zondag 27 april 2014

Maggi! (1)




Waar een Wil is, is een Jonah


Er bestaat een radio-programma, Mangiare! Zie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Het is een wat flauwe parodie op Tommy Cooper, met dien verstande dat er geen goocheltrucs mislukken maar kokerijen.
Laatst was er een uitzending waarin de kok, zekere Jonah, erwtensoep maakte. Die soep mislukte; niemand vond het te eten. Leuk wel.
Maar ja, toen werden er kroketten gemaakt, en die kroketten mislukten. Als je dan niet echt humoristische kwaliteiten hebt, dan is dat meteen een stuk minder leuk. maar ik moet dan wel zeggen dat Tommy Cooper prima kan goochelen, en spéélt dat hij dat niet kan. Die Jonah, daar hebben ze toch een wat mindere ster voor genomen, simpelweg iemand die gewoon niet kán koken.

En zoals ik al zei, als je geen humoristische kwaliteiten hebt, dan kan je je publiek beter maar niet vervelen met nóg een mislukking, ditmaal griesmeelpudding.

Even resumerend: die Jonah maakte dus erwtensoep die mislukte, kroketten die mislukten, en daarna griesmeelpudding die mislukte.
Je kan je trouwens afvragen uit welke instelling iemand ontsnapt is die geen griesmeelpudding kan maken, maar goed. Die Jonah heet Freud van achteren, dus het zit misschien in de familie.

Maar goed.
Je hebt ook een tijdschrift, Bouillon!, zie hier.
Mangiare! is van Jonah, en Bouillon! van Wil.
En nou begreep ik vandaag in ene waarom ze alletwee een uitroepteken hebben.
Ik las dat tijdschrift, en zag een rubriek waarin die Jonah en die Wil samen kookboeken bespreken. Nou ja, zult u zeggen, dat kán. Ja, zeker, dat kán. Maar wat las ik nog meer in dat blad? Hou je vast. Ik was er niet op voorbereid dus ik lag ff later met een stupor in een ambulance.

"Radioprogramma Mangiare! verdubbelt succes", geschreven door, u raadt het al, door Wil. En die Jonah wordt sprekend ingevoerd.
"waarom schift die Bearnaisesaus altijd". Ja wijffie, omdat je niet kan koken natuurlijk, dat is nogal simpel...
Maar nou komt het, hou je vast.
"Ik weet veel van koken"

Nou begrijp ik die uitroeptekens! Die staan mekaar de hele dag in de kont te blazen!



(Ter compensatie...)


Maar goed.
Wat staat er zo allemaal nog meer in zo'n Bouillon!?

Het winternummer telt artikelen van vijf categoriën.
* Gezeur
* Kletskoek
* Flauwekul
* Goed, maar...
* Goed


Gezeur

Haagse stadswujngaard, geneuzel over het Rotterdamse World Food festival ("haar ballonnenverhaal is imponerend en de smaakvrienden-mindmapping met eten is voor de leek goed te volgen"), iemand die tagliatelle in de magbetron maakt, de Palestijnse granaatappeljood Ottolenghi, "vainilla is afgeleid van het latijnse [niet Latijnse, ja] vagina" terwijl vainilla gewoon boontje betekent, nog een verhaal over overheidsregulering wat zo in Foodlog zou kunnen staan en tot slot een stuk van Jaques Hermus, de grootste culinaire onbenul van Noord-Nederland.


Kletskoek

Jonnie Boer fermenteert want "dat is de toekomst" (laat ie met zichzelf beginnen zou ik zeggen), het eeuwig terugkerende zeurverhaal dat ze in Bologna niet over Bolognese spreken (kijk eens op de gemeentewebsite zou ik zeggen), een diepzinnig verhaal over macaroni maar niet weten dat dat oorspronkelijk om een pennetje gevouwen deeglapjes waren...


Flauwekul

Een 40 gangen groente-menu, de nieuwe Poolse keuken (konijn met spek en koffie-smaak), en in deze categorie alle artikelen die ik verder niet noem.


Goed, maar...

Over worst en pens, aardig, maar dan staan er weer kwakers allà "elk zichzelf respecterend restaurant in Frankrijk heeft tête de veau op de kaart staan", of "fraise is het darmvlies" terwijl het de buikwandbekleding aan de binnenkant is; darmvlies zit aan de buitenkant en heet crépine.
Over kruiden, maar dan staat er dat groene peperbolletjes geconserveerd worden in azijn of water; nooit water en ze kunnen wél gedroogd worden.
Een aardig verhaal over Siberië, maar het ene foutje na het andere...


Goed

Een verhaal over Armenië
Een verhaal over Erik Smit (de Zwetheul)(geschreven door Wil)
Over een Amsterdamse wijnclub
Over ijskelders (mijn opa had er een) en wijnkoelers.




En wat staat er zoal in dat andere nummer, voorjaar 2014 (eerste afbeelding hier)?

Daar ga ik maar kort over zijn.

Het is in ene een soort reis-tijdschrift geworden.

India, Salvador, Middelburg, Paul Theroux, Marokko, Siberië, Spanje, Italië x 2...

De Dikke wordt weer eens de hemel ingeprezen, "Javatosti" maar vertel er dan bij wat dat is (zoek op tosti java), "akkerpaddestoel" dat heet anijschampignon, "dik gesneden Parmezaan", een broodje "gemaakt van Zeeuws tarwe" maar dat gebruik je in de patisserie, dat je in Frankrijk als je een menu van € 13,- bestelt altijd fabrieksspul te eten krijgt, de zelfverzorgende commune Plukrijp, "als je weet hoe een product is gegroeid, weet je wat je ermee kunt maken", dat Raz el Hanout (رأس الحانوت) Naar het hoofd betekent maar dat betekent Hoofd van de winkel, zolder, daar waar de kruiden drogen, wat een kommer en kwel allemaal...



Maggi! (2) komt er aan.
Ik vergat het herfstnummer 2013