maandag 24 februari 2014

Reizen (2)



Musee des Beaux Arts Nancy
Zie je in ene zo'n wereldberoemd schilderij hangen
Maillol


Op de Place Stanislas zie je een heel sjiek hotel, het rechtse gebouw hier (alle links hier in een nieuw venster), Grand Hotel de la Reine.
Menukaart.
Compression de Foie gras et Saint Jaques
Langoustines en Oursinade (oursin = zeeëgel)
Licht gerookte kreeftengelei
Entrecôte met puree van verse doperwten (welke puree ik later in Luik bij mijn millefeuille bloedworst kreeg) met Argan-olie (niet in Luik)

Kocht Simenon et Maigret passent à table, het origineel van Het Kookboek van Mevrouw Maigret.
Die ga ik vergelijken en dat wordt heel interessant.
Wat die Hollandse kloten allemaal veranderden en weglieten...

Nancy
Enorm veel chocolatiers en confissiers en patissiers.
En in de zomer ongetwijfeld ook glaciers.



Vuillard
Het atelier natuurlijk
Ramen op het noorden...


Ik kan in het buitenland geen supermarkt voorbij lopen zonder binnen te gaan.
Bakkers en slagers en zo wel, want daar zie je van buiten of het wat is.

Maar goed. Supermarkten.
* Farandelles. Savoie. Dat eet je met worst en Abondance. Zie hier.
* Crozets. Eindelijk gevonden. Ook Savoie maar van boekweit. Voor gratin savoyard. Wat we kennen met aardappel maar het hoort met crozets. Zie hier.
* Moutarde de Bourgogne, zie hier.
* Rillettes d'oie hier.
Wordt vervolgd!

Mooie slagerij, lang geluld.
* Fumée lorraine gekocht, zie hier. Soort casselerrib zeg maar, alleen erg weinig gezouten. Heel "vers". Om te bakken dus.
* Ham uit de savoie. Dat gaat richting dat Tiroler en Trentino Speck. Zie hier.
* Saucisson à cuire. Dat klinkt vreemd. Droge worst die je moet koken. Maar het is net als met die fumée: het is erg weinig gezouten (vergeet niet dat het daar niet echt warm is en je dus weinig zweet cq niet sterk hoeft te / moet pekelen, maar wel weer noet roken tegen de schimmel ivm het vocht). Maar goed, het heet dan ook wel saucisse à cuire, verse worst. Maar het is dus iets tussen vers en droog.
Heel stevig soort rookworst, niet fijn of grof maar stevig en half grof. Ietsje andouille-smaak. Zie saucisse fumée lorraine hier.



Picasso, maar dat dacht u al


Menu
* Salade Vosgienne, uit de Vogezen dus. Mooie sla met ham, worst en ei.
* Rapéis de pommes de terre, wat die reibekuche zijn, zie gisteren, met die kwark als Bibelerkäse. En sla.
* Fromage Lorraine (en weer sla) zie hier.
Allemaal heel erg lekker en slecht voor de lijn...

Weinig lokale wijnen in de aanbieding, behalve de Gris de Toul, net zo'n rosé qua kleur als die gris uit de omgeving van Albi, maar deze enorm vol en breed van smaak.

Fantastische overdekte markt in Metz, naast de kathedraal (maar de dag erna ontdekte ik de markt van Nancy, wow...).

Restaurantje er tegenover: tripes in cider gegeten. Een variant dus van Tripes à la mode de Caen. Erg lekker, met heel mooie pommes vapeur erbij, gestoomde aardappelen.

Koudere streek schreef ik al, dus er wordt ook vroeger gegeten dan je van Frankrijk gewend bent. Om half twee ben je echt heel erg laat...



Signac, maar dat dacht u al


Lokale keuken
Veel gerechten met Munster.
Veel "Aardappelen gevuld met".
Veel constructies met Pommes Anna, die platen van gebakken heel dunne aardappelschijfjes.
Veel aardappelen in de schil uit de oven (werkelijk enórm grote aardappelen).
Veel ravioles, dat zijn wat grotere ravioli's.

Menu
* Paté lorrain, zie hier. Het ziet er paté-deegig uit maar het is een vreemd soort compact bladerdeeg. Ik kom daar op terug.
* Kikkerbillen met enorm veel knof en boter.
* Munster.
* Gris de Toul erbij, ook wel Côtes de Toul. Heel mooi vol en breed van smaak, perfect hier bij.

Later, weer in Nancy, in een mooi café een glas werkelijk perfecte Côtes de Bourg.
Deed wat aan een heel mooie Graves denken.
Place Vaudemont.


Modigliani, maar dat dacht u al


Ontbijt op de Place Stanislas
Uitstekend "echt" (vloer-)stokbrood à l'ancienne, perfecte croissant, miniatur potje Bonne Maman abrikozenjam, thee met bergamot natuurlijk, en verse jus.
Op naar de musea!

Later een fantastiche markthal gevonden.
De foto's komen nog.
Kocht er bij een Portugees bacalao, maar dan de gezouten kaken van een enorme kabeljauw. Ga er brandade van maken, en ook een keer tortilla de patatas met bacalao. Zie de foto's dan.

Lunch.
Kalfsnier met sauce moutarde à l'ancienne, dat is grove mosterd, roomsaus met grove mosterd dus, en die was uitstekend. De nier had ietsje korter en op hoger vuur gesauteerd kunnen zijn: ietsje roder van binnen én knappiger van buiten.
Nette tent op dat sjieke plein, grote Perrier, bakje mini bretzels, thee, € 14,-.
Het was woensdag, en "dus" er zat een oma te lunchen met twee kindertjes, 4 en 6. Die zich keurig gedroegen. Kom daar eens om bij ons. Om dat lunchen en dat gedragen.

In Nancy heb je een hele dure maar hele mooie Jugendstil tent, L'Exelsior, zie hier.
Dronk er een glas uitstekende Gewurztraminer. Maar ja, € 10,50 en geen mini bretzels.
Zag trouwens later dat een halve fles Gris de Toul er € 13,- kostte, verdomme.



Bonnard


Nette tent, erg lekkere Pinot noir, drie soorten knabbeltjes er bij, € 4,-. Tweede glas, afrekenen, ik geef 8 Euro, nee meneer het is happy hour. 4 Euro.

Weer in die tent van die Côtes du Bourg. "Dezelfde wijn als gisteren meneer?"

Witte wijn wordt altijd, dat vergat ik te melden, in een groot soort sherry-glazen geserveerd.
Rode in mooi grote ballons.

Diner
* Foie gras met gebakken pain d'épices (ach) en met mirabellengelei (enorm lekker).
De foie gras hier is altijd steviger dan in Bordeaux en omstreken. En altijd gebardeerd.
* Enorm lekkere gevulde kipfilets, gevuld met een farce van kalfsvlees en dragon, en met een roomsaus met kippenlever er in.
* Munster.
* Fantastische Côtes de Gascogne



Gris