zaterdag 12 april 2014

Olijven (1)



Vandaag foto's van inkopen
"Gerolde abrikozen", Irak
Je denkt dat dat ontpit opgerold is, maar dat is niet zo
Mét pit en keihard
Weken, en dan kan je behalve het vruchtvlees ook de buitenkant van de pit eten
Apart, en zeker niet vies


Pesto, Tapenade, Olivada


Pesto en tapenade,
dat is natuurlijk heel verschillend bedoeld spul, al kan je het wel enigszins door mekaar gebruiken.
Olivada, dat kende ik niet. Het blijkt een Italiaanse tapenade te zijn.
Zo kwam ik op het thema van vandaag.

Van pesto kunnen jullie tig recepten vinden op internet.
Van Pesto alla Calabrese (pikante pesto) ook wel enkele, maar onderstaand recept is getest, gemaakt, niet overgepend dus Janneke Vreugdedinges. Uhh, ik bedoel Joel Broekbaard. Uhh, tjee, Smac van Dinter.


Pesto alla Calabrese
Calabrië, dat is pepers en varkensvlees

Snij en prak kaas door elkaar: Ricotta, (wat minder) Pecorino Romano en (weer wat minder) Parmezaan of Grana Padano.
Meng het verder, in de vijzel of de blender, met flink rode pepers (zonder zaad en zaadlijst; veel rode pepers maar niet de scherpste soort), knoflook en tomaten-puree.
Maak smeuïg met olijfolie.
Breng met wat zout verder op smaak indien nodig.

Of gebruik in plaats van de pepers geroosterde paprika uit blik en wat scherpe
rode peper.

Of gebruik geprakte zongedroogde tomaat uit olijfolie in plaats van de puree.



Elsbessen
"Dat groeit alleen in Iran" zei de verkoper
Nou, ook in Nederland hoor
Net als mispels wachten tot het donkerbruin is
Duits Mehlbeere is niet slecht gekozen, maar toch zit er een heel mooi smaakje aan ook


Tapenade, klassiek

Maak een smeuïg mengsel, al prakkend (niet in de blender!), van tonijn uit blik of gekookte bonito / skipjack, gekookt eigeel, kappertjes, zwarte olijven en, tot slot, olijfolie.
Breng op smaak met zout, peper en cognac (de puristen zeggen marc).
Serveer in het witte deel van de eieren die je toch al hebt.


Groene tapenade
Ja, je hebt ook groene pesto, én je hebt ook groene Olivada...

Gebruik knoflook, basilicum, geweekte ansjovis, groene olijven en olijfolie.
Punt.



Primosale
Die had ik als eens eerder, maar veel jonger
 Zie hier.
Het is verse Siciliaanse Pecorino
Ouder dan deze mag het niet zijn, want dat wordt te zout
Op pizza, met Tasty Tom, God wat is dat lekker...


Tapenade met garnalen

Week uitgelekte ansjovis uit blik in melk.
Meng door elkaar uiterst fijn gesneden (niet geprakt dus) radijs, sjalot, met paprika gevulde groene olijven, kappertjes (olijven en kappertjes met water gespoeld), tomatenpuree en garnalen.
Wat smeuïger maken met olijfolie. Nog steeds niet echt prakken maar wel wat met een vork indrukken zeg maar.
Breng op smaak met de ansjovis in plaats van zout, en met peper.


Ff tussendoor:
Prei met olijven
Spanje

Sauteer fijngesneden prei in olijfolie, met wat later grof gesneden zwarte olijven erbij (liefst de soort die droog verkocht wordt).
Blus met medium sherry, kruid met peper en zout en laat garen.
Serveer bijvoorbeeld bij vis met rouille.



Gedroogde pruimen uit alweer Irak
Weken, en net als die abrikozan kan je de buitenkant van de pit ook eten.
En net als die abrikozen apart, en zeker niet vies


Olivada, eindelijk

Olivada, simpel

Pureer op één kopje ontpitte zwarte olijven één forse knoflookteen.
Gebruik "Griekse" olijven, de soort die droog wordt verkocht (Jumbo, zakjes van het uitstekende Franse merk Barral en desondanks minder dan 50 cent kostend)(niet te vinden bij AH natuurlijk, en dat is het verschil tussen AH en Jumbo: AH wil poen scoren, Jumbo op de eerste plaats tevreden klanten)(als je de keus hebt tussen een Jumbo en een AH en je pakt iha die AH dan ben je een culinaire dumbo).
Maak smeuïg met olijfolie.
Smeer op geroosterd boerenbrood


Olivada, sjiek

Kappertjes en/of verse rode pepertjes zonder pitten en zaadlijsten (of zwarte peper of beide) en/of citroensap en/of peterselie en/of zongedroogde tomaat.



Witte gedroogde tuinbonen
Dikwijls in Midden-Oosterse en Egyptische recepten lees je daarover
(ik schreef dat laatst al)
Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone en witte
In Spanje, Portugal, Frankrijk nooit
Dit is simpelweg dubbel gedopte molleboon / paardeboon


Groene Olivada

Dat moet zoiets zijn, Loek, als dat Turkse spul van jouw Jumbo
(De mij bekende Jumbo's hebben het niet, maar dat betekent ook weer dat ze klant-gericht zijn. Ik bedoel: ze hebben een assortiment afgestemd op hun lokale klanten; de ene Jumbo is niet bepaald de andere...)(Stel je eens voor dat de ene AH ander spul dan de andere zou verkopen...)

Voor groene Olivada gebruik je, dat dachten jullie al, groene olijven.
En geblancheerde of geroosterde amandelen (ik zou zeggen geroosterde).
En je gebruikt zout en peper, én oregano.
En ja en knof natuurlijk!

Eventueel gebruik je weinig knof, geloof het of geloof het niet.
En eventueel gebruik je citroensap (én wat rasp zou ik zeggen).



Spaghetti lunghi
Lange spaghetti
Klassiek maak je dat Napolitani
Net als Pizza Margherita met tomatensaus, Mozzarella en basilicum


Ik zal een olijven-recepten post maken een dezer dagen...
Wat ben ik toch goed...

Trouwens Olijven (2) zie hier.