maken. Van de wijn die in het Californische Napa voor 100 dollar de fles wordt verkocht gaat een vierde naar de plukkers"
Ik heb veel vendanges gedaan, en wat voor één fles nodig is, één hotte, pluk ik in twee minuten bij mekaar. $ 750/uur. Die wijnbouwers doen inderdaad "veel aan liefdadigheid", verdomd.

Ken ik morge beginne?



Bitter orange peel is een betere naam
Zestes van Sevilla sinaasappelen, die van de marmalade
"Voor in marinades en sauzen", dat gaan we proberen!


Varia

Recepten in een Gall en Gall folder
Risotto met kip en groenten
Kippenbouillon van een blokje: als je er echt veel bouillon van een blokje in verwerkt en op de juiste manier (inkoken inkoken inkoken), dan wordt het veel te zout.
Geschrapte winterpeen erdoor, bah.
"Schenk de wijn erbij en zet het vuur laag", tsjongejonge...

Gegrilde biefstuk met tomatensalsa
Gegrilde, niet gegrillde, prima!
Prima idee maar ajb niet met zilvervliesrijst, ja. Biefstuk met zilvervliesrijst...
Wokolie, doemenelol...
En zoete chilisaus in een salsa, dat kan stukken beter...


Plus Magazine
"€ 27,45 kost een gemiddeld 3-gangenmenu in Nederland. In ons land bent u het duurste uit van heel West-Europa.
In Duitsland kost een etentje maar € 18,70"

Vertel er ff bij dat dat Nederlandse spul niet te vreten is, dat Duitse spul uitstekend te vreten is, en dat dat Duitse personeel 50 keer vriendelijker en beter is dan die horken die hier rondlopen.


Aldi
"Nieuw! Delicata salami, fijne salami met eetbare schimmel".
Huhh?
Die teksten stonden op een plaatje in de laatste folder (on-line is dat er uit gehaald, jammer genoeg).


De Vegetarische Slager
Ik had begrepen dat jullie die Vegetarische kip van lupine zouden gaan maken, maar dat is (nog?) niet zo?
Onze inzet is om waar mogelijk te kiezen voor biologische, regionaal geteelde lupine als belangrijkste ingrediënt van onze producten. Ons streven voor de toekomst is om een zo groot mogelijk deel van ons assortiment op basis van lupine te laten zijn. We zijn daarom voortdurend bezig met verdere product ontwikkeling. Echter zijn de structuren uit soja nog steeds beter dan de structuren uit lupine. Omdat we er naar streven de beste vleesstructuren na te bootsen, maken we momenteel nog steeds het meest gebruik van soja als basis van ons plantaardig vlees.
En ik had begrepen dat ze Vegetarische tonijn zouden hebben, maar die zie ik nergens, ook niet op de site.
Onze Vegetarische Tonijn is gewoon verkrijgbaar in het vriesvak van de meeste verkooppunten, of online via deze link.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag. 
Met vriendelijke groet,
Evelien

De Vegetarische Slager
Ah, in het vriesvak...


Gramigne
Tempo di cottura 7-8 minuti
Kooktijd 7-8 notulen



Dat hoge boek, dat is een salontafelding, een krijgertje
En Waverley Root ontbreekt nog

Tot slot


Twee links van Loek
Zie hier
En zie hier.
Dank.
Overigens heeft Loek ons om haar moverende redenen verlaten.


Ali Baba
Daar las ik over en daar keek ik eens naar.
Wat een taal...
Zie hier.
* 1PCS Oranje sampler en makkelijk mes gesneden fruit snijmachine appel-peer fruit mes hulpmiddel E367 GRATIS VERZENDING
* thee-ei Mesh Ball herbruikbare roestvrij Zeef Herbal Locking theefilter Zetgroep Spice


Cherry Coke
Ha Maarten, dit is leuk
In de oorspronkelijke versie van het nummer Lola van de Kinks zingt Ray Davis "I met here in a club down in North Soho. Where you drink champagne and it just tastes like Coca Cola". Maar dat mocht niet van de BBC en toen hebben ze er Cherry Cola van gemaakt.
Nou het werd een hit en toen heeft Coca Cola daarna Cherry Cola op de markt gebracht want...
JE MOET ZE KNALLEN ALS ZE LAAG VLIEGEN!
Het origineel
hier.
P
Dank!


Nog een keer Manufrance
Zie hier.
Fantastisch spul hebben ze en je kan ook vanuit Nederland bestellen! Niet echt helemaal on-line maar toch.
Je mailt wat je hebben wilt naar amandine.coubesATmanufrance.fr en dan krijg je te horen wat de verzending kost.
Je kan met Franse cheques betalen (die heb ik), of met creditcard of met een simpele overmaking.
Ben aan een nieuwe tas toe en niks zo handig als een weitas.
Zie een fraaie katoenen tas hier.



De laatste keukenuitbreiding
Het Hete Kastje