vrijdag 14 maart 2014

Soep (6)



Metz, de Moezel
Geen vies water hoor; het regent en zand spoelt weg in de bergen...


Soep met vlees (1)


Uhh, ik zag in ene dat ik Soep Vego nog niet had afgewerkt.
Nou ja, dat komt nog.
Aan het eind van de complete soep-sessie komt er een totaal soep-overzicht, daar gaat het om, dus het maakt niet uit.


Uiensoep met slakken

"Mrs. Fishers onion soup" wordt het genoemd
Hoe ik aan het recept kom weet ik niet; in "The art of Eating" van M F K Fisher staat het in ieder geval niet.
Dat boek is overigens het beste culi-boek ooit geschreven, en waarvan Auden ook nog zegt dat het het mooiste Engelse proza is van deze eeuw.

Maak uiensoep, die goed warm klaar moet staan.
In wat boter gehalveerde gekookte slakken kort aanbakken.
Blokjes tomaat erbij zonder prut, wat verse tijm, wat peper en wat zout.
Na even roerend bakken flamberen met Pernod en verdelen over soepkommen.
Er de uiensoep over gieten.
Omroeren en serveren.
Verslavend lekker...

Uiensoep zie in dit blog hier.



Rue Grande, Nancy
Een fantastisch groot dorp
Dat Metz en dat Nancy, daar word je weemoedig van
Net als van Namen
Van Mons ook zeggen ze, dus dat ga ik in mei ontdekken
Trein Luik Namen Mons...
Heb ik in ieder geval twee fantastische tussenstoppen
(Namen: Grand Hotel de Flandre!)
(Zie hier!)


Bonensoep uit de Dordogne
Sobronade
Niet voor lijners

Week witte bonen een nacht. Gebruik liefst coco blanc, die hele kleintjes. Zie hier.
Snijd varkensstoofvlees in blokjes en rookspek idem, maar wat kleiner.
Snij geschilde meiknolletjes in blokjes en idem aardappelen en winterwortel.
Braad het vlees aan in reuzel.
Voeg de knol etc. toe en braad ook aan.
Voeg redelijk wat selderijblad toe en peterselie, grove stukken ui, gehakte knof, zout, peper, kruidnagel en een bouquet garni.
Voeg de uitgelekte boontjes toe en heet water toe tot alles juist onder staat.
Breng aan de kook, schuim af en laat op laag een uur of twee vuur garen met een deksel en dus op heel laag vuur.
Bind met kleine blokjes oud brood.



Het fantastisch mooie Jugendstil café-restaurant Excelsior in Nancy
Glas witte wijn € 11,40
Bediening niet al te snel en niks knabbeltjes bij de wijn



Erwtensoep koloniaal

Maak erwtensoep (uhh, koop een blik) en snij het vlees wat fijner.
Bak in ietsje pindaolie ui, knof en komijnzaad.
Werk er wat sambal oelek door.
Laat wat koelen en werk door de soep.
Warm de soep op met wat witte wijn en wat ketjap manis.


Mosterdsoep

Bak wat ui.
Maak een roux met gelijke delen boter en bloem.
Kruid met laurier, tijm, foelie, peper, zout.
Maak er soep van met kippenbouillon.
Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor.
Serveer met zeer fijn gesneden prei en rookspekjes erop.




Pinda-soep met vlees

Trek een bouillon van kip, ontzout zoutvlees, ui, iets knoflook, kentjoer, piment, iets cayennepeper, daoen salam en een kwart citroen.
Giet de bouillon af en haal het vlees uit het vergiet (de rest kan weg).
Roer pindakaas glad met wat bouillon.
Doe de bouillon en het papje in een pan en breng roerend aan de kook.
Hak groene peper en selderijblad fijn en werk dat door de soep.
Snijd het vlees klein, roer door de soep en breng aan de kook.
Laat 10 minuten zacht trekken en breng op smaak met ketjap manis.



Metz, Moezel
Net als de Maas in Namen blijft dat in mijn kop hangen
En de Maas in Luik
Moet ik steeds naar terug
(Namen zie hier.)


Rodekool-soep
Borsjtj, maar dan dus niet van rode bieten net als in Rusland
Ik meen dat het in Polen met rode kool gemaakt wordt, maar ja, dat is misschien een urban legend.

Rookspek uitbakken, ui en knoflook erbij, komijn, rode kool in dezelfde pan aanbakken, bouillon erbij en de kool gaar laten worden.
Serveren met sour cream.

Je kan het ook pureren, wat agar agar erbij, en koud eten.

Of het niet soepig maken en gewoon, met aardappelen, als groente eten.

Erg lekker wordt het als de kool wordt gekookt met een scheut bier erbij en blokjes rookworst.



Nancy, Porte de la Craffe
Ik blijk trouwens wat gemist te hebben
Zie hier, Château Roi René
Nou ja, op weg naar Strasbourg kom ik weer langs Nancy binnenkort
(Maar is dat château wel Nancy?? Dat gaan we Pino vragen)