maandag 3 maart 2014

Culinair diversen



Producten met bergamot
Nancy dus


Producten, links, commentaar...


Diversen eerst maar

Lekker! Jonge komijnekaas met flink wat niet al te zoete kweeperengelei
Quittenbrot (zie hier, alle links hier in een nieuw venster) wilde niet lukken, het bleef pasteus, maar dat was natuurlijk omdat er te weinig suiker in zat.

Kocht een mandoline (deze hier) en je bent wel een uur of zo aan het vloeken eer je ontdekt hebt hoe het precies werkt.
De essentie is dat je oftewel een V-vormig vlak of ribbelmes gebruikt, oftewel tegelijkertijd een recht mes plus een (breed of smal) reepjes snijdend V-mes.
Daar moet je ff achterkomen met die vrij uitgebreide maar niet te begrijpen handleiding.

Tweede wangen-video NRC hier.
Oninteressant, op dat "krukkant" na.


Links

Café Sjiek hier.
OK Vlees hier.
Oostenrijk culinair hier.
Pasta hier.
Artsenvrouwtje wat na het deegpoppetjes maken en het macrameën en het pottenbakken wat anders begonnen is hier. Mevrouw Bil nomen est omen...



Chocolatier, Nancy

Ham

Die culatello (de noot van de ham) van AH laatst was uitstekend. Ietsepietsie te zout maar erg mooi zoet.
Het was geen Parma, het was geen Daniele, maar het ging wel richting San Daniele qua smaak. Dat zoete-vlezige.
Culatello hier. Het vet loopt in een hoek.
Parmaham hier. Het vet loopt rond, maar ja, hier is de noot er niet uitgesneden. maar was dat wel het geval dan was dat vet U-vormig geweest.
San Daniele hier. Het vet loopt niet rond. Soms wat meer dan hier, U-vormig. maar als je de noot er uit snijdt, links onderste deel, dan heb je wel precies die culatello met dat vet in een hoek. Dus die culatello smaakte als San Daniele en was qua uitsnijden ook die richting.

Bayonne ham heeft zo'n hoek, zie hier, maar als je daar de noix uit zou snijden dan heb je maar vet aan een kant.
Jamón Serrano idem dito, zie hier.
Presunto de Lamego, de beste Portugees, dat is weer een hoek, maar wel met wat vet ook tussen de delen. Zie hier.
Jambon d'Ardennes tot slot. Geen plaatje want dat kan werkelijk van alles zijn. Eenzijdig, twee, drie...



Macarons (die uit Lotharingen komen oorspronkelijk) in Metz


Vergeten

Commentaar op de posts van Loek, Toin en Rode Boekje, in de periode dat ik weg was.


Ton, Eetbelevenissen

Ik kan natuurlijk geen culinair commentaar geven, daarvoor is de informatie te basaal.
Maar een ding: ga zo door want je wordt veel gelezen! (Wat overigens ook wel, dat moet ik er direct bij zeggen, ook komt omdat je weinig post.)


Loek

Ja, over die pancetta schreef ik al.
Dat was andere dan ze standaard altijd hebben (bij het ontbijtspek ligt het). Die standaard is prima, deze was inderdaad veel beter nog.

En ja die Maris met d'r groentebijbel.
Weer zo'n groentenzeur. Another brick in the wall.

En wat die Onno van de Volkskrant betreft: ik ben al een jaar bezig alle culinaire onnozelheden van de Volkskrant te compileren.
Dat komt er aan!


Rode Boekje

Ja, in Rusland zag je zo'n rij, en dan ging je er ogenblikkelijk in staan. Daarna pas vroeg je wat er te koop was. Kon je altijd de rij nog uit.
Ik heb ooit vanuit mijn hotelkamer in Moskou een tiepe met een driewiel vrachtwagentje met zwarte bananen zien parkeren. Rij! 10 minuten later was ie uitverkocht.

En ja piroggetjes. Maakt Pnin ook, en in de vertaling heten de pirozjok piroggetjes. Daar heeft Van het Reve, groot Nabokov fan, het van.
Maar het is niet zozeer een oliebol met vleesvulling als wel een soort bol worstebroodje.



Prachtig!
De entree van de markthal in Metz


Zat nog te denken

over die enorme Holandse (niet Nederlandse!) preoccupatie in restaurants met hoe eten er uit moet zien.
Hoe het smaakt, dat maakt niet uit, en daar hebben ze trouwens ook de ballen verstand van dus dat komt goed uit.

Vlak voordat ik vertrok hoorde ik iemand op TV. "Een goed TV-programma, daarin herkennen mensen zichzelf" (o vandaar dat ik nooit TV kijk). Verdomd, ik moest meteen aan die Jonah Freud denken (Mangiare: Jonas en de walvis woehahahahahahahaha!). Alles mislukt et voilà! de kijker herkent zichzelf...

In de trein naar Lotharingen zat ik iets over Van Dam te lezen. "De koning van de culinaire" dit of dat (ik ben het artikel kwijt).
Over paté ging het trouwens in dat stuk over Van Dam. Dat je paté zus en zo moet maken. Alsof die dikke ooit in z'n leven paté gemaakt heeft! Boekenwijsheid, en niks meer. En daar heb je niks aan want het ene boek zegt dit, het tweede dat en het derde weer wat anders. Bain Marie! Geen Bain Marie! 80 °! 120°! 180°!
Boekenwijsheid, oftewel na-pennen.

Bedacht dat ik ooit tegen een Engelse wijnhandelaar in Bordeaux zei dat als je als Nederlander een paté kunt maken, dan geld je daar als culinair genie.



* Welke senator was dat, dat er nooit of te nimmer een invasie in de Krim zal plaatsvinden? Categorie schijtlijsters 1936.

* Paul de Leeuw speelt in een Belgische thriller. Gaat ie z'n broek uittrekken?

* Nationale gedichtenwedstrijd
Moet je op een heel bepaalde manier je tekst plakken, gaat de opmaak verloren, krijg je commentaar dat je op je opmaak moet letten.

Over mongolen gesproken...